avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere restanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere restanta ...

Buna ziua !

As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Cu toate acestea luna curenta mi se solicita plata a inca ~1900 RON !! :O

Am luat unele din sumele din urma ( din perioada mai 2012 - decembrie 2014 ) si acolo apar, banuiesc ca impreuna cu penalizarile, sume lunare care mi se par halucinante pentru un ap. de 32 de m2 ... gen 815, 535 ( de vreo 3 ori ).

As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Multumesc anticipat !

P.S. : Desi initial cei de la asociatie ( sau mai precis administratoarea ) au fost amabili - presimt ca faptul ca stiu ca am facut deja o promisiune de vanzare-cumparare I-au determinat asa ...sa forteze nota ... :(
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
IoanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanTM , utilizator 16:40, 7 Aprilie 2014
Referitor la costul unei expertize contabile va pot spune ca in cazul meu instanta a hotarat un onorariu provizoriu de 1000 lei pentru o expertiza pe trei ani a contabilitatii Asociatiei, pentru un bloc cu 38 de apartamente.
OK - ca informatie : am depus o sesizare/plangere la Primaria Timisoara deoarece vineri presedintele asociatiei de proprietari ( care am aflat ca este persoana competenta sa ofere informatii si nu administratorul de bloc ) a refuzat pur si simplu sa discute cu mine, sa-mi ofere orice informatie etc. :(

Sunt curios daca nu cumva aceasta e o contraventie explicita dar probabil voi afla ...
@Depinde foarte mult ce este prins in cei 9000 lei, daca s-a reparat terasa, plasa subsolului, izolatia blocului, sau ceva cheltuieli majore la partile comune atunci nu este mare suma.

Nu s-a facut nimic din toate acestea - e vorba doar de întretinerea propriu-zisa.

Acuma asa ... ca o actualizare : sambata m-am întalnit cu doamna administratoare pentru detalierea celor 1600 RON trecuti la rubrica "Alte cheltuieli". Din pacate discutia a degenerat deoarece dupa ce mi-a aratat singurul act official "justificativ" - o factura la Colterm divergentele au fost asa mari iar dansei I-au cedat nervii nemaifiind posibila discutia cat de cat constructiva.
Dar ca idee - factura la Colterm pe luna ianuarie ( si care am înteles ca se plateste în februarie ) mentiona suma de 803 RON penalizari care mi-au fost imputate integral mie, asta desi la sfarsitul lunii ianuarie/începutul lunii februarie achitasem complet suma afisata la avizierul blocului ( ~5200 RON ) pentru a putea finaliza succesiunea notariala. Problema e ca suma respectiva de penalizari cumula penalizarile pe 3 luni ( ! ) plus ceva anterior din cate am calculat ( deoarece erau mentionate 3 penalizari lunare de ~125-130 RON din care nu se cumulau cele 803 totale ).

Mie unul nu mi s-a parut corecta nici macar situatia de pe aceasta factura - penalizarile cumuleaza ceva anterior ce am platit deja plus ca sunt la o suma mai mare decat eventuala mea restanta pe ultima luna de neplata ( care e de vreo ~2500 de RON, restul fiind penalizari - am facut o aproximare nefiind posibil sa calculez precis ceva în absenta restului facturilor anterioare ). Dincolo de asta nici nu sunt convins ca mai era cazul sa-mi fie imputat ceva cata vreme la momentul succesiunii aveam platile facute ...

Ce parere aveti ?
IoanTM a scris:
am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Am reluat ceea ce ati spus initial pentru ca ati deschis alt topic in care relatati putin altfel situatia. De aceea s-a si inchis acea discutie si pentru a intelege situatia, continuati discutia aici.
Iata ce spuneti in cealata discutie:
Ca rememorare a situatiei : la sfarsitul lunii ianuarie - mijlocul lui februarie am achitat sumele restante ale matusii mele ( ~5200 RON ) si am facut succesiunea notariala dupa aceasta. Cu acest prilej doamna administratoare tot "batea apropouri" la ceva sume "din urma" si am zis ca la momentul potrivit sa-mi prezinte justificare si vom discuta.

Sumele prezentate in cele doua discutii nu corespund, sar se vede ca sunt sume vechi neachitate de cativa ani. Aceste sume sigur sunt penalizabile iar dumneavoastra nu ati platit penalizari din cate relatati.
Poate ca a gresit presedintele si administratorul cand v-au eliberat adeverinta, cand au stins debitele fara penalizari..., poate nu erau calculate..., poate au fost bucurosi ca dupa ce s-au judecat cu matusa dv, vazand ca aceasta nu plateste nici ceea ce a stabilit instanta, nici ceea ce s-a acumulat intre timp, spun ca poate au fost bucurosi ca a aparut un mostenitor care a platit ceea ce era afisat si calculat si-au crezut ca nu vor mai avea de-acum probleme, mentionand ca mai sunt ceva sume de plata pe care o sa vi le arate...
Poate mai corect era sa stea sa calculeze, sa nu va stinga debitele fara a stinge mai inainte penalizarile, sa nu elibereze adeverinta pana nu faceau toate calculele si sa va incurce in demersurile dumneavoastra de intrare in posesie ca mostenitor s.a.m.d.

Spuneti ca vi s-a cerut acum sa achitati penalizari de 1600 lei. Pai la restante neachitate din anul 2011 pana acum, la suma acumulata de 8600 lei fara penalizari, este chiar putin ca vi se imputa penalizari de 1600 lei. Indiferent ca le calculeaza asociatia conform sistemului propriu de penalizari ori acestea s-au facturat de furnizorii carora asociatia nu le-a achitat la termenele stabilite facturile, datorita debitului mare pe care-l avea matusa dumneavoastra, cei 1600 lei tot mi se par putini fata de debitul mare si perioada indelungata de neplata.
Adriantot a scris:

Sumele prezentate in cele doua discutii nu corespund {...}

Pai da - ca achitasem si pe luna decembrie ceva, ultima plata a fost de 5200 RON,

Aceste sume sigur sunt penalizabile iar dumneavoastra nu ati platit penalizari din cate relatati.

Nu realizez de unde s-a înteles ca sumele respective nu contineau penalizari ... pentru ca respectiva suma e constituita în fiecare luna si dintr-un cuantum de penalizari ( de ex. îmi amintesc pentru luna octombrie 2013 trecuta suma de 400 RON - ceea ce pe undeva bate la ochi ca na ... e "prea fixa" ;) ). Problema e ca nu s-a obosit nimeni sa-mi detalieze sambata ce reprezinta sumele din coloana de penalizari - dar, cel mai probabil, e vorba de penalizari aplicate de terti ( furnizori ) si trecute integral matusii mele.

Poate ca a gresit presedintele si administratorul cand v-au eliberat adeverinta, cand au stins debitele fara penalizari..., poate nu erau calculate

Cum ar fi posibil asa ceva ?

Poate mai corect era sa stea sa calculeze, {...}

Ce anume sa calculeze ? Daca asociatia paseaza penalizarile furnizorilor catre restrantieri ce anume mai e de calculat ? Chiar sunt curios ... nu mi-o luati în nume de rau.

Spuneti ca vi s-a cerut acum sa achitati penalizari de 1600 lei. Pai la restante neachitate din anul 2011 pana acum, la suma acumulata de 8600 lei fara penalizari, este chiar putin ca vi se imputa penalizari de 1600 lei.

Perioada de neplata e din 2012 ( mai sau aprilie, nu mi-e foarte clar ) pana în decembrie 2013 si suma mentionata cuprinde, dupa cum am mai zis, si penalizarile furnizorilor. Nu pot sa stiu exact cat - deoarece nu mi s-au prezentat tabelele afisate anterior la avizier ci doar un excel cu sumele lunare complete - dar daca e sa iau ca o estimare din ce am vazut la ultimele 3-4 luni cheltuielile propriu-zise la o garsoniera de 30 m2 în 19-20 de luni sunt undeva pe la vreo ~3500 RON ... hai 4000 RON deci deja penalizarile respective reprezinta practic jumatate din suma !! :(

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)