avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme cu firma de recuperare
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme cu firma de recuperare

Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 luni stau linistita.Anul acesta cardul a expirat dar dobanda era asigurata...avand bani in avans. Mi-am refacut cardul dupa 2 luni. Am pus suma de 400 ron iar cand am vrut sa acceses banii, acestia nu mai erau in cont. Am mers la banca iar acestia mi-au spus ca nu pot accesa banii deoarece orice suma pun se scade din descoperire si pana nu acopar suma nu voi putea beneficia de niciun banut. Sincer m-am bucurat ,chiar ma gandeam ce bine ca in felul acesta scap mai repede. Dupa o luna ma trezesc cu o scrisoare de la o firma de recuperari ca de la suma de 3400(descoperit) mai am 2600 care trebuie achitati urgent in 2 zile ca altfel voi fi executata silit.(de mentionat ca cei de la banca nici nu au mentionat de faptul ca au depus dosarul unei forme de recuperari) Le-am explicat ca nu am aceasta suma de bani si mi-au recomandat sa ajung la suma de sub 2000 ca totul sa fie amiabil iar cand depun banii la banca sa ii depun la ghiseu ca sa am chitante. buuun am mers la banca am mai depus 750 de ron am vb si cu cei de la banca au dat niste telefoane pentru a scapa de firma de recuperari dar nu s-a putut rezolva nimic. ajung acasa ,sun firma de recuperari le dau numarul de referinta de pe chitanta si acestia imi spun ca nu mi-am respectat contractul si ca acestia nu vad nicio suma depusa de mine si ca ar trebui sa ma grabesc ca altfel voi fi executata silit. Merg iar la banca de data asta era alta doamna...care mi-a spus ca nu au ce sa faca si ca eu trb sa platesc cat mai repede asta e singura solutie.
Deci .... eu depun bani ....in 2 saptamani voi depune si restul de 1900 sau cat a mai ramas.... dar ce ma fac cu firma de recuperari? pentru ca acestia zic ca eu nu am depus.... banca si-a luat banii... primesc telefoane si scrisori.... nu mai inteleg nimic.....adica eu platesc.... vreau sa platesc si sa scap si acestia imi spun ca banii nu exista desi banca imi scade din datorie.
Ce este de facut? Cine isi ia banii si cum....
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns...chiar nu mai stiu cum sa procedez si sunt terorizata de telefoane si scrisori
Va multumesc!#-o
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
ThisIsIt, utilizator
INTERVENTIE MODERATOR :
Dle utilizator lee_vu, daca dvs nu cunoasteti in concret mecanismul recuperarii creantelor, prin firmele "de recuperari " creante, nu inseamna ca este ilegal.
Va rog pentru ultima oara sa incetati sa tot copiati in forum parerile unor avocati care nu incearca decat sa isi gaseasca clienti emitand tot felul de ineptii, fara legatura cu prevederile legale.

Nimeni nupune penalitati. Ele sunt stabilite in cadrul contractelor si doar daca in contract nu sunt prevazute, ele sunt ilegale.

Firmele de recuperari nu preiau credite, ele preiau creante, nu gestioneaza credite ci recupereaza creante rezultate din contracte de credit care au fost denuntate unilateral de creditor pentru neplata.

Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator
Jocandi Causa a scris:

Nimeni nupune penalitati. Ele sunt stabilite in cadrul contractelor si doar daca in contract nu sunt prevazute, ele sunt ilegale.

Firmele de recuperari nu preiau credite, ele preiau creante, nu gestioneaza credite ci recupereaza creante rezultate din contracte de credit care au fost denuntate unilateral de creditor pentru neplata.


asta e si mai grav.

recuperatorul, asa cum ii prezentati activitatile, preia nu numai creanta (valoarea nominala la data de...), dar preia de la cedent si prerogative "stabilite in cadrul contractelor" (cum spuneti!!!), adica PENALITATI "prevazute".

adica, in realitate, recuperatorul preia contractul (de imprumut).

problema e ca recuperatorul nu e autorizat pentru asa ceva.
gi-jane2 a scris:

Contractul de credit constituie titlu executoriu si in ce priveste principalul si penalitatile de intarziere si ce mai e pe acolo asa ca nu e nevoie de vreo judecata pt a stabili instanta nu stiu ce...


asa e, contractul de credit constituie titlu executoriu.

numai ca, pentru a se putea executa silit "principalul si penalitatile de intarziere si ce mai e pe acolo" (suma pretinsa ca urmare a declararii scadentei anticipate, si vanduta, eventual, unui recuperator), suma nefiind inscrisa in titlul executoriu (contractul de credit), si nereiesind explicit din contractul de credit, fiind o valoare calculata, e nevoie de judecata pentru a stabili instanta ca e CERTA, altfel, executarea silita nu se poate face...

“ART. 653 Creanta certa, lichida si exigibila

(1) Executarea silita nu se poate face decat daca creanta este certa, lichida si exigibila.

(2) Creanta este certa cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu."

(Codul de Procedura Civila)

asta pentru ca ce-si calculeaza creditorul si-si constituie ca un drept, nu devine implicit obligatie a debitorului.

pretentia si obligatia nu sunt acelasi lucru!

In opinia dvs, avem un titlu executoriu si mai solicitam inca unul B-). Si dobanda e tot cu %, nici aia nu e nici certa, nimic ?

Executarea silita nu se poate face decat daca creanta este certa, lichida si exigibila, dar trebuia sa cititi si pe mai departe sa vedeti cand e certa si restul.

(2) Creanta este certa cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu.
(3) Creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elementele care permit stabilirea lui.
(4) Creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.

Consider ca avem indeplinite toate aceste conditii pt ca daca ar fi ca dvs si nu ar fi certa, lichida si exigibila, instanta nu admite cererea de incuviintare
art 665 (5) Instanta poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:
1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;
2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege;
4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
5. debitorul se bucura de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita;
7. exista alte impedimente prevazute de lege.

art 665(2) Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza de instanta in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la judecatorie, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.
art 665 (3) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 233 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta, si autorizarea creditorului sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu.

Si incheierea prin care executorul stabileste cheltuielile de executare constituie titlu executoriu, asta bineinteles daca nu cumva sunteti dvs de alta parere..


Art. 628
(1) Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii ori a altei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia sau in luarea unei alte masuri stabilite prin titlul executoriu.
(2) In cazul in care prin titlul executoriu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecatoresc, potrivit legii.
(3) Daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte asemenea sume care sa poata fi stabilite potrivit alin. (2), executorul judecatoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, executorul judecatoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
(4) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, incheierea executorului judecatoresc este titlu executoriu.






Ce face debitorul ?Se apara, depunand contestatie la executare

Art. 711
(1) Impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.

(3) De asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.



(2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui.

(3) Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa.

art 669 cheltuielile de executare
(4) Sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin incheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulate de partea interesata si tinand seama de probele administrate de aceasta.


Acum ca v-ati lamurit (sau nu) cum e cu executarea silita, vedeti si ce e cu contractul de cesiune de creanta.

Noul cod civil
Transferul drepturilor Art. 1.568
(1) Cesiunea de creanta transfera cesionarului:
a) toate drepturile pe care cedentul le are in legatura cu creanta cedata;
b) drepturile de garantie si toate celelalte accesorii ale creantei cedate.

Forma cesiunii Art. 1.573
(1) Creanta este cedata prin simpla conventie a cedentului si a cesionarului, fara notificarea debitorului.
(2) Consimtamantul debitorului nu este cerut decat atunci cand, dupa imprejurari, creanta este legata in mod esential de persoana creditorului.


Efectele cesiunii inainte de notificare Art. 1.575
(1) Cesiunea de creanta produce efecte intre cedent si cesionar, iar acesta din urma poate pretinde tot ceea ce primeste cedentul de la debitor, chiar daca cesiunea nu a fost facuta opozabila debitorului.

Comunicarea si acceptarea cesiunii Art. 1.578
(1) Debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care:
a) accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa;
b) primeste o comunicare scrisa a cesiunii, pe suport hartie sau in format electronic, in care se arata identitatea cesionarului, se identifica in mod rezonabil creanta cedata si se solicita debitorului sa plateasca cesionarului. In cazul unei cesiuni partiale, trebuie indicata si intinderea cesiunii.
(2) Inainte de acceptare sau de primirea comunicarii, debitorul nu se poate libera decat platind cedentului.
(3) Atunci cand comunicarea cesiunii este facuta de cesionar, debitorul ii poate cere acestuia sa ii prezinte dovada scrisa a cesiunii.
(4) Pana la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate sa suspende plata.
(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.

Opozabilitatea cesiunii unei universalitati de creante Art. 1.579
Cesiunea unei universalitati de creante, actuale sau viitoare, nu este opozabila tertilor decat prin inscrierea cesiunii in arhiva. Cu toate acestea, cesiunea nu este opozabila debitorilor decat din momentul comunicarii ei.



Efectele cesiunii intre cesionar si debitorul cedat Art. 1.582
(1) Debitorul poate sa opuna cesionarului toate mijloacele de aparare pe care le-ar fi putut invoca impotriva cedentului. Astfel, el poate sa opuna plata facuta cedentului inainte ca cesiunea sa ii fi devenit opozabila, indiferent daca are sau nu cunostinta de existenta altor cesiuni, precum si orice alta cauza de stingere a obligatiilor survenita inainte de acel moment.
(2) Debitorul poate, de asemenea, sa opuna cesionarului plata pe care el insusi ori fideiusorul sau a facut-o cu buna-credinta unui creditor aparent, chiar daca au fost indeplinite formalitatile cerute pentru a face opozabila cesiunea debitorului si tertilor.
(3) In cazul in care cesiunea i-a devenit opozabila prin acceptare, debitorul cedat nu mai poate opune cesionarului compensatia pe care o putea invoca in raporturile cu cedentul.




"în cazul cesiunii de creanţă, cesionarul dobândeşte drepturile pe care le-a avut cedentul, astfel încât debitorul cedat poate să opună cesionarului toate excepţiile pe care le putea invoca faţă de cedent. Cedentul nu garantează faţă de cesionar pentru solvabilitatea debitorului cedat"

"Cesiunea de creanţă are ca efect principal transferul dreptului de creanţă, din patrimoniul cedentului în patrimoniul cesionarului. Creanţa se transmite, aşa cum a existat în patrimoniul cedentului, adică, împreună cu: a) toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanţa cedată şi b) drepturile de garanţie (fideiusiunea, gajul, ipoteca, privilegiul), precum şi cu c) toate accesoriile ei . în ceea ce priveşte accesoriile, în principal, legiuitorul se referă la dobânzi şi alte venituri aferente creanţei?. Efectul translativ al cesiunii se va produce şi cu privire la dobânzile şi veniturile viitoare dar, chiar şi cu privire la cele devenite scadente la data cesiunii, dar neîncasate încă de cedent"


Detalii: [ link extern ]



Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, prin efectul cesiunii, creanţa rămâne neschimbată, păstrându-şi natura, dar şi eventualele garanţii ce o însoţesc, întrucât în conformitate art. 1396 C. civ. (art. 1568 NCC) vinderea sau cesiunea unei creanţe cuprinde şi accesoriile acesteia, iar cesionarul se subrogă în toate drepturile cedentului, urmând a recupera întreaga valoare a creanţei. În speţă, în contractul de cesiune de creanţă părţile au convenit cesionarea creanţei împreună cu garanţiile reale şi personale accesorii, şi prin urmare, faţă de faptul că părţile au inserat în contract o clauză penală, este legală includerea în conţinutul creanţei cesionate, pe lângă valoarea nominală, şi a penalităţilor de întârziere rezultate din activarea clauzei penale. (Decizia nr. 985 din 12 martie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

[ link extern ]

SRL-urilor nu le trebuie vreo autorizatie speciala, trebuie doar sa respecte legea societatilor comerciale si cea privind prelucrarea datelor cu caracter personal (Legea 31/1990 si 677/2001).

Intre banca si societate nu intotdeauna exista incheiat un contract de cesiune de creanta , ci poate fi si unul de mandat, se poate ca srl sa aiba calitatea de imputernicit.

Daca prin cesiune nu s-ar putea ceda si penalitatile sau nu ar putea fi calculate, debitorii s-ar ruga sa fie cedati, iar executarea silita ar fi o binecuvantare.

O sa inchid subiectul, daca mai aveti nelamuriri, mergeti si le discutati cu un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
lee_vu a scris:

asta e si mai grav.

recuperatorul, asa cum ii prezentati activitatile, preia nu numai creanta (valoarea nominala la data de...), dar preia de la cedent si prerogative "stabilite in cadrul contractelor" (cum spuneti!!!), adica PENALITATI "prevazute".

adica, in realitate, recuperatorul preia contractul (de imprumut).

problema e ca recuperatorul nu e autorizat pentru asa ceva.



Nu intelegeti si nici nu am pretentia sa intelegeti, nu sunteti specialist in drept.
O creanta este cesionata impreuna cu toate accesoriile sale, cu dobanda si /sau dobanda penalizatoare, ce sunt datorate pana la recuperarea integrala a creantei principale. ne convine sau nu, contractul de credit presupune si un pret, dobanda, iar neplata pretului presupune o sanctiune, dobanda penalizatoare. Zambim cu gura pana la urechi cand luam un credit, dar dupa ce cheltuim iresponsabil banii urlam hotii desi noi suntem cei ce nu isi respecta obligatiile.

Nu va mai amestecati in lucruri pe care nu le intelegeti. Daca doriti sa informati utilizatorii in legatura cu chestiuni despre care credeti ca i-ar ajuta, folositi mesajele private.

este pentru ultima oara cand va tolerez sa induceti in eroare utilizatorii de pe acest forum .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cesiune creanta blondadeladrept blondadeladrept As dori sa stiu daca un contract de cesiune creanta autentificat de notar poate fi pus in executare silita impotriva debitorului cedat, ulterior notificarii ... (vezi toată discuția)
Executare silita din partea unui executor judecatoresc diana_sal diana_sal Buna ziua, in urma cu cateva zile am fost instiintata la serviciu de faptul ca s-a dispus din partea unui executor judecatoresc infiintarea unei popriri ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)