Buna dimineata!
Am fost angajata pe perioada determinata 6 luni, 6 luni, respectiv 12 luni (cumulat 2 ani) , 1.04.2007-1.04.2009 la o institutie. In acest timp am fost si studenta. Intrebarile mele sunt :
1.Am dreptul la somaj pentru perioada lucrata,daca am fost incadrata in munca pe perioada determinata, dar si cu 1/2 norma? Daca da, ce suma ar trebui sa primesc? Tot 75% din salariul min brut sau alta suma in functie si de faptul ca am fost angajata cu 1/2 norma?
2. Pot primi somaj daca urmez o forma de invatamant? (facultate-ultimul an)
Eu, personal, sa fiu in locul dvs nu as renunta asa usor. as depune actele respective la agentia pentru ocuparea fortei de munca si as astepta sa primesc, conform art. 7 din Proceduri:
Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă sau punctul de lucru verifică actele şi documentele prezentate şi în urma soluţionării cererii eliberează titularului dispoziţia privind stabilirea sau respingerea dreptului de indemnizaţie de şomaj.
Acea dispozitie as contesta-o in instanta, in functie de motivul prezentat in acea dispozitie, prevalandu-ma de articolele de mai sus si de faptul ca nu aveati cum sa prezentati toate documentele in ziua desfacerii.
Si imi pare rau ca insist, insa fiind vorba de doua situatii distincte, asa cum am descris in posturile anterioare, aveti dreptul sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca va incadrati la categoria prevazuta din art.17 (1) din Legea nr. 76/2002, chiar daca urmati o forma de invatamant.
Legea nr. 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
m) la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).
Litera m a fost modificata prin Legea 107/2004, in urma declararii neconstitutionalitatii acesteia ( Vezi Decizia 217/15.05.2003 publicată în Monitorul Oficial nr.425 din 17 iunie 2003)
pakos, tot nu inteleg din ce ne spui tu in ce baza ar putea avea dreptul la somaj o persoana care urmeaza o forma de invatamant; din acest art.44 nu reiese asta.
Vrei te rog sa imi explici inca o data?
Cf art 17 : (2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;@
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
art.42 zice: Art. 42. - (1) ...
(2) Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.
Inteleg ca art.44 se refera la un absolvent care dupa 60 de zile de la absolvire nu a gasit de lucru, a solicitat somaj, a primit apoi a fost admis la o forma de invatamant si ca urmare ii inceteaza somajul.
Deci concluzia este aceeasi: urmezi o forma de invatamant, ca urmare nu ai dreptul la somaj
Te rog explica-mi punctul tau de vedere, nu reusesc sa vad lucrurile cum le vezi si si chiar am prieteni in aceasta situatie care nu au primit acest somaj deorece sunt studenti.
Multumesc anticipat.
@ grace_r: Deci: este vorba de de doua categorii de persoane carora li se acorda indemnizatie de somaj: cei prevazuti la art. 17(1) din lege, si celor asimilati somerilor, adica cei prevazuti la art. 17 (2) din aceeasi lege.
Cei prevazuti la art. 17(1) pot sa urmeze o forma de invatamant, legea nu distinge in acest caz (interdictia prevazuta la data solicitarii dreptului ( vezi atat art. 42 alin 1 care se refera la ABSOLVENTI (adica cei asimilati somerilor)) cat si la incetare (art. 44 lit m) - se refera tot la absolventi). Ar fi si ilogic si neconstitutional, ca, in calitate de angajat si avand stagiul de cotizare prevazut de lege sa nu poti beneficia de indemnizatie pentru ca urmezi o forma de invatamant.
Toate aceste interdictii se refera doar la absolventii care sunt asimilati somerilor si care primesc aceasta indemnizatie ca o forma de protectie sociala acordata de stat pentru faptul ca nu se pot angaja in cele 60 de zile de la absolvire, ei neintrand in categoria obisnuita, cea prevazuta la art. 17(1) din lege.
De aceea, si procedurile din 22/02/2002 publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 181 din 18/03/2002 de primire şi de soluţionare a cererilor de loc de muncă sau indemnizaţie de şomaj prevad ca:
Art.5 (4) În afara actelor şi documentelor prevăzute la alin. (3), care urmează să fie prezentate de toate categoriile de solicitanţi de indemnizaţie de şomaj, cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj va fi însoţită, după caz, şi de:
A. în cazul persoanelor provenite din muncă:
a) carnetul de muncă, în original şi în copie, şi adeverinţă eliberată de ultima unitate, din care să rezulte data şi motivul încetării raporturilor de muncă sau de serviciu;
b) copie de pe hotărârea definitivă de reintegrare în muncă, atunci când reintegrarea nu mai este posibilă la unitatea la care persoana a fost încadrată în muncă anterior din cauza încetării definitive a activităţii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, respectiv adeverinţă de la unitatea care a preluat patrimoniul unităţii în care persoana a fost încadrată anterior, din care să rezulte desfiinţarea postului;
d) declaraţie pe propria răspundere a persoanei în căutarea unui loc de muncă, în cazul în care aceasta nu poate obţine dovada din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, urmând ca agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă să verifice la organele competente veridicitatea declaraţiei;
...
E. în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 18 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă:
a) actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi în copie; b) declaraţie pe propria răspundere a absolvenţilor că nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;
F. în cazul absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap sau ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de 16 ani, care, în cazuri justificate, sunt lipsiţi de susţinători legali sau ai căror susţinători legali dovedesc că sunt în imposibilitatea de a presta obligaţia legală de întreţinere datorată minorilor:
a) actul de absolvire a formei respective de învăţământ, inclusiv a şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în original şi în copie; b) declaraţia absolvenţilor că nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;
c) actele doveditoare privind lipsa susţinătorilor legali sau insolvabilitatea acestora de a presta obligaţia legală de întreţinere datorată minorilor;
d) actele de deces ale părinţilor sau ale altor susţinători legali;
e) actele eliberate de organele competente: instanţe judecătoreşti, autoritate tutelară etc., din care să rezulte imposibilitatea susţinătorilor legali de a presta obligaţia legală de întreţinere datorată minorilor;
f) actul care consemnează rezultatul anchetei sociale efectuate la cererea absolvenţilor
Ca urmare, daca legiuitorul ar fi vrut sa instituie aceasta interdictie si pentru persoanele provenite din munca, ar fi adaugat si in proceduri acea declaratie prevazuta la absoleventi. Insa nu este intentia sa, iar toate paragrafele din legea 76 se refera la absolventi.
Totusi in lege art 42 nu face referire la " absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 18 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă:", ci la absolventi in general.
Art. 42. - (1) Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
(2) Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.
Eu stiu ca acum ceva timp, o multime de studenti care au primit somaj pentru ca nu au spus ca sunt si studenti si probabil nici nu lis-a cerut o astfel de declaratie. au fost obligati sa returneze sumele primite dupa ce AJOFM a facut o verificare cu baza de date a universitatilor. E drept ca asat a fost acu vreo 2 ani.
Tu stii aczuri concrete de stuidenti carora li s-a aprobat somaj ca proveniti din munca, in situatia in care au spus ca sunt si studenti?
@grace_r
Paragraful despre care faci vorbire nu mai detaliaza ceea ce este descris in art. 17 alin (2), se subintelege ca despre acestia este vorba.
Da, grace, eu am lucrat la o astfel de agentie pana acum cativa ani, si chiar eu ma ocupam cu a raspunde politiei care ne solicita sa comunicam daca studentul X beneficiaza de indemnizatie de somaj ( insa se refera doar la cei care au beneficiat in baza prevederilor art. 17(2) din lege, nu si la ceilalti care au platit asigurare pentru acest risc). Stiu foarte bine ca acestia nu numai ca trebuia sa dea banii inapoi, insa se mai trezeau si cu dosar penal. Nah, trebuia si politia sa justifice salariul:). In celalalt caz, cel al persoanelor provenite din munca, iti spun sigur ca nu are importanta daca urmeaza o forma de invatamant. Caz concret: X, student in anul 4 la universitate beneficiaza de indemnizatie de somaj ca urmare a concedierii sale individuale(art. 17alin(1) din lege). Inceteaza plata indemnizatiei in luna mai, in luna iulie ia licenta, se inscrie la AJOFM in termen de 60 de zile si ia din nou indemnizatie, incadrandu-se de aceasta data la categoria alin.17(2) din lege
PS Daca acei studenti au beneficat de indemnizatie conform art. 17(2) din lege sigur au dat acea declaratie. In baza acelei declaratii li se intocmea dosar penal(fals in declaratii).