Qubik a scris:
Soferul era obligat sa se asigure pe toata durata executarii manevrei. Pietonul era obligat sa se asigure ca la coborarea de pe trotuar pe carosabil nu este vreun pericol. De aici rezulta culpa comuna. Pietonul nu avea cum sa intuiasca sau sa prevada ca un autovehicul va da cu spateleasa cum nici soferul nu avea sa prevada ca un pieton va cobora de pe trotuar. Pietonul a fost fortat de imprejurari sa coboare de pe trotuar - de aici intervine profesionalismul avocatului. Desigur, pt o situatie lamuritoare se impune o expertiza.
M-as bucura daca deschizatoarea topicului ne-ar informa cu privire la deznodamantul acestui caz.
Dar autovehicolul sau remorca n-are becuri de masarier? Cat poti abera mai omule?!. E si normal ca te vei asigura continuu cat vei efectua manevre. Te vei asigura ca nu pui in pericol circulatia vehiculelor, ca asta circula pe strada si astea se supun unor reguli minime de semnalizare (Lumini, materiale reflectorizante, semanle acustice) pentru a putea fi observate si pentru a avea drept de acces pe carosabil.
Cum poti spune ca pietonu nu a putut prevede ca, conducatorul auto da cu spatele ?!
Din punctul meu de vedere e strada si puteau sa nu-i functioneze nici acele lampi de masarier si tot trebuia sa prevada ca pe acolo circula masini.
Inca ceva, nu conta daca pietonul respectiv ar fi fost lovit de o masina ce cicula pe contrasens datorita efectuarii unei manevre de depasire; Atat timp cant manevra de depasire a fost facuta in conditii legale nu vad de ce conducatorul auto ar fi vinovat. Pe strada nu au ce cauta altceva decat masini. Cum un conducator auto trebuie sa se asigure la efectuarea unei amnevre de depasire asa si pietonul, la patrunderea pe strada trebuia sa se asigure, practic depasind un obstaco pe trotuar(daca tot vreisa asimilezi pietonul cu un Smart ForTwo)