avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solicitare date conducator de catre Politia Locala - ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solicitare date conducator de catre Politia Locala - serviciul politie rutiera

Am primit o comunicare pe firma de la Primaria Bucuresti -Politia Locala prin care se solicita sa spun cine conducea masina in data x.
Ce mi s-a parut foarte ciudat este ca era invocat ca si temei legal doar art. 39 din OUG 195/2002 care se refera la politia rutiera din IGP (art 2 de acolo ) . Nu se mai face referire la altceva si nici nu cred ca ar avea la ce intrucat la o studiere a legii politiei locale 155/2012 nu apare nimic legat de dreptul lor de a face o astfel de solicitare. Singura referire este in art 7 de acolo unde la ultimul punct apare ":m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public. " - unde se vorbeste de cooperare.
Au dreptul sa faca o astfel de solicitare ?
In acelasi timp comunicarea lor nu este semnata si nici stampilata. O astfel de solicitare nu este un act administrativ si atunci ar trebuie sa contina aceste elemente ?
Cineva care s-a mai intalnit poate cu o astfel de speta ma poate lamurii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: TudorDan , utilizator 22:21, 5 Februarie 2018
Asta este si abordarea mea. Pe parte cu operator de date personale sugerata de dvs. nu merge intrucat apare in antet numarul respectiv.
Sa vedem ce imi vor raspunde...

Pentru cine e interesat , poate si in alte spete , la acte normative specifice activitatii in cazul politiei locale apare trecut la ei : "LG. 155/2010 PRIV INFIINTAREA, ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA POLITIEI LOCALE; HG. NR. 1332/2010 PT APROBAREA REGULAMENTULUI CADRU DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A POLITIEI LOCALE; HCGMB. nr. 352/2010 SI HCGMB. NR. 42/2011 PRIVIND INFIINTAREA DIRECTIEI GENERALE DE POLITIE LOCALA SI CONTROL A MUNICIPIULUI BUCURESTI"
Singura care nu o gasesc pe nicaieri e HCGMB 352/2010...
[ link extern ]
pag.274
@cyan
Va multumesc frumos.
ing. Ioan Ciobanu
Alxx a scris:

Am primit o comunicare pe firma de la Primaria Bucuresti -Politia Locala prin care se solicita sa spun cine conducea masina in data x.
Ce mi s-a parut foarte ciudat este ca era invocat ca si temei legal doar art. 39 din OUG 195/2002 care se refera la politia rutiera din IGP (art 2 de acolo ) . Nu se mai face referire la altceva si nici nu cred ca ar avea la ce intrucat la o studiere a legii politiei locale 155/2012 nu apare nimic legat de dreptul lor de a face o astfel de solicitare. Singura referire este in art 7 de acolo unde la ultimul punct apare ":m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public. " - unde se vorbeste de cooperare.
Au dreptul sa faca o astfel de solicitare ?
In acelasi timp comunicarea lor nu este semnata si nici stampilata. O astfel de solicitare nu este un act administrativ si atunci ar trebuie sa contina aceste elemente ?
Cineva care s-a mai intalnit poate cu o astfel de speta ma poate lamurii.
Multumesc.

Ca de obicei, toata lumea isi da cu parerea.
Stimate domn, nimenea nu poate opri pe cineva sa savarseasca un abuz. Chiar si administratorul de la bloc, va poate adauga la intretinere numarul de pantofi ai bunicii.
Asadar, cum am mai spus pe acest forum: niciodata nu jucati pe terenul adversarului! Daca nu aveti nervii tari, faceti ce vi se cere, sanatatea dvs, este mai importanta.
In cazul in speta: daca nu ati fost notificat prin scrisoare cu confirmare de primire, aruncati-o la cos. Ei stiu ca ceea ce au facut nu este ortodox si, fie renunta, fie continua. Pana cand? Pana primiti o amenda. Abia in momentul acela o contestati in justitie, solicitati acesteia sa constate nulitatea masurii luate din mia de motive invocate de dvs. Deci nu va apucati sa purtati corespondenta cu ei, sa le dati sculele la mana, cum ca ati stiut, etc.
De proces nu puteti scapa, abuzurile autoritatilor sunt ca gripa sau alte boli infectioase: nu te poti pazi de ele, trebuie doar sa ai grija sa fii robust ca sa rezisti.
Dar, daca vreti sa se schimbe ceva in tara asta, dupa ce obtineti sentinta irevocabila, nu va opriti, faceti ca mine. Eu, dupa anularea unei amnezi ru.triere, am trimis o notificare lui Blaga - ministrul de atunci - sa-mi spuna ce masuri a luat contra agentului, pentru abuz in serviciu - ca orice punere pe drumuri inutile a cetateanului este un abuz in serviciu -, altfel ii dau in judecata pe amandoi. Dupa mai multe incercari de a ma chema, a mai multor indivizi din MAI, "sa stam de vorba", la care eu nu am raspuns, l-au trimis in judecata pe agent, pentru abuz in serviciu! Asa sa faceti si dvs, cu primarul.
Alxx, Politia Locala conform Legii 677/2001 este autorizata in prelucrarea datelor cu caracter personal. Face parte din primarie iar Primaria este operator de astfel de date.
Ce ai patiti tu nu este nimic nou. Ai parcat undeva neregulamentar, ai fost pozat de Politia Locala si conform procedurii in vigoare au identificat proprietarul si i-au trimis notificare acasa de a comunica cine a fost cel ce a condus masina la data respectiva. Problema este, asta incerc sa explic multora, ca Politia Locala nu prea are atributii pe OUG 195/2002 oricat ar invoca Legea 155/2010. Ca atare, articolul de l-ai adus in discutie cu privire la comunicarea datelor catre ei pe tema asta este cam exagerata. Ei nu sunt prinisi in Codul Rutier ca circulisti. E un vid legislativ de care poti profita netrimitandu-le nimic. In caz ca primesti amenda, in niciun caz in baza OUG 195/2002 pentru ca n-au atributii poate pe vreun HCL si dupa indelungate proceduri, pentru necomunicarea datelor, invoci vidul legislativ si anume ca nu figureaza in OUG195/2002 ca politie rutiera. In mod normal ei fac adresa catre Politia Rutiera iar Politia Rutiera le comunica datele dupa aflarea celui in cauza dar procedura e greoaie pentru ca Politia Rutiera are treburi mai importante decat sa le raspunda lor la solicitari puerile.
Ca atare da-le cu flit iar daca-ti trimit amenda acasa, contest-o pe fond.
Sa nu intelegi ca incurajez nerespectarea legii, daca fapta exista nu e ok insa, e bine sa le fie dat peste bot cu legea pe care ei nu prea sunt obisnuiti sa o respecte. Atat timp cat nu-s trecuti in OUG 195/2002, nu exista ca agent constatator pe o astfel de lege.
Sa lase circulatia pe drumurile publice si sa se ocupe de cainii madanezi, de cersetori, de parcuri si scoli, de lucruri care-s in sarcina primariei care tin tot de linistea si siguranta cetatenilor la fel cum tin si de ordinea publica.
In Bucuresti copiaza la greu uniforma politiei rutiere. Au pana si motociclele aproape identice.
Deci... La ce te mai miri?
Concluzia? F L I T !
Bafta!
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Andreescu1977, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda politia locala necomunicare identitate conducator josephine_cointreau josephine_cointreau Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie ... (vezi toată discuția)
Proces verbal contraventie - stationare neregulamentara gabi2204 gabi2204 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: 1. pe 23.08.2016 am gasit in geamul masinii personale o notificare emisa de Politia Locala Cluj-Napoca , Serviciul ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma amendeze pt neoferit relatii cine conducea masina?? aidu aidu Am primit 200 lei amenda, in temeiul prev. art. 2 alin 31) Legea 61/1991, pt ca m-au invitat sa dau relatii cine conducea masina (parcata, chipurile ... (vezi toată discuția)