avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident și consum bãuturi alcoolice dupã acesta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident și consum bãuturi alcoolice dupã acesta

Sunt sofer profesionist si intr-o seara la o manevra de intoacere am atins cu semiremorca un gard din care rezultand caderea a trei placi de ciment, am ramas pana dimineata la locul faptei , vazand ca nu vine nimeni am sunat patronul sa vina sa ia masina, la ora 10:30 a sosit patronul continuand el traseul cu diagrama dansului , la orele 12:30 am fost solicitati prin telefon sa oprin autovehicolul pentru cele intamplate mai sus. Fiind suparat de cele intamplate dupa ce s-a urcat patronul la volan am consumat bauturi alcolice. Cand a sosit echipajul politiei a intrebat cine a fost la producerea accidentului, punanduma sa suflu in etilotest rezultand 0,90mlg ,dupa care am mers la probe biologice.
As dori sa stiu de ce mi s-a spus sa restitui permisul si ce masuri legale mi se vor aplica ? #-o
Va multumesc !!!
Da, a declarat sefu ca am consumat alcool dupa ce s-a urcat dansul la volan eu fiind in dreapta. Asta am declarat .
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p. Incercati sa va construiti apararea in sensul celor pe care le-ati declarat, cu toate ca prevederile legii sunt clare, consumul de alcool era interzis.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
ART. 78 OUG 195/2002
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
#M5

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal alcoolemie 0,45 tgrut tgrut Buna ziua, Ce se poate întâmpla dacă ți s-a întocmit dosar penal prin constatarea unei alcolemii de 0,45 ( după ce a intrat cu mașina într-o gard, a ... (vezi toată discuția)
conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante in lumina noului cod penal Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” ART. 336 Legea 286/2009 Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (1) Conducerea pe drumurile publice a unui ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan... ContSters323118 ContSters323118 Buna ziua! Am fost prins in timp ce conduceam un autovehicul cu o alcoolemie in aerul expirat 0,57 mg/l, noaptea.. pe un drum slab circulat, practic nu era ... (vezi toată discuția)