avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la succesiune

Tatal a decedat in urma cu aprox. 4 luni. De la data decesului, mama a deschis succesiunea. Noi suntem 3 frati, iar sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si a fratelui meu. Insa fratele meu a fost rugat in nenumarate randuri sa se prezinte la succesiune deoarece el isi vrea partea. Ce se intampla daca nu se prezinta la succesiune in decurs de 6 luni? Isi poate pierde drepturile de mostenitor?
da, daca este citat legal de notar si nu se prezinta este prezumat ca renuntator prin neacceptare.
Doamna notar, spuneti-mi dumneavoastra ca legea dispune ca un succesibil fara cetatenie romana, cetatean exclusiv al Republicii Papua-Noua Guinee sau al stiu eu carei insule aflate la zeci de mii de kilometri departare, mostenitor al unui roman neaos cu ultimul domiciliu in Romania, este obligat sa vina in tara pentru a da o declaratie de renuntare la succesiune in fata unui notar roman. Adica, vezi doamne, el trebuie sa fie prezent fizic in fata notarului autohton, deoarece altfel nu se poate face fizic inregistrarea declaratiei in Registru.

O fi avand el, notarul roman, competenta exclusiva sa dezbata acea succesiune. O fi avand si multe alte competente exclusive. La mai multe si la mai mare! Dar competenta exclusiva de a autentifica o declaratie de renuntare la succesiune nu o are si punctum. Pen'ca nu i-o da nimeni si nimic. Niciun text de lege. Nici fizic, nici imaterial, nicicum.


PS

Iar prezumtia de renuntare este una relativa, asa cum spune codul:

Art. 1.112. -
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire...


Relativitate cu mari valente in ceea ce inseamna pierderea sau nu a calitatii de mostenitor.


PS2

Ups... Definitia actului autentic dupa legea romana...

Dar de locus regit actum ce ziceti? Este valabil (ca act autentic) un act care, dupa legea locului in care a fost intocmit, este calificat ca fiind act autentic?

Ma opresc aici. Nu ma intrebati de ce. Ar fi retoric.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
themis, utilizator
Bunurile care au ramas se pot vinde inainte de masa succesorala?
1. Notari publici sunt numai notarii romani, in sistemul de drept Latin toti ceilalti notari sunt notari simplu. Cuvantul public asociat cu notar este specific numai pentru Romania.deci legea face distinctie clara.....
2. Daca succesibillul este cetatean somalez el poate sa mearga la consulatul Romaniei pe zona din Africa sa dea declaratie caci cetatenilor straini il se permite indeplimirea actelor notariale la consulate daca aceasta au o incidenta, legatura cu desfasurarea sau reprezentarea acestora in Romania.
3. Da numai notarii Publici adica cei Romani pot accesa registrele , ei si consulatele Romaniei pentru a inscrie.
4. Poate ne explicati dvs de ce anumite instante din Romania au anulat acte de vanzare cumparare la baza carora au stat procuri de vanzare facute de public notary din SUA, Tara ce nu cunoaste actul autentic si unde public notary poate fi si chelnerul de la restaurantul din colt...ups! Asta apropos de locus regit actum.....
5. Da este prezumtie ca este strain prin renuntare, insa eu POT elibera certificatul de mostenitor respect and conditiile articolului citat de dvs, urmand ca succesibillul nemiultumit sa se adreseze instantei...ups!

Lasati retorica ca nu ajuta userul in acest topic........

Revenind la topic

Nu puteti vinde nimic din ce apartine a defunctului decat dupa eliberarea certificatului de mostenitor.
Ideea pentru care intram aici e sa mai si dezbatem niste idei care sa ne ajute si pe noi, juristii.
Cred ca atata timp cat legea nu ne spune clar ca notarii romani si numai notarii romani pot face a sau b, nu putem sa interpretam noi legea astfel, conform principiului binecunoscut.
In plus, legea se interpreteaza in sensul in care produce efecte, or daca mie legea imi vorbeste despre renuntarea in folosul altui mostenitor, inseamna ca... ca de fapt nu se poate? Nu inteleg...

Nu stiu despre ce caz discutam privitor la procura aceea, depinde de redactare si de statul SUA la care va referiti, poate trebuia redactata de un civil-law notary intai acea procura... ar fi interesant insa de studiat, desi dificil in contextul lipsei la zi a legislatiei acelui stat. Sau poate nu o fi trecut toti pasii pentru recunoasterea ei aici... nu sunt date de apreciat.

Dar daca vorbim despre instanta, in instanta un astfel de document, ca o renuntare in favoarea altuia ar sta bine in picioare. Ca nu poti ignora legea si trebuie sa interpretezi nu strict formal, ci deschis, in scopul urmarit de lege si de partile actului... partea in cazul declaratiei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru ... alexandersone alexandersone Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta: - Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in ... (vezi toată discuția)
Procura din sua - pentru a face o succesiune avem nevoie de o ... sonia64 sonia64 Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o procura de la o ruda din SUA. Am fost la notar si ni s-a spus ca procura trebuie facuta doar la ... (vezi toată discuția)
Declaratie de succesiune din sua hello123 hello123 Buna ziua si multumiri anticipate pentru sfaturi. Problema mea e urmatoarea: Tata a decedat si vreau sa fac declaratie de renuntare la mostenire in ... (vezi toată discuția)