avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si sotia ,impreuna nu au avut copii.Sotia dintr o alta casnicie are un baiat ,intrebarea mea este pt bunurile ramase ,in cauza un apartament ,cine are dreptul sa mosteneasca si ce cota ii revine fiecaruia.M am prezentat la notar pt succesiune si nu am putut sa fac nimic pt ca legea da dreptul fiiului ,chiar daca nu e legitim fratelui meu ,sa deschisa succesiune .....El in momentul de fata renunta si umbla sa vinda ap desi nu are dreptul .Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:19, 24 Februarie 2014
am acceptat mostenirea in termen de 6 luni,a fost si un proces in curs pt dezbaterea succesiunii ,care a durat 4 ani fara o hotarire pt ca sotia defuctului nu se prezenta .De ce sa fie el unic mostenitor ,daca eu ca sora am facut tot ce se putea pt deschiderea succesiuni?M am prezentat si la Camera Notarilor unde si acolo am facut toate demesurile .Si in momentul de fata fiul cumnatei refuza sa faca sucesiune ,suntem in Romania si totul e compicat din pacate ,......nu este fiul fratelui meu legitim ,iar eu ca sora nu am niciun drept???
Daca ati acceptat succesiunea dupa fratele dvs.atunci aveti dreptul la 1/2 din partea lui. Puteti deschide un proces de partaj succesoral si iesire din indiviziune si sa solicitati sulta pentru 1/2 din ce a ramas dupa fratele dvs.desi nu imi explic cum ati avut un proces si nu s-a finalizat cu o hotarare!Mai precis ce scria in Hotarare?
Ora estimata:
Complet: 5-C
Tip solutie: Constată perimată cererea
Solutia pe scurt: Admite exceptia de perimare. Constată perimată cererea formulată. Cu recurs . Pronunţată in şedinţa publică azi, 11.09.2012
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna, atunci cand ma uit in ochii omului imi pot da seama (macar din cat de des clipeste) cam ... pe unde l-am pierdut (cam de pe unde ar trebui sa reiau explicatia). Privind pe "teava de net" mi-e cam greu sa vad ce anume nu va este clar.

Mai incerc odata:
DVS sunteti mostenitoarea fratelui dvs., dar nu singura, ci alaturi de sotia supravietuitoare a decedatului (cumnata dvs.). Intrucat cumnata dvs. a ajuns si ea sa fie un pic cam ingropata intre timp, atunci dezbaterea mostenirii o faceti cu FIUL acesteia (fiul cumnatei dvs.) pentru ca el este singurul mostenitor al MAMEI SALE. (dvs. nu sunteti mostenitoarea cumnatei dvs., ci a fratelui dvs., iar fiul cumnatei dvs. nu este mostenitorul fratelui dvs., ci al mamei sale. Mai simplu de atat mi-e cam greu sa va explic).

Perimare = sanctiunea care intervine pentru lasarea procesului in nelucrare.
Altfel spus, este VINA cui l-a deschis daca nu a avut grija sa duca procesul pana la capat de vreme ce avea interes. Daca sotia defunctului a fost parata din acel proces, atunci ea putea sa stea ori acasa cat a trait ori la groapa dupa ce s-a dus (cu introducerea in cauza a mostenitorului ei).
Nimeni nu este obligat sa se prezinte intr-un proces civil, dar este imperios necesar sa fie citat. Altfel spus, este obligatorie doar "invitatia speciala", nu si prezenta (cam ca la nunta, desi acolo nu-i obligatorie nici invitatia). Iar reclamantul ar trebui sa zica bogdaproste daca paratul nu se prezinta, fiindca inseamna ca nici nu se apara cum ar trebui).
Vina pentru lasarea procesului in nelucrare apatine aceluia care l-a deschis, fiindca el are, intai de toate, interesul sa nu-l lase in nelucrare/sa nu-l lase sa se perime. (ca doar de-aia l-a deschis, presupun, nu doar ca sa se afle in treaba).
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)