avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemptiune

am cumparat in anul 2000 o parte dintr-un teren cu clauza dreptului de preemtiune pt cealalta suprafata din teren ramasa. Acum proprietarul vinde si trebuie sa imi precizez intentia de cumparare. In principiu sunt interesat numai ca pretul solicitat este exagerat peste nivelul pietei.
1) exista vreo prevedere legala care il obliga pe proprietar sa ma anunte si in cazul in care scade pretul?
2) Daca in raspunsul meu ma exprim in sensul ca sunt interesat de cumparare numai cu conditia unui pret inferior ma obliga acest lucru ulterior? trebuie sa precizez pretul minim pe care il agreez?
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 14:43, 12 Mai 2014
Buna ziua!
Conform art 123 din Legea 71/2011, "(2)Pentru dreptul de preempţiune creat prin convenţie, dispoziţiile art. 1.730-1.740 din Codul civil se aplică numai în situaţia în care convenţia a fost încheiată după intrarea în vigoare a Codului civil."

Prin urmare, dreptul dumneavoastra conventional va fi guvernat de legea aflata in vigoare la data instituirii dreptului in discutie.

Cu privire la al doilea punct precizez ca un raspuns in care comunicati ca sunteti interesat, dar la un alt pret (pe care il mentionati) echivaleaza cu o contraoferta care, daca este acceptata de catre vanzator, are implicatii juridice in sensul instituirii unei obligatii de "a face"

Spor si voie buna!
multumesc. Inteleg ca daca nu precizez pretul (contraofertez) si el vinde ulterior la un pret mult mai mic decat mi-a propus mie acum nu ii mai pot opune dreptul meu de preemtiune?
Buna ziua din nou!
In momentul in care dumneavoastra refuzati oferta, vanzatorul poate vinde altei persoane la acelasi pret pe care vi l-a comunicat dumneavoastra. Vanzarea la un pret mai mic, in opinia mea, reactiveaza dreptul dumneavoastra de preemptiune intrucat nerespectarea dreptului de preemptiune atrage nulitatea relativa a contractului de vanzare-cumparare.
Din pacate nu am avut timp pentru o analiza mai detaliata, pentru a vedea reglementarile legii atunci aplicabile (ati spus ca e vorba de un contract semnat in 2000, data la care era in vigoare legea 54/1998, abrogata ulterior prin Legea 247/2005)...
In orice caz, recomand un raspuns scris cat mai curand, intrucat timpul nu curge in favoarea dumneavoastra.
Puteti formula un raspuns mai larg, in sensul sa va exprimati intentia/interesul de a cumpara, dar nu la pretul comunicat, mentionand ca asteptati cu interes orice micsorare a pretului de vanzare (fara sa pecizati un pret).

Spor si voie buna!
Ordinea de preemptiune este coproprietar, arendas, vecini, stat, restul lumii.
Dvs. faceti parte din vecini daca terenul nu a fost dat in arenda.
Trebuie sa ii precizati un pret, daca vinde sub pretul pe care il ofertati contractul de v/c este nul.
Vinzarea catre alt ofertant la oferte egale se poate face numai in ordinea de mai sus.
va multumesc mult amandurora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de arenda poate bloca vanzarea ? dory.na dory.na Buna ziua, Ma confrunt cu o problema.Am incheiat cu un " nene " un contract de arendare al unui teren agricol,conform acestui contract acel "nene" are drept ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine renuntare la drept de preemptiune de la arendas vinti vinti Buna ziua, va aduc in atentie urmatoarele : sunt 3 mostenitori ( cu certificat de mostenitor )asupra unui teren care acum este arendat. Arendasul le-a ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan divka divka doresc sa cumpar un teren extravilan intr-o comuna,m-am inteles cu proprietarul,si as dori sa stiu ce pasi legali sunt de urmat.Am auzit de ceva drept de ... (vezi toată discuția)