avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... placuța \\"parcarea interzisa\\" este obligatorie?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

placuța "parcarea interzisa" este obligatorie?

In cazul in care cineva parcheaza pe carosabil in dreptul unui gard iar dupa doua ore constata ca i-a fost ridicata masina pentru ca gardul respectiv era de fapt o cale de acces pe care nu se afla nici o placuta care sa atentioneze acest lucru, este legal sa i se ridice masina? Exista vreo lege care sa oblige proprietarii garajelor sa atentioneze existenta cailor de acces spre garaje? nu mi se pare normal sa nu atentionezi existenta unei cai de acces si sa ai pretentia sa nu parcheze nimeni in dreptul ei mai ales in conditiile in care acea cale de acces poate fi luata drept gard.

Ma poate ajuta cineva cu un raspuns?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 14:28, 19 Aprilie 2014
Nu exista o reglementare expresa in acest sens.
Dar, Regulamentul privind organizarea şi efectuarea activităţilor de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, trotuare şi zone verzi stabilit de Consiliul Local prevede ca:
Vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, trotuare şi zone verzi pot fi supuse ridicării, transportării şi depozitării în spaţii special amenajate, până la eliberarea acestora către deţinători sau utilizatori.
Măsura ridicării se poate aplica şi în cazul blocării accesului în parcările de reşedinţă, de utilitate publică sau privată, în cazul încălcării restricţiilor temporare de oprire sau staţionare (deszăpezire , salubrizare, etc.) precum şi în situaţia în care se impune eliberarea de autovehicule a unor străzi, zone ori pieţe cu ocazia desfăşurării unor activităţi cultural-sportive, ori de altă natură aprobate de administratorul drumului public.
Pentru definirea staţionării neregulamentare se aplică prevederile art. 63 din O.U.G nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare şi prevederile art.143 din Regulamentul pentru aplicarea O.U.G nr.195/2002 “privind circulaţia pe drumurile publice”, aprobat prin H.G nr.1391/2006. ;)
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
Corina Capotã, Avocat
Zic si eu, poate e off topic, da-i adevarat : nu exista parcare interzisa, exista doar stationare interzisa. Substantivul parcare defineste un spatiu special amenajat pt stationarea autovehiculelor (peste 5 minute). Astfel si verbul a parca se intelege la ce se refera.
Multumesc pentru raspuns, inteleg ca daca fac o plangere impotriva procesului verbal, pe motiv ca nu era atentionata calea de acces, nestationand cu buna stiinta in dreptul caii de acces, nu am nici o sansa de castig. Ma gandesc ca ar trebui facuta o lege care sa oblige proprietarii garajelor sa atentioneze caile de acces, asa mi se pare corect.
Faceti niste fotografii in locul in care ati stationat si daca din acestea nu se poate trage concluzia ca exista o cale de acces ati avea ceva sanse de castig.
Daca stationezi intr-un loc pe care nu il cunosti si imprejurimile nu iti dau niciun indiciu ca ar exista o cale de acces acolo, poate era o poarta care se inchide numai din interior, poarta se confunda cu gardul, nu te apuci sa sari sa vezi ce este peste gard!
@ DlGoe

Asa este, cu toate astea in vorbirea curenta aproape toata lumea foloseste "am parcat" in loc de "am stationat".



@ cyan

Exact! numai ca daca nu exista o lege care sa oblige proprietarii garajelor sa atentioneze caile de acces, ma gandesc ca o sa pierd si mai mult timp cu chestiunea asta, fara nici un rezultat favorabil mie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor ... hanzoGOD hanzoGOD Buna ziua! Am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor de parcare(parcare cu plata in sectorul 1), ulterior primind amenda pentru blocarea caii de ... (vezi toată discuția)
Blocare cale de acces auto nesemnalizata Robka Robka Buna ziua. De curand am blocat o cale de acces auto (intrarea intr-o curte), intocmindu-mi-se un proces verbal contraventional pentru asta. De mentionat faptul ... (vezi toată discuția)