Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficiaza de somaj?

La o firma care a fost in reorganizare judiciara s-a declarat procedura falimentului. Aceasta societate nu a platit darile catre bugetul de stat. Angajatii pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 17 Iunie 2014
daca tot ati pus intrebarea aici unde am pus eu intrebarea, eu, v-as sfatui sa mergeti la ITM sa-i reclamati pentru ca tuturor angajatilor le este frica de ITM. Daca-i dati in judecata, pentru ca, da, puteti sa-i dati in judecata, fiind un conflict de munca, dureaza mult. Nu lasati sa treaca timpul. Cred ca trebuie sa puneti intrebarea din nou dar nu pe o intrebare asa cum ati pus la mine, puneti intrebarea direct, catre moderator. Succes!
dorel13:

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

2. Datoria se dovedeste cu declaratia nominala lunara (D112) depusa de angajator la ANAF.

3. Asadar beneficiati de indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributia dar a depus lunar D112 la ANAF.

adrianfarcas:
Puteti actiona in judecata pe fostul angajator chiar daca sunteti in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca mateii mateii in data de 21.03.2012 am facut o sesizare la ITM in legatura cu neplata contributiei la stat pentru cartea de munca a patronilor societatii la care am lucrat ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, In cazul in care angajatorul nu a platit obligatiile pentru somaj in ultimele 15 luni,pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)