avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Admitere divort, respingere cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Admitere divort, respingere cheltuieli de judecata

Speta:
Reclamantul introduce cerere de divort din culpa exclusiva, ea nu depune intampinare. El a preluat numele dobandit prin casatorie si solicita pastrarea numelui astfel dobandit. Ea depune ulterior o cerere de divort solicitand desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantului din prima actiune, precum si reluarea numelui pârâtului avut anterior incheierii casatoriei. A doua actiune este respinsa ca nesustinuta.
Prima actiune se judeca, se audiaza numai martorii reclamantului care conduc la stabilirea vinovatiei exclusive a paratei, se aduc probe prin care se dovedeste temeinicia cererii de pastrare a numelui dobandit prin casatorie, se solicita incredintarea minorei catre reclamant si cheltuieli de judecata iar, cu ocazia dezbaterilor, parata afirma ca este de acord cu actiunea reclamantului cu toate petitele sale, solicitand cheltuieli de judecata. Solutia: instanta admite actiunea reclamantului integral si respinge acordarea cheltuielilor de judecata...?
Ce parere aveti? A fost legala solutia instantei privind respingerea cererii reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecata, atata timp cat parata nu a depus intampinare, a avut aparator, in actiunea sa (care urma a fi conexata primei cereri de divort daca nu ar fi fost respinsa ca nesustinuta de acelasi complet de judecata), s-a solicitat total invers decat a solicitat paratul, iar in actiunea reclamantului, NUMAI CU OCAZIA DEZBATERILOR, a afirmat ca este de acord cu actiunea acestuia, solicitand insa cheltuieli de judecata???!!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:32, 6 Septembrie 2009
Lorela, procedura nu a fost viciata cu parata si nici nu a depus vreo intampinare in cauza, desi a fost asistata de avocat. Aceasta s-a bazat pe cererea de divort facuta ulterior cererii R, cerere prin care solicita contrariul a ceea ce a solicitat R in actiunea sa, cerere care urma sa se conexeze cu cererea R dar care, datorita lipsei nejustificate a P din prima actiune ce avea calitatea de R in actiunea sa, a doua actiune a fost respinsa ca nesustinuta si conexarea nu mai avea obiect, astfel ca s-a judecat prima cerere de divort a R, administrandu-se toate probele necesare pentru dovedirea actiunii.
La ultimul termen de judecata, desi pana in acel moment P a fost pasiva, a fost de acord cu actiunea R cu conditia (cu care clientul meu a fost de acord) ca hotararea sa nu fie motivata, dar a solicitat si aparatorul P cheltuieli de judecata (?!?!?) Asa ceva nu am mai auzit de la un avocat al P care a fost de acord cu pretentiile R abia in dezbateri, pana in acel moment procesual avand o atitudine total refractara...
In condica scrie: admite actiunea R, respinge cheltuielile de judecata.
Trebuie sa vad motivarea, pentru ca instanta nu putea sa se refere la cheltuielile de judecata solicitate de P atata timp cat nu a existat o cerere reconventionala. Deci, este clar ca se refera la cheltuielile solicitate de R careia i s-a admis in totalitate actiunea...
Vom face apel dupa ce vom vedea motivarea hotararii. ;)
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
Corina Capotã, Avocat
cora2006 a scris:

Cererea de indreptare a erorii materiale prevazute de art. 281 C.pr.civ. nu este incidenta in speta, deoarece instanta nu a omis ci s/a pronuntat cu privire la aceasta cerere si a respins-o....
Singura solutie este apelul. ;)


Se poate incerca aceasta procedura si instanta o poate incadra ca si apel daca asa considera.
Sau se poate trece in subsidiar si incadrarea juridica pt apel, asa pt orice eventualitate.

avocat Claudiu Lascoschi
Am facut apel si am castigat, instanta acordand cheltuieli de judecata in cuantum de 1/2, avand in vedere culpa comuna. ;)
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Eu nu prea inteleg...
1. Se solicita divortul din culpa exclusiva a paratului!
2. Se admite actiunea in totalitate.
3. Se acorda cheltuieli in cuantum de 1/2 avand in vedere culpa comuna.:O

Imi scapa mie ceva? A modificat reclamantul cererea initiala:divort din culpa exclusiva?
Scuze, e corecta mentiunea!
Reclamantul si-a modificat la primul termen de judecata actiunea in sensul desfacerii casatoriei din culpa comuna. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord dinuleasa dinuleasa Buna. Ma aflu in situatia in care, impreuna cu sotia mea am decis ca nu mai putem continua casnicia noastra si am depus o cerere de desfacere a casatoriei de ... (vezi toată discuția)
Divort elisabeta5 elisabeta5 Dupa 21 ani de casnicie doresc sa divortez. In cazul in care nu pot prin acord, pot invoca doar nepotrivirea de caracter? Este necesara prezenta paratului la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)