avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier cu victima
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier cu victima

Buna ziua,

Un pieton a coborat pe partea carosabila prin loc nepermis ca sa ocoleasca o masina parcata pe trotuar.Un autovehicul cu remorca in timp ce dadea cu spatele il accidenteaza grav.Dupa 10 zile de coma pietonul moare.Daca la analizele pietonului s-a gasit alcool in sange este posibil sa fie considerat singurul vinovat, sau in astfel de cazuri de obicei este culpa comuna? Politistul a sfatuit familia sa nu faca plangere ca mortul e vinovat.Inca nu s-a eliberat anexa 2.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 00:35, 15 Iulie 2014
Qubik a scris:

Soferul era obligat sa se asigure pe toata durata executarii manevrei. Pietonul era obligat sa se asigure ca la coborarea de pe trotuar pe carosabil nu este vreun pericol. De aici rezulta culpa comuna. Pietonul nu avea cum sa intuiasca sau sa prevada ca un autovehicul va da cu spateleasa cum nici soferul nu avea sa prevada ca un pieton va cobora de pe trotuar. Pietonul a fost fortat de imprejurari sa coboare de pe trotuar - de aici intervine profesionalismul avocatului. Desigur, pt o situatie lamuritoare se impune o expertiza.
M-as bucura daca deschizatoarea topicului ne-ar informa cu privire la deznodamantul acestui caz.

Dar autovehicolul sau remorca n-are becuri de masarier? Cat poti abera mai omule?!. E si normal ca te vei asigura continuu cat vei efectua manevre. Te vei asigura ca nu pui in pericol circulatia vehiculelor, ca asta circula pe strada si astea se supun unor reguli minime de semnalizare (Lumini, materiale reflectorizante, semanle acustice) pentru a putea fi observate si pentru a avea drept de acces pe carosabil.
Cum poti spune ca pietonu nu a putut prevede ca, conducatorul auto da cu spatele ?!
Din punctul meu de vedere e strada si puteau sa nu-i functioneze nici acele lampi de masarier si tot trebuia sa prevada ca pe acolo circula masini.
Inca ceva, nu conta daca pietonul respectiv ar fi fost lovit de o masina ce cicula pe contrasens datorita efectuarii unei manevre de depasire; Atat timp cant manevra de depasire a fost facuta in conditii legale nu vad de ce conducatorul auto ar fi vinovat. Pe strada nu au ce cauta altceva decat masini. Cum un conducator auto trebuie sa se asigure la efectuarea unei amnevre de depasire asa si pietonul, la patrunderea pe strada trebuia sa se asigure, practic depasind un obstaco pe trotuar(daca tot vreisa asimilezi pietonul cu un Smart ForTwo)
@3UGA:
Deveniti agresiv si asta nu este de dorit, Qubik nu abereaza, va argumentat legal si explicat foarte inteligibil ce se va retine in cazul prezentat, lucru pe care si eu l-am sustinut avand in vedere ca am intalnit de nenumarate ori in practica aceasta situatie, daca dvs aveti alta interpretare, v-as ruga sa o faceti in acelasi mod civilizat si argumentat.
Dar nu am devenit "foarte agresiv" si chiar de s-ar fi intamplat acest lucru s-ar intelege doar ascultand tonul vocii si nu analizand aprofundat virgulele din comentariu. Eu nu va contrazic ca asemena lucruri se inamlpa in practica, dar se inampla ca o interpretare gresita a regulamentului rutier chiar de catre ofiterii chemati sa constate accidentul. Personal cred ca dupa aproximativ 20 de ani cand vor iesi la pensie si ultimul lot de politisti comunisti, abia atunci putem vorbi de o diminuare a mintilor ce au intiparite "soferul e vinovat".
@3UGA Aici se discuta pe argumente si pe chestiuni concrete, parerile tale chiar nu intereseaza cauza, ai spus ca ai citit articolele de lege prin care am argumentat culpa comuna dar in continuare sustii niste aberatii, interpretezi articolele de lege asa cum crezi de cuviinta or dreptul este o stiinta exacta. Pentru conformitate am sa postez cele 2 articole la care am facut trimitere:
ART. 54
(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Art. 128. - (1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
................
(2) În locurile în care mersul înapoi este permis dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului.

Pe baza acestor 2 articole soferul are culpa in producerea accidentului;
Culpa pietonului este discutabila deoarece dupa cate s-a spus, pe trotuar exista un obstacol deci a fost fortat de imprejurari sa coboare pe carosabil. Daca se produce o infractiune prin actiunea sau inactiunea unei persoane, din culpa sau cu vinoavatie, prin forta imprejurarilor, atunci persoana respectiva este exonerata de raspundere. Asta reprezinta o chestiune de subtilitate pe care o poate folosi un avocat bine pregatit.
Ca sa fiu mai explicit, daca nu te pricepi, asculta sau citeste ceea ce scriu persoane avizate.
Intervenție moderator

Stimați domni, am rugămintea să renunțați la tonul agresiv, întrucât scopul acestor discuții îl constituie dezlegarea unei probleme care, pentru utilizatorul care ne-a solicitat ajutorul, poate fi vitală și nu ar fi dedorit să începem ștergerea mesajelor sau închiderea topicului. Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Buna seara, am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra ... Gabriel19_82 Gabriel19_82 Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra daca este posibil. In data de 12.08.2020 m-am deplasat la piata din orasul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna ( pieton pe trecere) Batrinu Ionut Batrinu Ionut Tatal meu a avut un accident de circulatie acum o luna de zile fiind lovit de o masina pe tercerea de pietoni. A coborat din microbuz ce era stationat dupa ... (vezi toată discuția)
Neaaparat ajutor rog din suflet accident circulatie victima pieton Andrei123456 Andrei123456 Am lovit un pieton care a incercat sa traverseze printr-un loc care nu era semnalizat corespunzator cu trecere de pietoni sau altceva. Inca nu se stie cine ... (vezi toată discuția)