Pe data de 31 dec 2013 am fost implicat intr-un accident rutier cu victima pe trecerea de pietoni. Victima era in stare avansata de ebrietate si s-a ales cu fractura de tibie. A fost apoi eliberata din spital si pe foaia de externare sunt trecute 16 zile de spitalizare. Am cazut de acord sa ne impacam si sa-i platesc toate cheltuielile pana in acel moment in speranta ca la urmatorul control la care trebuia sa se prezinte, sa se fi vindecat si sa ramana sa mai platesc niste medicamente. Astazi a fost la control si din primele analize ar putea fi nevoie de inca o operatie sau alte cheltuieli la care nu ne asteptam. Astfel ca victima cere fie o suma exorbitanta (10000 euro) pentru a ne impaca definitiv si pentru a declara ca nu mai are nicio pretentie fie sa mai asteptam pana vineri pentru un alt set de analize pe baza carora se va stabili daca urmeaza sa fie operat sau ce trebuie mai exact sa se faca(in principiu sa estimam cam ce cheltuieli ar mai fi).
Victimei nu i s-a luat inca declaratie de la Politie dar nu stiu cat mai poate astepta si nu i s-a eliberat certificat medico-legal.
Sunt constient ca raman fara permis, dar as vrea o sugestie astfel incat sa nu am cheltuieli foarte mari.
Asigurarea RCA ma poate ajuta in vre-un anumit fel ?
Edit: Eu eram la volan, rezultatul etilotestului a fost 0. El incerca sa treaca strada dar era noapte, zona slab iluminata si m-am trezit cu el in parbriz.
Asteptati sa vedeti cate zile de ingrijiri medicale va primi partea vatamata si a cui este culpa.
Daca este culpa ei exclusiva pot aparea alte solutii juridice.
Daca este culpa comuna ramane sa asteptati sa vedeti cate zile de ingrijiri va primi de la IML.
Exact o speta similara am in derulare la Biroul meu de mediator. Cu diferenta ca victima nu era sub influenta alcoolului, are 70-80 zile de concediu de la medicul legist si este dispusa sa se impace, normal, contra unei sume de bani. Partea care a comis accidentul este dispusa sa-i dea acei bani, intrebarea este: cine va plati spitalizarea si cheltuielile oficiale emise de spital (operatii, tije, medicamente, etc)? Acopera polita RCA aceste cheltuieli sau nu? Acestea sunt temerile partii care a comis accidentul.
In primul rand, victima avea la dispozitie o perioada de timp in care trebuia sa depuna plangere penala (plangerea prealabila). Daca nu a depus plangerea in aceasta perioada, poate doar sa va actioneze in judecata pe cale civila astfel asiguratorul RCA va plati toate cheltuielile si dvs puteti recupera de la asigurator suma care ati cheltuit-o pana acum cu victima.
Din moment ce v-ati inteles cu victima sa-i platiti spitalizarea si un ajutor material se prezuma faptul ca a existat o impacare a partilor ceea ce inlatura raspunderea penala si o eventuala plangere ar fi tardiva deci lovita de nulitate. Aceste aspecte trebuie sa le aduceti la cunostinta organului de cercetare penala.
Dukpa opinia mea, dosarul se va incheia cu NUP si veti plati o amenda administrativa plus 3 luni suspendat permisul.
Daca vrea mai mult, victima trebuie s ava dea in judecata. Complicatiile survenite se pot datora si neglijentei victimei, nerespectarii recomandarilor medicilor etc. mai ales daca este un alcoolic inrait.
Pe scurt, nu platiti nimic, eventual ajutati victima sa va dea in judeata pe civil si astfel sa va recuperati banii care i-ati avansat pentru tratare si ingijiri (actiune in regres).
@gabrielaA- Fapta este infractiune, avand in vedere ca s-a produs pe trecerea de pietoni, iar petentul nostru are niste obligatii legale certe de a circula preventive, de a acorda prioritate la trecerile de pietoni,etc...Deci este infractiune indifferent daca victima era sau nu, in stare de ebrietate..
Are mare importanta numarul de zile de ingrijiri medicale, dar si urmarea faptei, in functie de acestea facandu-se incadrarea faptei savarsita de dvs.
Eu cred ca suma ceruta de victima este cam exagerata, avand in vedere ca oricum veti suporta consecintele penale, dar si faptul ca dpdv civil instantele noastre nu prea acorda sume asa de mari in situatii de genul acesta (adica vicitima era bauta)....Incercati sa va intelegeti totusi pentru a evita orice sanctiune penala care sa fie inscrisa in cazier....Insa tintei cont ca si cheltuielile de judecata sunt importante intr-o astfel de speta, atat ale dvs cat si ale victimei...success!
In momentul acesta nu exista o situatie clara privind numarul de zile de ingrijiri medicale pe care urmeaza sa le stabileasca IML-ul pentru victima. Spuneti ca exista si posibilitatea unei alte interventii chirurgicale, lucrurile nu sunt deloc clare. Daca vor fi sub 90 de zile nu veti avea o raspundere penala, dar nu va bazati pe acest aspect. Faptul ca victima se afla sub influenta bauturilor alcoolice poate sa duca spre o culpa comuna, dar nu va inlatura vinovatia. Chiar in cazul mai putin probabil in care se va ajunge la un numar de zile peste 90 si se va demara urmarirea penala, impacarea partilor poate inetrveni oricand, asa incat mai bine nu va grabiti sa platiti niste sume mari.
Din punct de vedere al laturii civile, asiguratorul trebuie sa raspunda pentru toate daunele ce urmeaza a fi platite, daca aveati un RCA valabil. Va recomand sa instiintati asiguratorul, poate veti avea chiar o strategie comuna in aceasta problema. Sa nu mai achitati sume de bani fara a merge la un notar si a stabili cu victima ca nu mai are nicio pretentie (si fara a instiinta asiguratorul), pentru ca despagubirile cerute vor creste proportional cu cele platite. Va recomand si sa apelati la un avocat.
Accident rutier
iulianad2
Buna ziua,
La inceputul lunii August fiica mea ( pieton fiind ) a fost accidentata pe trecerea de pietoni, soferul depasind pe contrasens tranvaiul in ... (vezi toată discuția)