avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termoizolatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termoizolatie

In urma a 2 sedinte de bloc, presedintele de asociatie impreuna cu aproximativ 30 de proprietari din 80, au hotarat strangerea unui fond egal pt toti locatarii indiferent de suprafata apartamentului, pt executarea izolatiei fatadei blocului in care locuiesc. Ca atare fondul acesta se plateste pe aceeasi chitanta cu intretinerea si nu separat, iar daca intarzii cu plata sau nu platesti deloc ti se percepe penalitati. este legala aceasta decizie? ma poate obliga cineva sa platesc acest fond daca eu nu sunt de acord cu izolatia, din motive demne de inteles, precum: materialele folosite sunt extrem de inflamabile?
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 23:46, 29 Mai 2014


1-Daca exista hotarare a adunarii generale-legal convocata si constituita,va revine fie obligatia sa respectati hotararea,fie daca aveti motive intemeiate sa formulati contestatie in instanta
2-Fatada imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna,iar repartizarea c/v reparatii parte comuna se face functie de cota indiviza individuala
3-Este temeinica si legala aplicarea de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabilit
4-Problema referitoare la materialele utilizate pentru izolatia imobilului puteti sa o clarificati cu presedintele de asociatie
Obligatia achitarii cotelor lunare de intretinere este legal prevazuta
HG nr 1588/2007 Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
ynocentta, utilizator
Cu tot respectul fata de toate interventiile, va rog sa observati ca autorul postarii are un argument referitor la utilizarea unor solutii tehnice periculoase, in opinia sa. In acest context trebuie privita problema. In privinta constituirii fondului de reparatii suntem cu totii de acord, dar nimeni, nici asociatia, nu este scutita de indeplinirea tuturor conditiilor legale, respectiv realizarea efectiva a lucrarii numai cu respectarea prevederilor legale incidente.

Un proprietar, chiar daca este obligat sa plateasca, ARE SI DREPTURI. Aveti dreptul sa cereti documentatia tehnica de proiectare, aveti dreptul sa cereti detaliile de executie, aveti dreptul sa stiti cine este executantul lucrarii precum si modul in care au fost selectati atat proiectantul cat si executantul.

Sper ca ati observat ca la orice santier LEGAL exista o placa afisata la loc vizibil pe care sunt trecute: numarul de autorizatie de construire, data de incepere si data de sfarsit a lucrarilor, numele proiectantului, numele executantului si numele beneficiarului.

Daca aceste elemente NU exista, inseamna ca lucarea se executa ilegal. In acest caz puteti sa va adresati oricarui agent constatator mentionat in Legea 50, incepand chiar cu Politia.

In concluzie: asociatia poate constitui fond de reparatii la care sunteti obligat sa contribuiti. In acelasi timp, aveti dreptul sa stiti cum sunt utilizate fondurile asociatiei. In cazul in speta, de indata ce apare prima schela/muncitor/interventie, cereti sa vi sa prezinte documentele specificate mai sus: proiectul tehnic, detaliile de executie, autorizatia de construire, contractul de proiectare si cel de executie si autorizatia de construire.

Cred ca am fost destul de clar, retineti: aveti OBLIGATII dar aveti si DREPTURI. Ca parere personala, nu cred ca se poate elibera autorizatie de construire in conditiile mentionate de autorul intrebarii.



Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
ContSters61389, utilizator
catalin_v_ursachi a scris:


ma poate obliga cineva sa platesc acest fond daca eu nu sunt de acord cu izolatia, din motive demne de inteles, precum: materialele folosite sunt extrem de inflamabile?


Daca faceti referire strict la placile de polistiren acesta este intradevar produs cu risc ,care poate favoriza eventual incendiu-numai in conditiile in care nu exista anvelopa corect aplicata
Exista straturi protectoare ,care tehnic detin performanta de elasticitate, prin care se elimina riscul accesului la stratul placilor de polistiren
@ynocentta

Cine stabileste care este riscul si care este tehnologia prin care acesta se elimina ?

Tocmai de aceea legiuitorul a stabilit, prin Legea 50, care sunt conditiile in care se poate elibera autorizatie de construire. Nu pentru ca mesterul "cutare" sau presedintele "cutare", "stiu ei cum e mai bine"! Intr-un proiect tehnic sunt implicati arhitecti, ingineri, experti IGSU, etc. !! Nu poti sa te joci cu riscul de incendiu si pierderea de vieti omenesti.

In topic, va marturisesc faptul ca am intrebat la toate blocurile "in anvelopare" din vecinatatea in care locuiesc si am constatat ca realitatea este halucinanta: nu exista autorizatie de construire, nu exista caiet cu detalii de executie, nu exista panou cu elementele de identificare a lucrarilor. Totul se desfasoara intr-o frenezie de nedescris a anveloparii !
cofnibuc a scris:
In topic, va marturisesc faptul ca am intrebat la toate blocurile "in anvelopare" din vecinatatea in care locuiesc si am constatat ca realitatea este halucinanta: nu exista autorizatie de construire, nu exista caiet cu detalii de executie, nu exista panou cu elementele de identificare a lucrarilor.

Nu cred ca despre asta e vorba in aceasta discutie. Initiatorul nu a invocat lipsa autorizatiei, a caietului ori a panoului... Iar daca ar fi existat toate acestea orice om are dreptul si poate sa nu fie totusi deacord cu lucrarea respectiva.
E optiunea si parerea lui. Dar trebuie sa se supuna hotararii majoritatii. Iar pentru o asemenea lucrare nu este nevoie de autorizatie de constructie.

Singura greseala pe care o sesizez din prima postare este ca s-a hotarat ca toti proprietari sa plateasca o suma egala si nu proportional cu suprafata utila a apartamentelor.
In rest toate celelalte sunt legale pentru ca sumele se pot incasa pe aceeasi chitanta cu altele (cu exceptia fondului de rulment), se pot aplica penalizari pentru aceste sume daca devin restante...
Faptul ca cineva, de exemplu, considera ca nu este buna marca Y, poate ca altcineva nu este de acord cu marca Z, atunci cand s-a ars motorul liftului si trebuie cumparat altul, nu inseamna ca proprietarii vor sta fara lift pana cand toti vor avea aceeasi parere. Reparatiile trebuiesc facute.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire ContSters61389 ContSters61389 Legea 50/1991 spune, la primul articol: Art. 1. - (1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de asociatia ... Docri Docri Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de Asociatia Proprietarilor pe cheltuiala locatarilor inainte ca eu sa cumpar apartamentul. Fostul ... (vezi toată discuția)
Polistirenizare ContSters61389 ContSters61389 In asociatia mea de proprietari, o parte dintre proprietari vor sa reabiliteze, prin polistirenizare blocul, iar o alta parte nu vor. Cei care vor ... (vezi toată discuția)