avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente deschiderii procedurii de insolventa

Buna ziua!
Am urmatorul caz: O societate X cere deschiderea procedurii de insolventa . incepand cu data de 28 martie 2014 -sa zicem - SC X intra oficial in insolventa.
Data la care angajatorul face de obicei plata salariilor este 12 ale lunii.
Intrebari:
1Legiuitorul face diferenta intre creantele salariale izvorate inaintea deschiderii procedurii de insolventa si cele izvorate dupa deschiderea procedurii?
2.Avand in vedere deschiderea procedurii de insolventa, unitatea poate achita la data de 12 aprilie salariile aferente lunii martie? (poate fi considerata plata curenta, avand in vedere ca data scadentei este 12 aprilie-data ulterioara deschiderii procedurii de insolventa?);
3.Daca raspunsul la punctul 2 este ''NU''-cum pot fi platiti angajatii in luna aprilie-avand in vedere ca se apropie si sarbatorile de Paste? (avans aprilie si acte aditionale CIM?);
4.Daca raspunsul la punctul 2 este"DA"(plata salariilor intra la plati curente), care ar fi fost situatia daca SC X ar fi avut restante la plata salariilor la data deschiderii procedurii de insolventa? Cand ar fi primit salariatii salariile restante?

In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat.

Toate cele bune!

Cel mai recent răspuns: Alexian_2011 , utilizator 20:47, 4 Aprilie 2014
Cazul cu firma de prestari era un caz ipotetic, iar "eu"= SC X care beneficiaza de un serviciu prestat de acea firma oarecare.
Frma SC X este in perioada de observatie.
Cine este "eu" in cazul ipotetic ??.. pentru ca ma puteam gandi la : debitorul principal/firma, administratorul statutar, administratorul special, administratorul judiciar, contabilul firmei sau unul dintre salariati, .. in fine nu mai conteaza.

Deci, daca firma este in perioada de observatie, este incident ART. 49 prin lit.a sau lit.b
(1) Pe perioada de observaţie, debitorul va putea să continue desfăşurarea activităţilor curente şi poate efectua plăţi către creditorii cunoscuţi, care se încadrează în condiţiile obişnuite de exercitare a activităţii curente, după cum urmează:
a) sub supravegherea administratorului judiciar, dacă debitorul a făcut o cerere de reorganizare, în sensul art. 28 alin. (1) lit. h), şi nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;
b) sub conducerea administratorului judiciar, dacă debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.

si
ART. 46
(1) În afară de cazurile prevăzute la art. 49 sau de cele autorizate de judecătorul-sindic, toate actele, operaţiunile şi plăţile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule.

Toate povestea se invarte in jurul principiului daca sunt sau nu fraudati creditorii, prin aceste plati facute dupa deschiderea procedurii de insolventa si de aceea sunt f importante aspectele de mai sus ..
Va multumesc pentru interesul acordat acestei spete!
Pe mine ma interesa sa gasesc o posibilitate legala de a achita LA TIMP salariile angajatilor aferente lunii martie (scadente 12.04.2014).
Sa inteleg ca depinde de Administratorul Judiciar / Secial daca se aproba sau nu aceasta plata?
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
Alexian_2011, utilizator
Alexian_2011 a scris:
Pe mine ma interesa ....

Vedeti, o luam de la capat. Cine/ce sunteti dvs.? :)) Daca sunteti (presupun, caci dvs. nu vreti sa spuneti) administrator statutar (iar firma este in perioada de observatie), da, puteti plati salariile, sub supravegherea sau sub conducerea (in functie de situatie) a administratorului judiciar. Deci oricum ar fi, trebuie sa vorbiti (in scris, nu pe vorbe) cu administratorul judiciar, ca sa evitati sa fiti acuzat de plati in dauna creditorilor.
Da, dpdv al administratorului statutar am vrut sa se inteleaga cand am zis:
"eu"= SC X
.

In realitate
Eu sunt doar o proaspata (5 zile) angajata RU (la SC X- despre care vorbim) care cauta o modalitate ca firma sa poata plati salariile aferente lunii martie.
Cum am ajuns aici?
M-am contrazis cu mai multe persoane cu privire la plata salariilor pe luna martie, eu sustinand ca acestea pot fi platite la data scadenta de drept(binenteles cu acordul Administratorului Judiciar).

Parerea celorlalte persoane a fost ca: salariile aferente perioadei 1-28 martie (data deschidere procedura de insolventa) vor putea fi platite doar in momentul cand se definitiveaza tabelul inscris la masa credala (sper ca ma exprim bine), iar salariile aferente perioadei de dupa 28 martie ca datorie curenta.

Am citit legea 85/2006, parerea mea fiind ca :
-salariile fiind scadente la 12.04.2014, ele intra la datorii curente;
-nu trebuie sa se faca distinctie intre creantele salariale izvorate inainte si cele izvorate dupa deschiderea procedurii de insolventa.

Sper ca am fost clara acum! :yes:

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Perioada observatie kinder_doina kinder_doina buna ziua!ce inseamna la o firma aflata in insolventa stadiul de perioada observatie ? (vezi toată discuția)
Faza de observatie esso esso daca e o societate debitoare este in insolventa faza de observatie si nu plateste facturi curente ,societatea creditoare poate cere falimentul.Mentionam ca ... (vezi toată discuția)