avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema legalitatii platilor facute in baza km ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema legalitatii platilor facute in baza km parcursi de soferi

Buna ziua,
M-ar putea ajuta cineva intr-o problema care in ultimii ani a dat nastere la diverse controverse in cadrul firmelor de transport si anume plata soferilor la km parcursi? (in cazul meu, in trafic international).
Consider ca in aceasta materie primeaza Regulamentul European 561/2006 care la Capitolul III RÃSPUNDEREA ÎNTREPRINDERII DE TRANSPORT
Articolul 10, spune:
(1) Se interzice întreprinderilor de transport să remunereze conducătorii auto salariați sau care sunt puși la dispoziția lor în funcție de distanța parcursă și/sau de cantitatea de mărfuri transportată, chiar și sub formă de prime sau majorări salariale, în cazul în care o asemenea remunerare este de natură să pericliteze siguranța rutieră și/sau să încurajeze încălcarea prezentului regulament.

Eu pot sa fac dovada prin diagramele si bonurile tahografice ale soferului , ca nu exista nici o abatere in perioada in care acesta a lucrat, depasire de program de condus sau orice altceva ce ar putea pune in dubiu respectarea Regulamentului.
Asta ma duce la concluzia ca atata timp cat nu s-a incalcat Reg 561/2006, atunci plata la km ar putea fi legala, dat fiind ca aceasta conditonare din art. 10 a fost respectata si dovedita.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
davidc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 12 Martie 2014
Sunt multe c.i.m. care au o astfel de clauza si nimeni nu a fost sanctionat pana in prezent.
@freeelis

;)Nu e recomandat sa te lasi la mana inspectorului.
:) M-ati lamurit in linii mari. Oricum, aceasta abordare este totusi de evitat. Imi este clar ca o sa folosesc alte cai pentru a demonstra corectitudinea platilor facute.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Florin Cioca a scris:

@freeelis

;)Nu e recomandat sa te lasi la mana inspectorului.


Din pacate, daca l-a inregistrat acel c.i.m. , inseamna ca pentru el este valabil.
Nu am avut , pana acum , vreo astfel de problema si nici de alta natura cu ITM-urile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca sofer ukzspan ukzspan Buna ziua, Sunt un angajator si vreau sa angajez un sofer pe un camion. In contractul de munca o sa aiba salariul minim pe economie, dar eu vreau sa ii mai ... (vezi toată discuția)
Problema legata de a.r.r. vlaika ionela florina vlaika ionela florina Buna ziua. Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca exista Ordin al Ministrului Tranporturilor emis pentru aprobarea normelor tehnice privind eliberarea, ... (vezi toată discuția)
Amenda diagrama tahograf gheo70 gheo70 Buna ziua! In urma cu putin timp am fost sanctionat contraventional cu amenda de Politia Rutiera ,fapta fiind prevazuta de OG 37/2007, art 8/1/25 si ... (vezi toată discuția)