:(Situatia este urmatoare: sunt casatorita cu un cetatean strain, din prima casatorie am un copil de 16 ani. Sotul meu este de acord si chiar isi doreste sa il infieze, tatal biologic este de acord...dar nu stim cum trebuie sa procedam... si ce acte sunt necesare... VA ROG FRUMOS:::: poate cineva sa ne ajute????? :(
Legea nr.273 din 2004 reglementeaza procesdura adoptiei precum si alte legi speciale. Adoptia implica doua faze: una administrativa si una judiciara.
In faza administrativa Oficiul Roman pentru Adoptii si DGASPC sunt organele care se ocupa de inregistrarea cererii de evaluare si emiterea atestatului de parinte adoptiv in maximum 60 de zile. Cand evaluarea este nefavorabila, aveti termen de 30 de zile sa solicitati reevaluarea. daca si reevaluarea va fi nefavorabila, aveti 15 zile termen sa va adresati instantei.
Odata primit atestatul de parinte adoptiv,
dar, sotul dvs fiind cetatean german, nu poate adopta un copil din Romania, chiar daca acesta fiul dvs. In Romania adoptia internationala este permisa numai in anumite conditii, si foarte stricte, ceea ce in situatia dvs nu este posibil. Asa ca va trebui sa asteptati - parerea mea proprie - inca doi ani, cand minorul va avea 18 ani si atunci el va putea sa vina in Germania la dvs sa se stabileasca aici. Insa daca nu vor interveni modificari in actuala lege a adoptiei, nu banuiesc ca si peste doi ani nu va fi posibila adoptia.
Revi si precizez ca: sotul dvs in calitate de cetatean german in conditiile Legii 273 din 2004 nu poate adopta un cetatean roman. deci, adoptia internationala care ar trebui sa fie aplicata in acest caz interzice o astfel de adoptie.
Sunt total bulversata!#-o La 6 Februarie 2004, Guvernul român a decis stoparea completă a adopţiilor internaţionale până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ coerent. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005 şi permite adopţia internaţională numai de către rudele de gradul al II-lea.
Legea a fost foarte bine primită de către Parlamentul European. În rezoluţia sa din 16 decembrie 2004, Parlamentul European „felicită România pentru că a răspuns apelurilor internaţionale şi cererilor Parlamentului prin introducerea unor standarde naţionale în domeniul protecţiei copilului şi a unor reguli stricte în privinţa adopţiei internaţionale”.
Noua lege a fost elaborată în colaborare cu experţi internaţionali. Legea are la bază interesul superior al copilului şi este în concordanţă cu convenţiile internaţionale în domeniu.
ma puteti lamuri?