avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violare de domiciliu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violare de domiciliu ?

Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in curand. Proprietatea nu este imprejmuita cu un gard, dar este bine delimitata de niste pari (semne de hotar), atat la cele 4 colturi, cat si la jumatatea fiecarei laturi. De asemenea, toata suprafata terenului a fost decopertata, ceea ce face si mai vizibila diferenta dintre proprietatea mea si cele vecine. Saptamana trecuta, deplasandu-ma acolo, am gasit imediat langa constructie, deci pe terenul meu, o autoutilitara si trei barbati care incarcau niste materiale de constructii, care se aflau atat pe constructie cat si pe langa aceasta. I-am rugat sa se legitimeze si sa imi spuna de ce incarca acele materiale de constructii. Mi-au comunicat ca sunt de la firma care a livrat materialele si, intrucat sunt neplatite de anteprenorul meu general cu care ridic casa, vor sa le ia inapoi. Intre timp a aparut si un vecin care a asistat ca martor. Le-am spus ca eu nu cred si ca trebuie sa-mi prezinte documente in acest sens, un ordin de transport sau o imputernicire din partea anteprenorului meu ca sunt indreptatiti sa le preia de la fata locului si bineinteles un contract ca ei au livrat materialele. Mi-au spus ca nu au astfel de documente. In aceste conditii, le-am spus ca trebuie sa se opreasca din incarcat pentru ca se afla pe proprietatea mea privata fara sa le fi dat vreodata acordul si ca ii rog sa paraseasca proprietatea mea si sa asteptam impreuna in strada politia pe care am anuntat-o intre timp. Nu au vrut sa astepte venirea politiei si au plecat in tromba cu o parte din materiale.
Nu ma intereseaza despre infractiunea de furt savarsita de cele trei persoane, am facut plangere in acest sens, ci ma intereseaza doar daca in conditiile in care i-am gasit pe proprietatea mea fara acordul meu, le-am aratat de unde pana unde se intinde ea si i-am rugat de fata cu un martor sa o paraseasca de indata, cele trei persoane au savarsit si infractiunea de violare de domiciliu.
Cel mai recent răspuns: celina , utilizator 20:53, 6 Iunie 2009
Ca urmare a precizarilor facute,inclin sa cred ca lipsesc elementele constitutive ale inractiuni de violare de domiciliu.Si cu privire la furt sunt semne de intrebare,dar asa cum am spus la prima mea interventie,organele de politie vor elucida .

Detectiv Particular FILIP STELIAN
Referitor la retinerea infractiunii de furt calificat in sarcina respectivelor persoane, din descrierea faptei facuta de dvs., apreciez ca poate fi facuta daca dvs. faceti dovada ca respectivele bunuri se aflau in posesie/detentie legala.
Vis a vis de retinerea in sarcina acestora si a infractiunii de violare de domiciliu, as GARANTA ca NU se poate, argumentand: 1 nu se retine concurs intre cele două infractiuni; 2 din descriere nu reiese ca la acea locatie dimiciliati sau ca este legata de domiciliul dvs.
In legatura cu precizarea facuta, cum ca politistii respectivi nu va inregistreaza plangerea, apreciez ca este un abuz din partea lor intrucat furtul va infractiune in sine nu se urmareste la plangere prealabila decat in anumite conditii, in celelalte cazuiri organele de politie putandu-se sesiza si din oficiu (bineanteles, aprecierea este facuta numai pe baza informatiilor postate, care pot fi subiective) intrucat art. 222 alin. 4 din Cod proc. pen. prevede ce anume ar trebui sa faca acestia.
GabrielaA a scris:

Daca nu sunt indeplinite conditiile " prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase", atunci infractiunea de furt nu absoarbe violarea de domiciliu.

In doctrina ( prof. C. Mitrache * ) a fost exprimata si opinia potrivit careia infractiunea de violare de domiciliu trebuie retinuta si sanctionata distinct atunci cand a fost savarsita cu ocazia comiterii unui furt calificat. Motivele principale ar fi urmatoarele :
1. In ceea ce priveste infractiunea complexa ca forma a unitatii legale de infractiune, este esential ca in continutul sau sa fie curpins ca element circumstantial sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau o inactiune care constituie, prin ea insasi, o fapta prevazuta de legea penala. Aceasta constructie este realizata de legiuitor din momentul incriminarii faptei si nu poate fi creata pe cale judiciara. Asadar, imprejurarea ca furtul savarsit in conditiile prev. de art. 209 lit. i C.pen presupune , in anumite situatii, si patrunderea fara drept in acea locuinta, nu este suficienta pentru a determina absorbtia infr. de violare de domiciliu, fiindca o astfel de absorbtie nu rezulta din vointa legiuitorului exprimata din dispozitiile legale evocate.
Mai intai, pentru ca , de regula, atunci cand legiuitorul incrimineaza o activitate sub forma infr. complexe, dispozitia legala arata, explicit, infr. absorbita si nu lasa ca aceasta sa fie dedusa prin interpretare si in al doilea rand, pentru ca efractia, escaladarea, etc, nu ar echivala cu o violare de domiciuliu, fiind activitati de natura sa faciliteze subiectului patrunderea fara drept intr-o locuinta, dar nu reprerzinta prin ele insele si intotdeauna o actiune de patrundere fara drept intr-o lociunta. Pt. a realiza infr. de violare de domiciliu este necesar sa existe si o actiune de patrundere, de introducere, fara drept , in locuinta unei persoanre, efectuarea unui nr. de pasi, etc.

2. Nici teza unei absorbtii naturale nu ar putea fi impartasita pentru ca absorbtia naturala priveste cazul in care o fapta cuprinde de la sine, ca o realitate implicita si care nu ar putea fi conceputa altfel, si trasaturile altei fapte incriminate disctinct in legea penala.
Furtul savarsit in imprejurarile prev. in art. 209 lit. i C.pen poate exista si fara violarea domiciliului. Dar chiar atunci cand furtul calificat in cond. prev. de art. 209 lit. i s-ar savarsi intr-o locuinta in care infractorul a patruns prin aceste modalitati, infr. de violare de domiciuliu ramane disctincta, fiind in concurs cu infr. de furt calificat ( conexitate etiologica ). in materialitatea sa, activitatea de efractie, escaladare, etc, desi creeaza conditii favorabile patrunderii, nu contine si aceasta din urma activitate ca ceva de la sine inteles, ca ceva inerent si de nedespartit.

* R.D.P. nr. 1/1995

Asadar, pot fi formulate si argumente care sa sustina un eventual concurs intre aceste doua infractiuni.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
celina, utilizator
Dar, vezi ca "inalta" s-a pronuntat deja:

[ link extern ]

Asa ca, n-ar mai trebui sa existe discutii pe tema asta. :)
Pentru inceput chiar si numele infractiunii ajuta un pic: violare de domiciliu!

Terenul dvs nu poate fi in nici un caz "locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea"!!!
Prin infractiunea de violare de domiciliu se protejeaza libertatea persoanei si dreptul de a avea o viata privata proprie, iar nu proprietatea asupra unui teren oarecare, intravilan sau nu, care pe deasupra este doar delimitat, nefiind nici macar ingradit!

Asa ca violarea de domiciliu uitati-o... aici nu exista asa ceva (indiferent de discutiile referitoare la absorbtia in infractiunea de furt)

In discutie ar putea intra "tulburare de posesie" insa nici aici nu poate fi vorba de "ocuparea in intregime sau in parte a unui teren..."

Alte discuții în legătură

Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Furt calificat alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)