avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributia nemembrilor de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributia nemembrilor de sindicat

Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 6 Martie 2014
Exista o lege care stabilea cota de 1% pentru membrii de sindicat si 2% pentru nemembrii de sindicat, care intrau in contul administratiei. Codul muncii sau Legea dialogului social nu mai prevede asa ceva?
Nu stiu sa fi existat vreo lege cu o astfel de prevedere.

In Legea nr.54/2003 - legea sindicatelor (abrogata acum) exista urmatorul articol:
Art. 24
Cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale, in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit.

Din 1992 incoace, in contractele colective de munca care au aparut, odata cu federatiile sindicale mari, puteau fi introduse prevederi despre membri si nemembri de sindicat, in genul celei mentionate in mesajul anterior.
Multumesc pentru raspuns.
Deci sindicatele pot negocia si in numele nemembrilor de sindicat?
Numai in ccm aplicabil angajatorului se poate prevede asa ceva , o cotizatie a salariatilor nemembrii de sindicat.

De fapt, acest lucru era prevazut si in fostul CCMN 2007-2010 la art 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.

Sindicatele pot negocia si in numele salariatilor acre nu fac parte din sindicat, deoarece clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi angajaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.103-contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri kaliteea kaliteea Buna ziua, Citez:\"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante ... (vezi toată discuția)
Nemembrii de sindicat platesc fond negociere laura1964 laura1964 Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi. (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat giulia75 giulia75 as dori sa stiu si eu cuantumul cotizatiei sindicat la un membru si la un nemembru al acestuia? (vezi toată discuția)