avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA - imobiliare (5% sau 19%)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA - imobiliare (5% sau 19%)

Buna ziua.

Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza acum sa inchei contractul de vanzare cumparare. Am posibilitatea sa recuperez diferenta dintre cei 19% achitati si cei 5% prevazuti in acest moment de lege?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 11:26, 3 Iunie 2009
Raspunsul vinzatorului nu este corect : legea fiscala prevede ca cota de 5% se aplica in momentul "transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar" , iar asta se intimpla la vinzarea efectiva , la autentificarea contractului de vinzare cumparare . Incercati ANPC- dinsii se "ingrijesc" de persoanele fizice . Dar ar fi bun un raspuns scris din partea vinzatorului, fie el si un refuz.
Buna ma numesc Ciprian Saveschi si am achizitionat si eu in luna august 2008 un apartament. Am facut plata integrala a acestuia si am primit de la constructor un antecontract in care este specificata suma de achizitie si este scris langa suma "inclusiv TVA". Precizez ca si eu indeplinesc conditiile prevazute in OUG 200/2008. Imi poate spune cineva ce trebuie sa fac pentru a recupera acea diferenta de TVA. Mentionez ca la data semnarii antecontractului cota de TVA era 19%. Astept un raspuns avizat. Va multumesc anticipat.
Pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilă a locuinţei, exclusiv anexele gospodăreşti, şi, după caz, a terenului pe care este construită trebuie să fie înscrise în documentaţia cadastrală anexată la actul de vânzare-cumpărare încheiat în condiţiile legii.

(10) Pentru clădirile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza aceste clădiri conform destinaţiei prevăzute de lege, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.

Am reluat parte din textul postat anterior , pentru ca ati intrebat : " ce trebuie sa fac ?"
- o declaratie la notar , cf textului de mai sus

vinzatorul va emite , la momentul incheierii contractlui final si al transferului titlului de proprietate , factura cu minus( storno) pentru suma platita initial , sa zicem -100 lei
si factura finala , sa zicem de 95 lei. Cele doua insumate , vor da - 5 lei, care sint banii Dvs , din diferenta de tva 19%-5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare imobil de catre o persoana juridica silviu.dogaru silviu.dogaru Un SRL, inregistrata in scopuri de TVA, in anul 2008 primeste autorizare pentru a construi deasupra unui bloc de locuinte, 4 garsoniere, fiecare garsoniera ... (vezi toată discuția)
Tva la constructiile din lemn teobalint teobalint buna ziua, as dori daca se poate,un raspuns la urmatoarea situatie: construiesc casa din lemn pentru un client,persoana fizica;casa se construieste in santier ... (vezi toată discuția)
Vanzator imobile persoana fizica corfus corfus As vrea sa va propun atentiei urmatorul subiect. Eu sunt interesat de achizitionarea unui imobil nou pana la sfarsitul acestui an. Vanzatorul este persoana ... (vezi toată discuția)