avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA si contractele de munca
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA si contractele de munca

Buna ziua

Tatal meu are un PFA cu activitate taximetrie.
Stiu ca OUG 44/2008 este cadrul legislativ care reglementeaza activitatea PFA
cf. art. 17 nu poate angaja o alta persoana cu contract de munca ce sa presteze serviciul pentru care a fost autorizat (taximetrie)

Totusi OUG 46/2011 modifica acest articol si exclude clauza precizata, adica poate fi angajata o persoana care sa faca taximetrie

Mai cunoasteti vre-un alt act normativ care sa se aplice persoanelor fizice autorizate? Deoarece nu as vrea sa fac o intreprindere individuala pentru cateva luni cat doresc sa fac taximetrie, fiind o risipa de bani.

Si care sunt procedurile care trebuie urmate pentru angajarea unei persoane de catre un PFA?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 6 Februarie 2018
In "Tratat de drept comercial roman" al D-lui prof. St. Carpenaru din 2014, am gasit o fraza care m-a bagat in ceata, la pagina 41, referindu-se la Persoana Fizica Autorizata "ea nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata."
Imi pare ca aceasta fraza e in contradictie cu modificarile aduse de OUG 46/20011 care, in art.17 (1) prevede ca "PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii."

Omit eu ceva in interpretarea D-lui profesor, sau e o gresala? Precizez inca o data ca tratatul e din 2014, anterior OUG 46/2011 care modifica vechea OUG 44/2008.
Buna ziua,
Patronul la care lucrez in prezent mi-a propus varianta de a imi face eu un pfa si sa ii facturez lui lunar "prestari servicii " in valoare de 2700 lei.Eu nu ma prea pricep ce si cum deocamdata ca nu am studiat subiectul destul de mult si as dori sa aflu de la cineva avizat cu ce bani raman eu in mana la aceasta suma; in cel mai bun caz si ce implica .
va multumesc.
Buna ziua. Am o întreprindere individuala de vreo 6saptamani si nu am inscris-o la finante.. Ce se poate intampla... Primesc amenda sau mi-o radiaza??
Nedepunerea declaratiilor fiscale - in speta, Formularul 010 - in termenele legale este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

Formularul 010 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică (OPANAF 3725/2017).
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea de catre pfa a unor terte persoane danuta34 danuta34 as dori sa stiu daca o intreprindere familiala poate angaja terte persoane conform legii 40/2013 aparuta in monitorul oficial 129/11 martie 2013.la itm se ... (vezi toată discuția)
Angajare pe pfa pacepa_2001 pacepa_2001 S-a aprobat legea prin care se poate angaja cu contract de munca pe PFA? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)