Buna dimineata!
Am fost angajata pe perioada determinata 6 luni, 6 luni, respectiv 12 luni (cumulat 2 ani) , 1.04.2007-1.04.2009 la o institutie. In acest timp am fost si studenta. Intrebarile mele sunt :
1.Am dreptul la somaj pentru perioada lucrata,daca am fost incadrata in munca pe perioada determinata, dar si cu 1/2 norma? Daca da, ce suma ar trebui sa primesc? Tot 75% din salariul min brut sau alta suma in functie si de faptul ca am fost angajata cu 1/2 norma?
2. Pot primi somaj daca urmez o forma de invatamant? (facultate-ultimul an)
1. De ce ti se pare de neconceput? LA fel platim cu totii asigurari la sistemul de sanatate poate 10-20 de ani, si apoi daca nu mai esti angajat si nu ai nici somaj ... binentele ca nu mai esti asigurat la sanatate desi ai platit zeci de ani...
Poti sa platesti si la pensie 30-35 de ani si apoi daca daca ai ghinion sa decedezi inainte de a primi pensie... asat e... ai platit doar pentru altii...
De fapt acesta e unul din principiul de asigurare, cel al solidaritatii...
2. Cred ca o sa apelez la o cunostinta de la AJOFM sa vad care este de fapt parerea lor, mai oficiala decat a noastra... si o sa revin.
Poate daca va dau si linkul la acea decizie a Curtii Constitutionale, va veti lamuri ca am dreptate: [ link extern ]
..precum si o alta Decizie a Curtii Constitutionale pentru Legea nr. 1/1991: [ link extern ]
Pakos, toata stima, acum vad ca ai dreptate ! :bow:
Nu am stiut de aceasta decizie desi vad ca e din 2003 :sorry:... Ma bucur ca datorita tie macar stiu acum.
Multumesc.