Buna ziua,
In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai adevarul..
Am asistat la o sedinta unde un martor e intrebat;"sunteti crestin ortodox?"martorul raspunde'..."nu sunt"
-Dar ce sunteti?:O
Stupoare si liniste in sala..martorul nu raspunde...
Presedintele-"va avertizez ca marturia mincinoasa se pedepseste cu...ce sunteti daca nu sunteti crestin ortodox?
Martorul-"sunt ateu"
Murmur in sala apoi...
Martorul e pus sa jure din locul unde era, ca v a spune adevarul, vizibil deranjat de atitudinea presedintelui si de murmurul din sala.
Nu era suficient ca a spus ca nu este crestin ortodox?
De ce a insistat presedintele si l a avertizat,de ce a intimidat martorul,unde in lumea asta se mai intampla asa ceva?:-/
Inca o intrebare; martorul are voie sa si angajeze avocat?
gi-jane,am cautat in urma si nu am gasit nimic legat de acest subiect.Eu sunt scientolog,cred numai in lucruri demonstrate stiintific..ce text are legislatia ptr credinta mea?
Multumesc ptr linckuri..
Sunt topicuri de acum doi ani si legile se schimba de la o zi la alta ca si subiectele..sunt putin diferite.Multumesc,oricum..
Din "infundatul puscariei" inteleg ca este vorba de un dosar penal, asa ca va pot spune, ca martorul citat are obligatia de a depune juramantul si de a spune adevarul.
Noul cod de procedura penala Art. 114 - Persoanele audiate ca martor
(1) Poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.
(2) Orice persoană citată în calitate de martor are următoarele obligaţii:
a) de a se prezenta în faţa organului judiciar care a citat-o la locul, ziua şi ora arătate în citaţie;
b) de a depune jurământ sau declaraţie solemnă în faţa instanţei;
c) de a spune adevărul.
(3) Calitatea de martor are întâietate faţă de calitatea de expert sau de avocat, de mediator ori de reprezentant al uneia dintre părţi sau al unui subiect procesual principal, cu privire la faptele şi împrejurările de fapt pe care persoana le-a cunoscut înainte de a dobândi această calitate.
(4) Pot fi audiate în calitate de martor şi persoanele care au întocmit procese-verbale în temeiul art. 61 şi 62.
Ateul in cauza, era obligat sa jure conform art. 319 al.5: "Jur pe onoare şi conştiinţă că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu" si daca pe langa faptul ca este ateu mai are si probleme de constiinta sa jure conform al.6, astfel: "Mă oblig că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu."
Sper ca ati inteleg sa juramantul este o obligatie si nu un drept pe care martorul il are.
In instanta martorul nu are cum sa fie asistat de avocat, intrucat el este intrebat asupra situatiei de fapt si nicidecum intrebat despre vre-o incadrare in drept a faptelor, despre care are la cunoastinta. Nu poate vorbi avocatul in locul martorului, pentru ca rolul avocatului este de face aparari la acuzatiile aduse, iar martorul nu este acuzat de comiterea unei fapte incriminate de legea penala.
Art. 88 -Avocatul
(1) Avocatul asistă sau reprezintă, în procesul penal, părţile ori subiecţii procesuali principali, în condiţiile legii.
(2) Nu poate fi avocat al unei părţi sau al unui subiect procesual principal:
a) soţul ori ruda până la gradul al IV-lea cu procurorul sau cu judecătorul;
b) martorul citat în cauză;
c) cel care a participat în aceeaşi cauză în calitate de judecător sau de procuror;
d) o altă parte sau un alt subiect procesual.
(3) Avocatul ales sau desemnat din oficiu este obligat să asigure asistenţa juridică a părţilor ori a subiecţilor procesuali principali.
(4) Părţile sau subiecţii procesuali principali cu interese contrare nu pot fi asistaţi sau reprezentaţi de acelaşi avocat.
Era un dosar civil dar asta nu are nici o importanta.Presedintele il intrerupea si il punea sa raspunda cu da sau nu.Martorul refuza sa mai spuna ceva,si iese din sala cerand avocat.Presedintele amana sedinta,cerand partii sa aduca alt martori la urmatoarea infatisare.;)
1)Daca martorul poate da in judecata instanta ptr hartuire si intimidare,marori fiind cei prezenti in sala,adica vreo 15 peroane..
2)Eu sunt scientolog,cred numai in lucruri demonstrate stiintific, si o sa fiu martor intr un proces.Exista un text legislativ ptr scientologi,sau o sa fiu hartuit cum a fost acel martor?
Martor mincinos
CEOFIOFI
Intrun concfict cu lovire exista un martor mincinos pana in prezent la politie si chiar la confruntarea de la politie cu cei inplicati si martor.
In ... (vezi toată discuția)