deci... eu vrea sa ramana copilul la mine si eu azi sau maine iau o chirie,,,, asis sociala s va face si la tata si la mama atunci nu?; are vreo leg daca e chirie sau proprietate?sau conteaza sa fie un loc decent si sa am venituri ca sa ramana la mine?
stiu ca revin cu acelasi subiect, dar problema s-a agravat...deja s-a ajuns la urlete,copilul este speriat din cauza tipetelor tatalui si se trezeste plangand.
as dorii sa stiu:
1. vreau sa bebe de 10 luni sa ramana la mine(mama),vreau divort, sa bag eu sau sa il las pe el?
2. cat costa un divort cu minor si dacanu am nbani de avocat cum se face pt a avea un avocat din oficiu?
3.am incercat sa ajungem la un acord in privinta orarului de vizita , dar el are pretentia ca un copil de 10 luni sa stea o luna la el ,una la mine...asa ceva nu e posibil...exista vreo instanta care sa accepte asa ceva?copilul trebuie sa aiba o rutina,un mediu,un pat o masa,,,nu in 10 locuri
4.sotu are venituri dintrun contract d mandat de minim 4000lei si inca un job cu 400 ron si bonuri p care ameninta ca isi da demisia numai sa nu platesca pensie. Eu am cerut fair play 1000- ron....ce credeti..in instanta va fi obligat la plata a 25% din venituri adica tot 1000ron...la instanta se ia in calcul ca el are o rata la banca?sau la instanta conteaza doar care sunt veniturile lui....nete?????
5.in privinta acordarii domiciliului la bebe la mine ca mama....eu voi sta in chirie 220 euro,,,am indemnizatie 1400 ron....ma pot baza in situatia asta si p ce va trebuiii el sa dea pensie..sau sa ma bazez doar pe cei 1400 ron ?are vreo influenta?
6.ce acte am nevoie si cum trebuie sa incep pt a depune divort?mentionez ca el a luat din casa toate actele si le-a dus la mama lui,,,adica certificat casatorie, certificate denastere...al meu. al lui si al copilului si cu siguranta nu va dorii sa mi le dea...ce pot face?
8. ii pot cere prin proces si plata cheltuielilor de judecata si daune morale?
9, motivele divortului lui...insulte, tipete, atmosfera tensionata care nu face bine copilului...nu conteaza ca e defata tipa si urla si injura de fata cu el..are 10 luni...nepotrivire de caracter...p 8 dec 2013 am facut 1 an d la casatoria civila,
10. va permite vreo instanta ca bebe sa ramana la el si sa fie crescut de bunica, el neavand timp pt ca lucreaza?sau are mama intaietate care il creste d cand s-a nascut si stie absolut tot ce e mai bine pt copil?
11.doresc sa parasesc domiciliul cu copilul inante sa bag divort, pt a nu mai lua parte copilul la asemenea discutii pt ca il marcheaza chiar daca este mic...cum se procedeaza?
va rog sa ma ajutati,copilul nu poate creste intr-o asemenea atmosfera,
1)Divortul il cere acela care vrea sa divorteze.
2) taxa e de 100 de lei daca cereti divortul dn culpa lui sau 200 daca e din culpa comuna sau acord. Daca doriti sa fiti asistata de avocat, negociati cu acesta onorariul. Puteti solicita ajutor public judiciar cf OUG nr.51/2008 asa cum a fost modificata, vedeti daca va incadrati cu veniturile.
3) instanta nu va accepta asa ceva sa stea copilul la fiecare cate o luna nu asta inseamna sa exercitati autoritatea parinteasca in comun, copilul va avea o locuinta stabila la unul din parinti.
4) procentul maxim e de 25% din veniturile nete, insa se poate stabili si mai putin de atat.
5) pensia o primiti pt intretinere copilului , reprezinta contributia tatalui la intetinerea copilului, pe langa ea, contribuiti si dvs. Nu stiu daca e bine sa va bazati prea mult, daca isi ascunde veniturile poate da pensie raportat la minim pe economie, ceea ce e destul de putin.
220 de euro e o chirie cam mare, mai cautati poate gasiti ceva mai ieftin, copilul la varsta asta are multe nevoi.
6) puteti face plangere la politie ca sunt retinute de sot fara drept.
La judecatorie de pe raza ultimului domiciliu comun depuneti cererea motivata in fapt si in drept, certificatul de casatorie in original, copii cf cu originalul dupa certificatele de nastere al dvs si al copilului, copie dupa buletin, chitanta prin care ati achitat taxa de timbru.
Puteti cere duplicate dupa acte de la starea civila.
7) Nu stiu, poate dura destul.. pana la un an, poate si mai mult.
Pensia se va stabili sa se plateacsa de la data introducerii cereii, deci va trebui sa platesca pensie pt perioada cat sunteti in proces, isa daca nu va descurcati cu banii, puteti cere plata pensiei pe calea ordonantei presedintiale daca nu contribuie la intretinerea copilului de bunavoie. Se judeca in regim de urgenta, insa trebuie sa indepliniti nictes conditii , sa dovediti urgenta de ex.
8)Da, ii puteti cere cheltuieli de judecata si veti castiga daca veti castiga procesul asa cum ati cerut, altfel ele se compenseaza cu ale lui. Daune morale pt ce ?
9) motivele le insiruiti la motivarea cererii in fapt
10) nu se pune problema ca mai ales la varsta asta copilul sa ramana la tata ( locuinta copilului sa fie tata) decat in cazuri exceptionale, nu aveti unde locui, nu aveti cu ce creste copilul, il neglijati, va drogati, sunteti bolnava psihic incat reprezentati un pericol pt copil etc.
11) va faceti bagajul, luati copilul si plecati.
O mică observaţie:la pct.5, referitor la chirie, declararea costului, de 220 euro, este o greşeală, care se întoarce împotriva dvs. D-nul NU trebuie să ştie cât plătiţi pentru chirie.NU contează cheltuielile dvs. la stabilirea pensiei de întreţinere pentru copil, contează doar veniturile lui. Declararea sumei arată că din 1400 lei, plătiţi chirie 1000 lei şi nu puteţi asigura traiul copilului din restul de 400 lei.