avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drept de preemtiune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drept de preemtiune

Buna ziua,

Revin la dvs cu o intrebare

- schita topografica stereo 70
- plan vizat de OCOT
- categoria de folosinta a terenului, extravilan …
- daca este extravilan agricol trebuie facuta exerciitarea dreptului de
preemptiune

Acestea sunt actele cerute de catre notar pt vanzare-cumparare. Mai exista drept de preemtiune? Eu stiam ca a fost scos de la vanzarea terenurilor. Nici celelalte acte nu realizez de unde trebuie scoase..
Cel mai recent răspuns: dragonel , utilizator 08:54, 14 Iunie 2014
Dragos1109 a scris:

La momentul de fata eu am urmatoarele acte: contract vanzare cumparare si incheierea de la OCPI cu intabularea pe numele meu. Este inscris sau nu in cartea funciara a terenului?


daca este incheierea de carte funciara inseamna ca este inscris .


pt dragonel. daca va referiti la documentatia cadastrala care se face in vederea inscrierii in cartea funciara, aceasta trebuie depusa la biroul de cadastru competent inainte de depunerea ofertei de vanzare, deoarece odata cu oferta de vanzare se depune si extrasul de carte funciara pentru informare care se elibereaza numai in situatia in care imobilul este deja inscris in cartea funciara.
antonia77 a scris:

Dragos1109 a scris:

--------- odata cu oferta de vanzare se depune si extrasul de carte funciara pentru informare care se elibereaza numai in situatia in care imobilul este deja inscris in cartea funciara.


Prin urmare , trebuie facut , mai intai, cadastrul si-apoi se depune cererea de oferta de vanzare.:-/

Eu , ce sa inteleg din anexa 1 la ordin; art3.1 si art 5.1 care zic:
; . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

-Pentru aplicarea prevderilor prezentului ordin primariile au urmatoarele atributii:

-inregistrează cererea vanzătorului insotită de oferta de vanzare a terenului agricol şi de documentele justificative prev. la art 5 al.1 din prezenta anexa,

Art. 5.1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
- extras de carte funciară pentru informare, emis cu cel mult 30 de zile inainte de afisarea ofertei, insotit de extrasul de plan cadastral, in sistem de coordonate "stereografic 1970"; in conditiile in care terenul este intabulat , iar, in modelul de oferta de vanzare (anexa 1B)este precizat expres ca rubricile prvind datele cadastrale se completeaza numai daca, asemenea date, se cunosc:hm:

Nu cumva pot sa interpretez ca extrasul de carte funciara este obligatoriu a-l depune mai tarziu, dupa faza acceptarii ofertei de catre preemptor si incheierea c.v la notar??
din pacate rezulta clar care sunt actele necesare din art.5 alin.1 din ordin.
atat in anexa 1A (cererea pentru afisarea ofertei de vanzare) si anexa 1B (oferta de vanzare) din ordinul respectiv, in ultimele alineate sunt prevazute spatiile unde trebuie completate datele de carte funciara ale imobilului

ca orice lege facuta pe "genunchi" are multe scapari. dar trebuie interpretata asa cum este in viziunea legiuitorului nu ad literam.

oricum o fi, inscrierea in cartea funciara trebuie facuta inainte contractul de vanzare/cumparare. in momentul de fata nu se mai fac contracte de vanzare/cumparare daca imobilul nu este inscris in cartea funciara.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
antonia77, utilizator
Ma refeream la sintagma de la art.5.1,respectiv /"in conditiile in care terenul e intabulat/:"; per a contrario, consider ca acel extras de carte funciara nu este obligatoriu a fi depus, doar in faza perfectarii cvc.
:flowersblue: Multumesc pt. comentariu.

D-le Joha ,dvs. cum interpretati??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol extravilan Angi1977 Angi1977 In ce termen limita pot face vinzarea terenului daca un preemtor legal imi ofera pretul cerut, imediat dupa publicarea ofertei de vinzare la primarie? (vezi toată discuția)
Formalitati de indeplinit la vanzare teren extravilan shoni17 shoni17 Buna ziua! Doresc sa vand o suprafata de teren agricol - extravilan, cultivat cu vita de vie. Va rog sa-mi comunicati ce formalitati am de ... (vezi toată discuția)