avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Important de stiut la cumpararea/vanzarea unui telefon ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Important de stiut la cumpararea/vanzarea unui telefon second-hand

As dori ca un jurist din acest forum sa-si exprime parerea in privinta riscurilor la care este expus un cumparator si un vanzator de telefoane second-hand fara acte de provenienta; ma refer la riscurile de natura juridica.
Ex: imi vinde cineva un telefon fara acte, eu il cumpar, apoi vine cu politia la mine la usa avand actele unde scrie IMEIul. Confrunta imeiul de pe acte cu cel din telefon, deci telefonul este al lui. Ce se intampla mai departe?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:30, 11 Februarie 2014
am inteles explicatiile dumneavoastra, insa ma refeream la un telefon furat din exterior. adica cum pot da aia de telefonul furat in romania?
claklaus a scris:

am inteles explicatiile dumneavoastra, insa ma refeream la un telefon furat din exterior. adica cum pot da aia de telefonul furat in romania?


:belay: Nu era vorda despre asa ceva ci despre situatia juridica a unui cumparator de buna-credinta.
Telefonul poate fi identificat foarte usor pentru ca fiecare telefon are un identificator unic.


Producătorii de telefoane mobile și operatorii de telecomunicații mobile au dezvoltat un sistem bazat pe identificatori unici de dispozitiv care permit operatorilor să blocheze accesul la rețelele mobile în cazul telefoanelor mobile sau al altor dispozitive furate. Acest sistem utilizează identificatorul unic IMEI (identificatorul internațional al echipamentului mobil, format din 15 cifre) furnizat de producătorul dispozitivului mobil și înregistrat într-o bază de date gestionată de Asociația GSM, care reprezintă majoritatea operatorilor de telefonie mobilă (GSMA).
Baza de date IMEI stochează informații asociate cu IMEI, care includ denumirea producătorului, identificatorul modelului și unele capacități tehnice (de exemplu, benzi de frecvență). Au acces la baza de date IMEI a GSMA entități precum membrii operatorului de rețea, părți calificate din industrie, autoritățile de reglementare și forțele de poliție/securitate. În cazul acestora din urmă, accesul se limitează exclusiv la datele despre telefonul furat. Baza de date IMEI conține o facilitate pentru blocarea echipamentului în cazul în care este pierdut, furat, defect sau inutilizabil. Această facilitate permite (într-un sistem centralizat de baze de date) operatorilor de rețele să partajeze „listele negre” individuale proprii, astfel încât dispozitivele cărora o rețea le anulează serviciul să nu mai poată funcționa în alte rețele.
citat din raspunsul Comisiei pentru petitii a Parlamentului European la Petiția nr. 0859/2010



Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat dintr-un magazin un telefon furat ErikaKinga ErikaKinga Pe 31.07.2012 am cumparat din Brasov ,de pe Republicii un Iphone 4 second-hand. Zilele trecute m-a contactat politia ca detin un telefon furat. S-a dovedit ... (vezi toată discuția)
Bun furat cumparat suraj23 suraj23 Salut. Acum 5 luni am cumparat un tel mobil de la un tip pr care nu il cunosteam, eram la serviciu, astazi am primit un telefon de la politie cum ca sunt ... (vezi toată discuția)
Telefon furat cumparat de pe olx, telefon de la politie andreib92 andreib92 Buna ziua, In urma cu 3 saptamani am cumparat din oras la mine un telefon, la cutie cu toate accesoriile. Fiind la cutie si seria acesteia corespunzand ... (vezi toată discuția)