avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj Tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj Tehnic

As vrea sa stiu daca mai exista somaj tehnic in care erai platit cu 75-85% din salariu deoarece noi in luna ianuarie nu prea avem comenzi si vrea sa ne bage in concediu neplatit o parte din salariati. Este legal acest lucru sau trebuie sa ne plateasca macar un procent din salariu ca nu este vina noastra ca nu exista multe comenzi in luna ianuarie. Din februarie revine din nou toata lumea la servici.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Raul Cialma , Alte profesii 11:03, 6 Decembrie 2013
1. Din Codul muncii:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


2. Asadar nu este legal sa va puna sa faceti dvs. cerere de concediu fara plata.

3. Daca nu se respecta Codul muncii faceti o sesizare la ITM.
@ alex19051988

1. Acordarea unilaterala a CFP-ului nu este posibila , decat in anumite situatii.

2. Asa zisul "somaj tehnic" a existat si exista reglementat de Codul Muncii. Nu mai exista anumite facilitati fiscale acordate angatorilor care reduceau si/sau intrerupeau temporar activitatea.
freeelis a scris:

@ alex19051988

1. Acordarea unilaterala a CFP-ului nu este posibila , decat in anumite situatii.

2. Asa zisul "somaj tehnic" a existat si exista reglementat de Codul Muncii. Nu mai exista anumite facilitati fiscale acordate angatorilor care reduceau si/sau intrerupeau temporar activitatea.

Ce facilitati nu mai exista deoarece vreau sa stiu inainte sa semnez ceva documente deoarece oricum in luna ianuarie oricum o sa se suspende temporar activitatea.

De exemplu:
- pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, erau scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

- prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, atât de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cât si de angajatorii acestora, pentru respectivii salariati.
@ freeelis

Daca se suspenda activitatea eu ar trebui sa primesc 75% din salariul de baza.

Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)