GabrielaA a scris:
Daca nu sunt indeplinite conditiile " prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase", atunci infractiunea de furt nu absoarbe violarea de domiciliu.
In doctrina (
prof. C. Mitrache * ) a fost exprimata si opinia potrivit careia infractiunea de violare de domiciliu trebuie retinuta si sanctionata distinct atunci cand a fost savarsita cu ocazia comiterii unui furt calificat. Motivele principale ar fi urmatoarele :
1. In ceea ce priveste
infractiunea complexa ca forma a unitatii legale de infractiune, este esential ca in continutul sau sa fie curpins ca element circumstantial sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau o inactiune care constituie, prin ea insasi, o fapta prevazuta de legea penala. Aceasta constructie este realizata de legiuitor din momentul incriminarii faptei si nu poate fi creata pe cale judiciara. Asadar, imprejurarea ca furtul savarsit in conditiile prev. de art. 209 lit. i C.pen presupune , in anumite situatii, si patrunderea fara drept in acea locuinta, nu este suficienta pentru a determina absorbtia infr. de violare de domiciliu, fiindca o astfel de absorbtie nu rezulta din vointa legiuitorului exprimata din dispozitiile legale evocate.
Mai intai, pentru ca , de regula, atunci cand legiuitorul incrimineaza o activitate sub forma infr. complexe, dispozitia legala arata, explicit, infr. absorbita si nu lasa ca aceasta sa fie dedusa prin interpretare si in al doilea rand, pentru ca efractia, escaladarea, etc, nu ar echivala cu o violare de domiciuliu, fiind activitati de natura sa faciliteze subiectului patrunderea fara drept intr-o locuinta, dar nu reprerzinta prin ele insele si intotdeauna o actiune de patrundere fara drept intr-o lociunta. Pt. a realiza infr. de violare de domiciliu este necesar sa existe si o actiune de patrundere, de introducere, fara drept , in locuinta unei persoanre, efectuarea unui nr. de pasi, etc.
2. Nici teza unei
absorbtii naturale nu ar putea fi impartasita pentru ca absorbtia naturala priveste cazul in care o fapta cuprinde de la sine, ca o realitate implicita si care nu ar putea fi conceputa altfel, si trasaturile altei fapte incriminate disctinct in legea penala.
Furtul savarsit in imprejurarile prev. in art. 209 lit. i C.pen poate exista si fara violarea domiciliului. Dar chiar atunci cand furtul calificat in cond. prev. de art. 209 lit. i s-ar savarsi intr-o locuinta in care infractorul a patruns prin aceste modalitati,
infr. de violare de domiciuliu ramane disctincta, fiind in concurs cu infr. de furt calificat ( conexitate etiologica ). in materialitatea sa, activitatea de efractie, escaladare, etc, desi creeaza conditii favorabile patrunderii, nu contine si aceasta din urma activitate ca ceva de la sine inteles, ca ceva inerent si de nedespartit.
* R.D.P. nr. 1/1995
Asadar, pot fi formulate si argumente care sa sustina un eventual concurs intre aceste doua infractiuni.