Va rog sa-mi spuneti daca urmatoarele substante sunt incadrate ca substante toxice si periculoase sau radioactive: Acetat de uranil sau uraniu, azotat de toriu,uranium flavium?
Totodata va rog sa-mi spuneti si baza legala care reglementeaza aceasta incadrare.
Multumesc!!!!!
S-ar putea sa gasiti raspunsul in Norma fundamentala de securitate radiologică din 24.01.2000 cu modificările şi completările ulterioare, aprobata prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000 .
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Studiati cu atentie toate actele legislative, inclusiv anexele, care au fost mentionate in raspunsurile anterioare si in functie de denumirea exacta a produselor veti gasi raspuns la intrebari privind periculozitatea acestora.
Daca veti fi pusa in incurcatura de catre procuror, solicitati acestuia sa dispuna o expertiza tehnica judiciara in specialitatea chimie si alta expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii. Nu puteti primi un sfat complet daca nu se poate cerceta intregul dosar, dosar care se pune la dispozitia expertului, daca se dispuneo expertiza tehnica judiciara.
Privind declararea acestor substante ati primit deja raspuns, trebuiau declarate la ITM, politie si inclusiv CNCAN.
Pentru ridicarea substantelor de catre delegatul de la Magurele trebuie sa existe un document, altfel nu ar fi putut transporta substantele. Acest document este util parchetului.
Pentru substantele distruse, de asemenea trebuia intocmit un document, altfel nu puteau fi distruse. Si acest document este util parchetului.
Documentele de care amintesc erau mentionate in Decretul nr. 466/ 1979 privind Regimul produselor si substantelor toxice. In prezent aceste decret este abrogat.
Nu cred ca se pune problema ca dvs. sa declarati in prezent, la o institutie abilitata a statului, pentru evidentiere/ detinere/ autorizare, etc., niste substante radioactive care nu se mai regasesc faptic (asa cum mentionati), in teren/ depozit, etc. la firma dvs.
Cred ca parchetul doreste sa se convinga ca aceste substante au fost distruse/ predate institutiilor in drept si nu au fost insusite de catre persoane fizice neautorizate, pentru a le utiliza in scopuri ce contravin legii. Parchetul a fost sesizat/ s-a autosesizat tocmai pentru a se face constata ca respectivele substante au fost distruse sau preluate de firme autorizate, conform legii.
Arhiva firmei vechi trebuia predata in totalitate firmei care a preluat activele si daca aceasta intra in faliment, arhiva veche impreuna cu arhiva noii firme (in speta a dvs.) trebuie predata la Arhivele nationale din judetul dvs.
Mentionati: ".... responsabilii cu substantele periculoase, precursori droguri,etc, au declarat aceste substante la politie si ITM ca fiind periculoase si nimeni nu le-a atras atentia ca sunt radioactive. ..." Nu trebuia sa le atraga nimeni atentia. Era de competenta acestora, dar si a angajatorului, sa cunoasca legea si sa stie ca respectivele substante sunt radioactive, in conditiile in care aveau obligatia sa detina conform legii, in original si tradus in l.romana mai multe documente (fise tehnice de securitate, certificate de calitate, declaratii de conformitate, instructiuni de utilizare, etc.).