avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... definitivat avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

definitivat avocatura

in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura?
Cel mai recent răspuns: monica_paus , utilizator 11:58, 10 Iunie 2005
Pentru ma asigura ca se mentine valabila informatia voi merge din nou la Barou pentru a ma interesa. Informatia aceasta am obtinut-o anul trecut prin luna octombrie. Evident ca nu a mai fost suficient timp pentru a pregati examenul din sesiunea 2004. La vremea respectiva, vazand ca reglementarea privind 5 ani vechime a fost abrogata din Legea nr.51, am intrebat daca, sustinand si promovand examenul de admitere in Barou, pot fi primita in profesie direct ca avocat definitiv. Si raspunsul a fost "da", nu este nevoie sa se mai efectueze stagiul daca ati fost definitivata in functia de consilier juridic si nici nu trebuie sustinut alt examen - definitivatul. Sper sa nu se fi schimbat nimic. Exista deci 2 situatii pentru consilierul juridic, cazul nostru:
1. Daca nu ai cei 10 ani vechime, dar ai ceva vechime, fiind definitivat in functia de consilier juridic, dai examenul de admitere la Barou si, in urma unei cereri, esti primit in profesie ca avocat deifinitiv.
2. Daca ai cei 10 ani vechime, esti primit pe baza de cerere, direct ca avocat definitiv fara nici un examen, nici de admitere nici de definitivat.
Stimata Doamna,

Sunt total de acord cu dvs. Pe de alta parte, interpretand modificarile la L 51, eu am apreciat ca, nu examenul de admitere ar trebui sustinut, ci examenul de definitivare (textul de lege art. 19 fiind plasat in contextul unor lamuriri aduse la art. 16 al 2- asta in conditiile in care, inca nu am intrebat baroul Mures in mod concret deaore-ce sincer ,din experienta, nu am mare incredere in bunavointa eventualului raspuns. Oricum ar fi, cert este ca, trebuie sa existe un mod unitar de a interpreta prevederile respective si de aceea eram curios daca ar exista o practica in acest sens, in special in Bucuresti.
Daca cumva, va veti interesa din nou la barou, data fiind aparitia noului statut, care nu clarifica deloc acest aspect, sau cel putin mie imi scapa, va rog mult sa postati esenta raspunsului primit, fiind direct interesat ca acesta sa fie unul pozitiv.
Din nou ma vad nevoit sa va multumesc pt. bunavointa si sa va aigur de respectele mele.
Va asigur ca voi posta raspunsul primit. Si eu tindeam sa interpretez modificarile legii asa cum ati subliniat mai sus (definitivat si nu admitere), dar raspunsul a fost cel pe care vi l-am furnizat deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)