Angajatorul revoca decizia de incetare disciplinara a CIM, 2 luni mai tarziu dupa emiterea acesteia si incetarea Cim.
Ce se intampla cu perioada cuprinsa intre data deciziei de incetare si data deciziei de revocare a primei decizii?
salariatul va fi platit, dar cum? se vor reface statele e plata cu ore lucrate?
multumesc
Domnul Tudor a menţionat o practică în acord cu regulile juridice acceptate.
La facultate am învăţat că principiul irevocabilităţii actelor juridice civile afectează deopotrivă actele bilaterale, cât şi pe cele unilaterale. E adevărat, există excepţii, dar printre ele nu se află niciuna aplicabilă în cazul dat.
Regula este că un act juridic civil unilateral este irevocabil. Mai ales că, în speţă, actul unilateral al angajatorului (decizia de concediere) îl afectează în mod direct pe salariat. În mod analog, nici actul unilateral al demisiei nu poate fi revocat în mod valabil.
Nu e atât de simplu precum în contabilitate - se face o rectificativă şi s-a rezolvat.
Soluţia pentru ieşirea din această situaţie poate fi o tranzacţie prin care să se stingă litigiul: angajatorul recunoaşte motivele de nulitate a deciziei, îl despăgubeşte pe salariat şi raportul dintre părţi se repune în situaţia anterioară deciziei de concediere. Această soluţie nu face decât să scutească părţile de timpul pierdut în instanţă şi, eventual, de cheltuielile de judecată, pentru că, foarte probabil, şi instanţa ar dispune aceleaşi lucruri.
Avand in vedere ca angajatorul a revocat decizia, probabil a facut-o in cadrul procesului, iar angajatul care a contestat decizia a fost de acord sa renunte la judecata. Instanta a luat act si a emis in acest sens o incheiere. Este bine sa obtineti si acea incheiere pe care sa o prezentati in anexa la declaratiile rectificative si la ITM pentru a putea justifica "actiunile".
Exact acesta este cazul meu -
ma aflam intr-un litigiu de munca,
decizia de concediere disciplinara nu continea elementele obligatorii prevazute de lege (motivul pt care i-au fost inlaturate apararile si prevederile din regulamentul intern incalcate)
astfel, decizia putea fi lovita de nulitate absoluta.
Ca urmare, am decis stingerea litigiului prin tranzactie, revocare, compensare (...si in final demisia salariatului vinovat dar nu concediat conform procedurilor legale)