avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in consiliul director poate fi reprezentat?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in consiliul director poate fi reprezentat?

Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului director?

Mentionez urmatoarele:
- este vorba de un ONG (mai exact, filala a unui ONG)
- in statutul filialei nu este specificate nici o restrictie in aceasta privinta
- de asemeni, nici in statutul asociatiei nu este specificat nimic
- motivul necesitatii acestul mandat de reprezentare si vot este unul legat de sanatate si imposibilitatea deplasarii

Daca nu este permis acest lucru, exista articol de lege care sa spuna asta?

Daca este permis, mandatul de reprezentare trebuie sa aiba forma autentica sau (asa cum am inteles din lege) poate fi incheiat sub semnatura privata?

Este necesara atasarea la mandat a dovezii asupra incapacitatii de deplasare (bilet iesire din spital, etc)?

Exista conditii speciale pe care cel care va reprezenta trebuie sa le indeplineasca? De exemplu, fiind vorba de o asociatie dedicata persoanelor cu deficiente de auz, cel mandatat va trebui sa fie obligatoriu persoana cu deficiente de auz? Sa va trebui sa fie membru? Sau oricine poate fi mandatat?

Va multumesc pentru timpul alocat.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Lucian_bz, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:31, 22 Ianuarie 2019
Raman la parerea ca alegerea/numirea membrilor consiliului director se bazeaza pe ratiuni strict legate de persoanele respective, ceva asemanator ca la contractele "intuitu personae", elementul determinant fiind aptitudinile, calitatile sau pregatirea profesionala si nu este echitabil ca sa fie reprezentat de un tert. Text de lege pro sau contra nu cred sa exista, aceasta este doar o parere, dar repet si eu am mai folosit instituita mandatului la consiliu, daca nu o faceam, era mult mai complicata rezolvarea situatiei si a fost inteles de ceilalti membrii si nimeni nu s-a opus. Ulterior la prima modificare de Statut am si inserat un text, conform careia de regula votul se exprima personal, doar exceptional se accepta reprezentarea prin mandatar, daca acest lucru este specificat expres in convocator.

Forma autentica a mandatului va recomand din ratiuni practice si pentru a avea mai putine discutii in cadrul consiliului, daca va prezentati cu un mandat sub semnatura privata sau chiar verbal, mai dati inca un motiv in plus pentru discutii si impotrivire.

Pentru cazul Dvs. concret, daca va asteptati la opozitia consiliului, sa va prezentati cu procura speciala autentica doar pentru aceasta sedinta (daca mandantul nu se poate deplasa, puteti cere deplasarea notarului), sa invocati ca in actele constitutive si in OG26/2000 nu este interzisa reprezentarea prin mandatar, daca este nevoie sa solicitati votul membrilor prezenti asupra acestei probleme preliminarii, poate presedintele se opune dar ceilalti membrii vor accepta prezenta Dvs., oricum aveti doar un vot, daca ei vor sa voteze altfel, este si interesul lor de a lua hotarari cat mai legale si sa nu dea posibilitate de a fi atacata in justitie.

Sa nu uitati de prevederile art. 23 alin. 2-3 din OG26/2000, fortati mana consiliului prin posibilitatea contestarii deciziei in instanta, posibil sa nu ajungeti pana in aceasta faza, dar nu se stie nici o data.
Daca veti participa la sedinta si considerati ca hotararile luate sunt contrare legii sau actelor constitutive, sa va asigurati ca se mentioneaza in hotarare ca ati votat impotriva respectivei hotarari sau punct din hotarare, daca ajungeti in instanta acest lucru este o prima conditie de admisibilitate, in lipsa acestei mentiuni nu aveti sansa in justitie.

(2) Hotararile adunarii generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozitiilor cuprinse in statut, pot fi atacate in justitie de catre oricare dintre asociatii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat impotriva si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal de sedinta, in termen de 15 zile de la data cand au luat cunostinta despre hotarare sau de la data cand a avut loc sedinta, dupa caz.
(3) Cererea de anulare se solutioneaza in camera de consiliu de catre judecatoria in circumscriptia careia asociatia isi are sediul. Hotararea instantei este supusa numai recursului.
Salutare tuturor.

Multumesc pentru raspunsuri. Sedinta Consiliului Director a avut loc si , in prezenta avocatului, prezenta mea ca delegat al membrului CD a fost acceptata, conform legii. Desi presedintele vroia sa nu ma primeasca, avocatul a specificat clar ca nu exista lege si nici articol in statut care sa ii permita sa nu aprobe reprezentarea unui membru CD de catre mine (sau orice alta persoana, fie ea si din afara asociatiei).

In concluzie, reprezentarea este permisa atata timp cat statutul nu restrictioneaza si un mandat de reprezentare sub semnatura privata este suficient.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
george-neagu, moderator
In opinia mea, in cazul membrilor |COnsiliulu DIrector, cenzorilor si altor persoane din organele ALESE ale unui ONG e vorba de o numire / alegere INTUITU PERSONAE, adica cu titlul strict personal, in baza calitatilor, increderii etc. pe care ceilalti membri o au in acea persoana, si prin urmare in lipsa unuei eventuale prevederi statutare exprese care sa permita o delegare, este inadmisibila o trasmitere mai departe a acelei calitati ( care nu este un mandat propriu-zis, dar se aplica prin asemanare regulile de la mandat). IN chestiuni personale, esti liber sa mandatezi alta persoana sa te reprezinte, de exemplu la un AG a unei asociatii daca statutul nu prevede expres vreo conditionare ex. ca poti fi reprezentat numai de alt membru sau ca sunt anumite limitari ce procent pot fi prezenti prin reprezentare sau cati alti membri poate reprezenta un membru.... In schimb in orice functie aleasa, alegerea este intuitu personae si drepturi de delegare trebuie sa rezulte expres. De aceea in tacerea Statutului, un membru CD care nu poate fi prezent la o sedinta nu poate delega pe nimeni, nici nu e nevoie, va fi absent si CD se va reuni fara el, daca in acest fel nu va exista cvorum, inseamna ca trebuie reconvocata sedinta de CD, iar daca absenteaza la mai multe va trebui inlocuit din functie conform prevederilor statutare. Cat despre eventuale atributii proprii, altele decat cele ce la au si alti membri CD si se exercita in plen in sedinta CD, solutia este ca in Statut sa se prevada ce alt membru CD le exercita cand este indisponibila acea persoana sau, daca nu e stabilit prin Statut, sa le delege CD altui membru CD; in tot cazul nu cel indisponibil e cel in masura sa isi delege cand, cum si cui vrea atributiile, in afara cazului in care prin Statut e expres prevazul astfel pentru unele atributii. Delegarea tuturor atributiilor pe termen nedeterminat ar fi inadmisibila chiar daca ar fi prevezuta in statut.... Stiu ca nu sutn texte legale exprese in acest sens si nici nu e necesar sa fie, insa celor fara pregatire juridica le este dificil si inteleaga si gestioneze aceste situatii, si e greu de facut aici pe un forum, si in ca in limbaj nejuridic sau cu largi explicatii, toata teoria complexa in acest domeniu, dat fiind ca membrii organelor unui ONG nici nu sunt de fapt niste simpli mandatari ci e o situatia juridica mai complexa si atipica, dar se aplica in mare parte regulile contractului de mandat.... Concluzia mea este ca cel in cauza a avut noroc si ca probabil cei din acel CD au fost timorati si au acceptat ceva ce nu trebuiau sa accepte - reprezentare in CD a unui membru CD prin alta persoana, fara un text statutar expres in acest sens, si inca - din cate inteleg - persoana din afara CD, ceea ce este dupa mine o aberatie imensa dpdv juridic. Cred ca la o eventuala constestare in instanta sunt sanse maxime de a se anula asa ceva....
Consider ca un mandat al membrilor AG/CD este valabil daca nu exista o restrictie in acest sens in Statutu sub urmatoarele circumstante:
- sa fie special, adica sa mentioneze cum va vota pe marginea fiecarui punct din ordinea de zi
- sa fie in forma ceruta de forma actului incheiat de AG/CD. Spere exemplu daca PV se autentifica, atunci si mandatul trebuie sa fie autentic
Oricum, cei care nu au participat la sedinta AG au drept de a contesta pv in 15 zile de la data la care au luat cunostinta de acest lucru.
legiONG a scris:

Consider ca un mandat al membrilor AG/CD este valabil daca nu exista o restrictie in acest sens in Statutu sub urmatoarele circumstante:
- sa fie special, adica sa mentioneze cum va vota pe marginea fiecarui punct din ordinea de zi


Intr-o asemenea situatie speciala da, ar putea se se considere valida delegarea altei persoane, pentru ca de facto nu se incalca cerinta de ”inuitu personae” daca sunt cunoscute din timp in detaliu propunerile de hotarari care se vor supune la vot si in procura, mandantul indica cum sa voteze mandatarul la fiecare punct, pentu ca intr-o asemenea situatie in realitate se manifesta decizia si vointa mandantului, mandatarul fiind practic mai mult un mesager al vointei mandantului, clar predeterminata, ca in cazul unui vor prin corespondenta, nemaicontand de fapt gandirea mandatarului, el transcriind / semnand ceea ce i s-a incredintat prin mandat fara sa faca rationamente proprii si sa ia efectiv decizii proprii de fond... Astfel ca doar aparent si formal suntem in fata unui contract de mandat...

Dealtfel, pe acelasi ratiuni se admite expres, conform Codului Cvil, si ca aceeasi persoana sa semneze ca imputernicit pentru ambele parti dintr-un contract desi acestea au interese contrare sau se semneze ca mandatar un contract cu sine insusi, desi aparent e confilct de interese, pentru ca esenta continutului actului e predeterminata de mandant / mandanti si deci reprezentarea e mai mult una materiala, de executare a unei semnaturi, decat o deliberare si adoptare a unei decizii cu privire la stabilirea / acceptarea unui anumit continut al actului..

Insa in cazul concret analizat, nu se specificase ca e vorba de o sedinta de CD in care propunerile de hotarari sunt deja redactate si transmise membrilor acelui organ si se vor vota doar acelea si din in variantele propuse ( ex. pentru/contra sau pentru varianta 1 / pentru varianta 2 ...).

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Sunt in procesul de infiintare a unui ong. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Sunt in procesul de infiintare a unui ONG. In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta ... (vezi toată discuția)