avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil cu handicap pana la 7 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil cu handicap pana la 7 ani

Buna ziua
Sunt in urmatoarea situatie: fiica mea implineste 3 ani si ma aflu in concediu de crestere a copilului incadrat in grad de handicap pana la 3 . Acest concediu se incheie luna aceasta. Intre timp copilul meu a fost incadrat in grad grav de handicap cu un nou certificat valabil 2 ani.
Am tot citit pe acest site , de ex.: www.avocatnet.ro/con ... ?
Va rog observati diferenta denumirii concediilor. Concediu pentru ingrijirea copilului in continuarea concediului pentru cresterea copilului, asa cum prevede art. 31 din oug 111/2010. Tot art 31 din aceasi oug la alin 3 revine numeste concediu de crestere concediul prev la art. 31 alin 1, si spune ca acest concediu este cerut de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.


Angajatorul meu sustine ca pt copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani nu se acorda concediu de crestere a copilului ci concediu de ingrijire a copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani care concediu il primesc de la medicul pediatru al copilului - trimitandu-ma astfel in legislatia asisgurarilor medicale!!!!!!!!!!!!!!!, contractul me individual de munca urmand, dupa ce copilul implineste 3 ani, sa nu mai fie suspendat, eu fiind obligata sa ma intorc la munca.

Este corect asa ceva?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Care sunt defapt drepturile mele in aceasta situatie?

din oug 111/2010 si regulamentul cesteia eu inteleg :
am dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate pana la 7 ani, indemnizatie de 0.9 isr lunara conform art 31 alin 2 din oug care se cumuleaza cu indemnizatia primita pana la 3 ani conform art 2 alin 2 din regulament. Copilul primeste un sprijin lunar de 0.6 isr pana la 7 ani, conform art 32 alin 1 lit c din oug

va multumesc de pe acum de raspunsurile d-voastra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 11 Iulie 2014
1. - Angajatorul dvs., in necunosterea legii, va trimite la OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate unde se vorbeste de concediul acordat parintilor pentru pentru îngrijirea copilului bolnav.
- Acest concediu nu are nici o legatura cu concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate pana la 7 ani, prevazut de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Acest concediu prevazut de OUG 158/2005 este de maximum 45 de zile pe an si se refera la cazul in care copilul este bolnav.

2. In cazul copilului dvs. nu este vorba de o boala ci de o dizabilitate, aspect care intra sub incidenta OUG 111/2010

3. - Indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 se suporta de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Indemnizatiile prevazute de OUG 111/2010 se suporta de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

4. Luati legatura cu ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

5. - Daca suntei persoana care m-ati contactat pe e-mail pentru aceasta problema procedati asa cum v-am spus in raspunsurile mele.
- Indiferent ce loc de munca aveti se aplica aceleasi legi iar ANPIS este cea care dispune cum se aplica OUG 111/2010 in toate sectoarele de activitate.
- In ultima instanta puteti actiona in judecata pe angajator pentru ca nu aplica legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani andreeadoris90 andreeadoris90 buna ,numele meu este andreea si sunt interesata cu exactitate daca pot sa reusesc sa obtin vreun ajutor indemnizatie din partea statului in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal sau medical?? monalisaalina monalisaalina Buna ziua,va rog sa imi spune ti daca am 3 luni de la angajare,si sunt insarcinata in 5 luni jumatate,fiind o sarcina cu probleme,de ce anume pot ... (vezi toată discuția)