avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violare de domiciliu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violare de domiciliu ?

Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in curand. Proprietatea nu este imprejmuita cu un gard, dar este bine delimitata de niste pari (semne de hotar), atat la cele 4 colturi, cat si la jumatatea fiecarei laturi. De asemenea, toata suprafata terenului a fost decopertata, ceea ce face si mai vizibila diferenta dintre proprietatea mea si cele vecine. Saptamana trecuta, deplasandu-ma acolo, am gasit imediat langa constructie, deci pe terenul meu, o autoutilitara si trei barbati care incarcau niste materiale de constructii, care se aflau atat pe constructie cat si pe langa aceasta. I-am rugat sa se legitimeze si sa imi spuna de ce incarca acele materiale de constructii. Mi-au comunicat ca sunt de la firma care a livrat materialele si, intrucat sunt neplatite de anteprenorul meu general cu care ridic casa, vor sa le ia inapoi. Intre timp a aparut si un vecin care a asistat ca martor. Le-am spus ca eu nu cred si ca trebuie sa-mi prezinte documente in acest sens, un ordin de transport sau o imputernicire din partea anteprenorului meu ca sunt indreptatiti sa le preia de la fata locului si bineinteles un contract ca ei au livrat materialele. Mi-au spus ca nu au astfel de documente. In aceste conditii, le-am spus ca trebuie sa se opreasca din incarcat pentru ca se afla pe proprietatea mea privata fara sa le fi dat vreodata acordul si ca ii rog sa paraseasca proprietatea mea si sa asteptam impreuna in strada politia pe care am anuntat-o intre timp. Nu au vrut sa astepte venirea politiei si au plecat in tromba cu o parte din materiale.
Nu ma intereseaza despre infractiunea de furt savarsita de cele trei persoane, am facut plangere in acest sens, ci ma intereseaza doar daca in conditiile in care i-am gasit pe proprietatea mea fara acordul meu, le-am aratat de unde pana unde se intinde ea si i-am rugat de fata cu un martor sa o paraseasca de indata, cele trei persoane au savarsit si infractiunea de violare de domiciliu.
Cel mai recent răspuns: celina , utilizator 20:53, 6 Iunie 2009
Da, dar Inalta Curte s-a pronuntat in legatura cu talharia savarsita intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia ( presupune in mod evident patrunderea despre care vorbeam ) , varianta care nu este echivalenta cu furtul calificat savarsit prin efractie, escaladare, etc. ( in acest caz furtul calificat nu presupune si o patrundere fara drept , dupa cum nu prevede nici textul legal ) .
J H a scris:

Pentru inceput chiar si numele infractiunii ajuta un pic: violare de domiciliu!

Terenul dvs nu poate fi in nici un caz "locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea"!!!
Prin infractiunea de violare de domiciliu se protejeaza libertatea persoanei si dreptul de a avea o viata privata proprie, iar nu proprietatea asupra unui teren oarecare, intravilan sau nu, care pe deasupra este doar delimitat, nefiind nici macar ingradit!

Asa ca violarea de domiciliu uitati-o... aici nu exista asa ceva (indiferent de discutiile referitoare la absorbtia in infractiunea de furt)

In discutie ar putea intra "tulburare de posesie" insa nici aici nu poate fi vorba de "ocuparea in intregime sau in parte a unui teren..."

Subscriu. Nu poate fi vorba despre violare de domiciliu in cazul de fata. In cazul infarctiunii de violare de domiciliu trebuie sa existe o situatie premisa care este data de preexistenta unui domiciliu, in sensul dat de legea penala ; domiciliul in sens penal se identifica cu acel spatiu in care subiectul pasiv locuieste, fara sa fie necesar ca el sa aiba in mod formal domiciliul in acel loc. Locuinta - spatiu in care traieste o persoana ; incapere - spatiu delimitat, destinat locuirii ; dependinte - prelungiri ale spatiului locuit, acele entitati aflate in relatie de dependenta fata de locuinta propriu-zisa, iar loc imprejmuit - curtea si gradina din jurul casei.
Nu consider ca vreuna dintre aceste notiuni se regaseste in cazul de fata, pentru a fi luata in considerare violarea de domiciliu....
Dupa cum a spus si JH, ceea ce se ocroteste prin aceasta incriminare este un drept subiectiv nepatrimonial al pesoanei si anume libertatea individuala care presupune inviolabilitatea spatiului locuit.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
celina, utilizator
stepetrache a scris:

Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter ... Proprietatea nu este imprejmuita cu un gard, dar este bine delimitata de niste pari (semne de hotar), atat la cele 4 colturi, cat si la jumatatea fiecarei laturi. De asemenea, toata suprafata terenului a fost decopertata, ceea ce face si mai vizibila diferenta dintre proprietatea mea si cele vecine.

Eu chiar nu sunt de acord cu voi. :)
Locuinta este si casa pe care si-a construit-o fara sa se mute efectiv.
In plus, terenul este delimitat cu semne de hotar.

:offtopic: Va rog nu mai scrieti mesaje consecutive.
O casa nu este neaparat si o locuinta... cu ata mai mult cu cat este inca in constructie.
Iar in privinta delimitarii... codul penal este totusi foarte clar "loc imprejmuit!"...
Evident ca in drept poate exista (aproape intotdeauna) si o opinie contrara.. insa suntem totusi in penal...
ContSters56778, utilizator
Eu chiar nu sunt de acord cu voi.
Locuinta este si casa pe care si-a construit-o fara sa se mute efectiv.
In plus, terenul este delimitat cu semne de hotar.

Aici nu este vorba de a fi sau nu de acord, în practica judiciară se reţine "violare de domiciliu", numai dacă, s-a pătruns fără drept, ..., într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau sau loc împrejmuit ţinând de acestea.
În cazul unei locuinţe de vacanţă nu se poate reţine în concurs 208, 209 cu 192 (vezi Dec. Î.C.C.J)
GDIMADI, utilizator

Alte discuții în legătură

Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Furt calificat alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)