avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori

In urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila s-a instituit interdictia in ce o priveste pe fica mea majora care este bolnava. Cu acordul meu am fost numit tutore de catre Autoritatea tutelara.Mai am un fiu major. Mama lor a decedat si as vrea sa declansez procedura de mostenire dupa mama lor.Intrebare:daca renunt la partea mea de mostenire ,in ce priveste un imobil construit impreuna cu mama lor,in favoarea celor doi copii,o pot reprezenta pe fica mea in calitate de tutore la primirea mostenirii eu nemaifacand parte din masa succesorala prin renuntare in favoarea lor?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:25, 25 Februarie 2014
Vă rog să nu uitaţi că dezbaterea succesiunii presupune:

1. stabilirea masei succesorale (inclusiv prin stabilirea cotei soţului supravieţuitor din bunurile comune, stabilirea creanţelor asupra moştenirii - inclusiv a creanţelor moştenitorilor)

2. Stabilirea calităţii de moştenitor

3. Stabilirea cotelor care se cuvin moştenitorilor

iar în cadrul acestei dezbateri fiecare moştenitor are interesul lui propriu (interes care, cel puţin în ceea ce priveşte cota de bun propriu din bunurile comune - cotă care nu este stabilită de lege la 1/2 decît ca o prezumţie relativă - nu poate fi negat. Adică, interesul soţului supravieţuitor va fi acela de a dovedi că a avut o contribuţie mai mare la achiziţionarea bunurilor comune sau de a dovedi că un anume bun nu este comun, ci propriu (astfel încît nu intră în masa succesorală), iar acest interes se loveşte de interesul celorlalţi moştenitori (inclusiv al interzisului judecătoresc) care, prin poziţia soţului supravieţiotor, îşi văd diminuate valoric cotele care le revin. Or, soţul supravieţuitor - apărător al propriilor interese - nu poate reprezenta şi interesele în cauză ale interzisului judecătoresc, chiar dacă a fost desemnat ca tutore, fiind astfel nevoie de desemnarea unei alte persoane (curator) pentru reprezentarea interzisului strict în procedura succesorală.
Ne abatem mult de la intrebarea initiala, dar, punctual, va voi raspunde:
1. masa succesorala este stabilita de organul fiscal/administrativ care emite anexa 24, precum si certificatul fiscal. daca partile doresc totusi dezbaterea succesiunii pe un fragment din masa succesorala, aceasta s-ar putea numai in cazul in care partile convin asupra acestui aspect, dar in speta de fata instanta de tutela nu va agrea varianta. (nu o stabilesc mostenitorii, ei declara, autoritatea adm. certifica)
2. calitatea de mostenitor o confirma notarul avand in fata anexa 24 (unde sunt trecuti toti cei care au vocatie la mostenire), actele de stare civila a acestora. (din nou, nu stabilesc mostenitorii cine are sau nu vocatie)
3.stabilirea cotelor este evident cea legala, notarul nu poate dispune majorarea sau micsorarea cotelor indiferent de ce sustin mostenitorii. aceasta o poate face numai instanta, in cazul in care se ajunge la ea. DAR, autorul topicului da clar de inteles ca nu este cazul, dimpotriva, el doreste binele copiilor, pana acolo unde ar si renunta la cota ce i s-ar cuveni din succesiune. Interesul comun in cazul succesiunii de fata este cel de a accepta. Tatal daca accepta succesiunea nu o face incalcand dreptul altui mostenitor, iar daca renunta niciatat, fiecare isi exercita dreptul legal cu precizarea ca pentru interzisa judecatoreasca va semna persoana numita de instanta. Iar acea persoana-fie tatal, fie un strain- nu face decat sa certifice ca interzisa intra in proprietatea cotei indivize din imobil.
Ne aflam deci in situatia dezbaterii unei mosteniri legale, nu sunt alte impedimente la dezbatere decat lipsa unei decizii emisa de instanta de tutela, motiv pt. care ii ofer autorului topicului unicul sfat> mergeti la judecatoria de care apartineti si solicitati ajutorul pt. a obtine decizia instantei de tutela. Daca, presupunem, in zona dvs. nu s-a infiintat inca aceasta instanta, mergeti la notarul la care doriti sa dezbateti succesiunea, prezentati toate actele si in baza acestora veti primi o adresa oficiala catre Asistenta sociala-Primarie si in final veti obtine de aici decizia de numire curator special.
1. Masa succesorală nu este stabilită de organul fiscal, care are în evidenţă doar imobilele şi bunurile supuse înmatriculării. Masa succesorală cuprinde şi alte active (sume de bani, alte bunuri mobile decît cele menţionate anterior, drepturi de creanţă asupra terţilor) precum şi pasivul succesoral (datoriile faţă de terţi), cu care fiscul nu are nici în clin, nici în mînecă.

2. Anexa 24 este un act informativ, în care sunt trecuţi, eventual, succesibilii declaraţi de cineva (rudă a defunctului) şi nicidecum un act exhaustiv.

3. Notarul ia act de actele doveditoare privind contribuţia soţului supravieţuitor la dobîndirea bunurilor comune, în vederea stabilirii cotei proprii a soţului supravieţuitor şi, implicit, asupra cotei din bunurile comune care va intra în masa succesorală), după cum ia act de acordul celorlalţi moştenitori asupra întinderii acestor cote. Or, soţul supravieţuitor (cu interesul lui propriu, acela de a maximiza cota de bun propriu) intră în conflict cu interesul moştenitorului incapabil şi astfel este clar că nu poate să-l reprezinte în procedura succesorală.

Eu vă aduc argumente legice şi logice. Dumneavoastră vorbiţi despre dacă este sau nu cazul în speţă, adică despre argumente de ordin moral, despre tatăl model care nu şi-ar înşela niciodată descendenţii, argumente care nu pot sta în picioare.

Oricum, nu decide tatăl, ci autoritatea tutelară (la care, în mod cert, notarul va face trimitere şi care autoritate, nu ştiu de ce am această convingere - sau ştiu prea bine - va dispune numirea unui curator, altul decît soţul supravieţuitor, chiar renunţător fiind el).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre mostenire si donatie carmen.pascu7 carmen.pascu7 Care este diferenta dintre mostenire si donatie din punct de vedere al taxelor notariale si catre Statul Roman? Care situatie este mai avantajoasa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - sotie si 3 copii dintre care unul cu un handicap de gradul 1 b_loredana85 b_loredana85 Sotul meu a decedat si vreau sa stiu ce ar trebui sa fac in legatura cu succesiune. Am si un copil handicapat de gradul unu si as vrea sa stiu daca si el intra ... (vezi toată discuția)