avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inregistrare contract arendare la ANAF - obligatorie?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inregistrare contract arendare la ANAF - obligatorie?

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru obligativitatea inregistrarii contractului de arendare la organul fiscal competent (ANAF).

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: yanq , utilizator 14:29, 6 Ianuarie 2014
In cer scuze pusesem linkul gresit...acum am modificat.

Optiunea privind plata in sistem real la venitul din arende a fost eliminata.

[ link extern ]

Mai multe detalii si aici
[ link extern ] /

..insa cu inregistrarea la ANAF a contractului raman nelamurit.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
yanq, utilizator
Dar nu s-a scos. Cititi si precizarea de la punctul 20:
19.La articolul 62, alineatul (26) se abrogă.
20. La articolul 62, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosinţei bunurilor în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.“
La cedarea folosintei bunurilor intra si contractele de arenda nu numai cele de inchiriere.
Se refera la venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arenda. Strict pentru arenda nu se mai poate opta pentru sistemul real.

S-a eliminat referirea la indicii 2(1)-2(5) ce trimiteau la veniturile din arenda la exceptia de la art. 20.


Noile modificari sunt detaliate destul de bine pe site-ul DGRFP Galati, si ce declaratii va depune platitorul de venit (Arendasul) pentru venitul Arendatorulului (Contribuabilului)

[ link extern ]

...insa de inregistrarea contractului nu se face nicio mentiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
yanq, utilizator
Art.81 alin 2 Cod fiscal: ...Contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Impozit pe arenda neretinut de arendas gbranzoi gbranzoi Am primit arenda sub forma de numerar. Am fost pus sa semnez ca nu mi s-a oprit impozit. Ce obligatie de declarare a impozitului si a cass am in acest caz? (vezi toată discuția)