avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici?

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ma inscriu si in Colegiul Consilierilor Juridici. Printre atributiile mele ar fi si aceea de reprezentare a societatii in instanta. In ce situatie pot indeplini aceasta atributie? Numai daca ma inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici? Iar in cazul in care ma inscriu, sunt obligata sa imi gasesc si un indrumator?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Maria
Pentru toti interlocutorii de pe aici care vor o lamurire "oficiala", o speta foarte relevanta privitoare la vechimea in specialitatea de consilier juridic este cea pe care am avut-o eu in instanta.
Din anumite imprejurari, la incadrare mi s-a gresit functia si s-a inscris "consilier" in loc de consilier juridic in aproape toate actele de incadrare in munca.
Aceasta situatie a nascut in cele din urma un litigiu si, pentru a-mi apara toate drepturile care deriva din prestarea muncii de consilier juridic, am "provocat" instanta sa imi recunoasca/sa constate, printre altele, si dobandirea dreptului privind vechimea in specialitatea functiei de consilier juridic.
Mi s-a disjuns cauza in 2 litigii, dintre care una a fost trimisa la completul de contencios administrativ, pentru rectificarea hotararii de incadrare in functie.

Partea interesanta este ca, in ciuda faptului ca, pe fondul cauzei, tribunalul mi-a respins actiunea in parte, in ceea ce priveste recunosterea vechimii in specialitatea de consilier juridic, motivat printre altele de faptul ca eu nu am efectuat la debut stagiul de 2 ani, retinand ca eu am dobandit doar vechime in munca juridica, curtea de apel mi-a admis ambele recursuri, primul - cel in care am solicitat rectificarea hotararii de incadrare in functie, obligand angajatorul la emiterea unei noi hotarari, iar cel de-al doilea recurs - in care am cerut constatarea vechimii in specialitatea functiei de consilier juridic, ca o consecinta a admiterii primului recurs.

Vis-a-vis de discutiile de pe acest topic, as vrea sa remarc ca, curtea de apel si-a fundamentat solutia, printre altele, in admiterea cererii de constatare a dobandirii vechimii in specialitatea functiei/ocupatiei de consilier juridic, pe indeplinirea urmatoarelor conditii:
- incadrarea in functia de consilier juridic;
- desfasurarea in fapt a activitatii specifice de consilier juridic.

In concluzie, lipsa parcurgerii stagiului de 2 ani si obtinerii definitivatului in functia de consilier juridic nu au impiedicat curtea de apel sa imi admita cererea privind constatarea dobandirii LEGALE (CU DREPTURI DEPLINE) a vechimii in functia de consilier juridic pe o perioada de 4 ani, asa cum se vehiculeaza de unii sau altii pe forum, in ciuda faptului ca tribunalul si-a motivat respingerea uneia dintre cauze tocmai pe aceasta imprejurare, sentinta a carei motivare a fost desfiintata in totalitate de instanta ierarhic superioara.

Pentru cei care doresc, pot sa pun la dispozitie cele 2 hotarari de recurs prin care mi s-au admis recursurile, pentru ca sunt sigur ca spete similare in tara sunt foarte rare sau nu prea exista. Din lecturarea celor 2 decizii va aveti putea documenta in privinta probatoriului cu care mi-am probat vechimea in specialitate de consilier juridic.

Va stau la dispozitie pentru colaborare!
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
eagle_free, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)