In momentul de fata am un proces de partaj pe rol in care fostul sot solicita drept de creanta asupra ratelor la apartament platit impreuna in perioada 1984-1994. Mentionez ca posed titlu de proprietate asupra apart. care a fost contractat cu titlu de imprumut la CEC in anul 1977., inainte de casatorie si am platit singura pana in anul 1984 cand m-am casatorit.
Din expertiza financiara reiese ca am platit impreuna suma de 47.362 ROL, suma echivalenta cu 13.960 lei RON, conf. indicelui pretului de consum din ian. 2014.La ultimul termen fostul sot nu a fost de acord cu suma actualizata(13.970RON) el solicita calcularea ratelor tinand cont de val. de piata a apartamentului.Doresc sa stiu daca este posibil asa ceva in conditiile in care are doar drept de creanta.
E dreptul lui sa fie sau sa nu fie de acord cu aceasta modalitate de calcul.
La fel cum e dreptul lui sa solicite instantei orice crede ca este pertinent solutionarii cauzei si util in sustinerea punctului sau de vedere.
Intrebarea dvs. cred ca vizeaza mai degraba posibilitatea ca instanta sa aiba invedere aceste obiectiuni si sa dispuna completarea/ modificarea raportului in raport de aceasta.
In mod normal partajul se face avandu-se in vedere valoarea de piata a bunului partajat.
Din ce spuneti dvs. insa intelg ca obiectivul instantei (dedus din pretentiile sotului in partaj) a fost doar acela de a se actualiza valoarea creantei rezultate din acoperirea unei parti din pret.
In acest context, -in care in cuprinsul cererii introductive- nu a solicitat determinarea valorii contributiei lui prin raportare la valoarea de piata a bunului parerea mea este ca instanta nu ar putea sa aiba in vedere o astfel de obiectiune.
Punctul meu de vedere se bazeaza pe prezumtia ca in cererea sa introductiva sotul a solicitat restituirea creantei actualizate iar nu stabilirea partii lui de contributie la dobandirea bunului -ca si creanta- prin raportare la valoarea de circulatie si restituirea acesteia.