Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: am revenit pe 20 aprilie din concediu de maternitate iar pe data de 07.05 am primit preavizul: restructurare, incetarea contractului de munca cf. art. 65, alin. 1). Am inteles ca treaba este legala, eu vreau sa stiu daca e legal sa ma dea pe mine afara in conditiile in care sunt doua posturi coordonator, al meu si al altei persoane (cea care de fapt mi-a tinut mie locul cat am fost in concediu). Doua posturi de coordonator, s-a restructurat unul, bine, bine.... dar de ce am fost eu aleasa sa fiu concediata?? Pt ca am fost in concediu crestere copil, alt raspuns nu-mi vine in minte, nu mi se pare drept pentru ca nu are legatura deloc cu competentele mele profesionale, eu am fost aleasa prin concurs pe acest post, cealalta persoana a ramas in locul meu pentru ca nu era altcineva.
- pot sa-i dau in judecata?
- mi s-a oferit un salariu compensator, e corect sau trebuiau sa fie 2 salarii? Mentionez ca pe preavizul primit nu scrie nimic de salariu compensator, mi s-a spus doar telefonic.
Vreau sa mai spun ca inaintea mea a revenit din concediu crestere copil o alta fata care dupa numai o saptamana a primit preaviz, acelasi motiv, Preavizul ei se termina pedata de 06.05 iar pe 07.05 a fost intocmit al meu, mi se pare o treaba premeditada, ei stiau ca trebuie sa revenim si au hotarat dinainte acest lucru, nu ni s-a dat nici macar o sansa.
Mi se pare nedrept si vreau sa stiu daca am temei juridic sa-i dau in judecata.
Asadar este legal ce se intampla in aceasta tara?Sa dai afara mamica fara sa-i oferi alt loc de munca, in conditiile in care eu stiam ca se restructureaza postul numai dupa 6 luni si oricum prima data nu sunt dati afara cei ce nu au copii?Cum poate demonsta o societate ca are probleme financiare, cu cat trebuie sa-i scada profitul de a fi ''in conditiile legii'' pt. a te da afara dupa ce vi din concediul de crestere copil care a fost de 2 ani? Din pacate acest lucru se intampla si la mine si as vrea sa contest aceasta decizie...
Multumesc frumos!
Puteti contesta decizia de concediere in termen de 30 zile de la comunicare la tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Nu exista raspunsuri concrete la intrebarile puse de dvs. O firma are dreptul sa-si organizeze liber activitatea si sa faca restructurariu atunci cand considera de cuviinta, cand se reoganizeaza intern, in conditii financiare dificile.
In CCMUNN la nivel national sunt specificate putine in legatura cu concedierea. Daca dvs credeti ca lucrurile nu s-au intamplat intocmai cum este mentionat in CCM, puteti contesta in instanta decizia.
Va redau articolele importante insa va recomand sa cititi contractul colectiv de munca unic la nivel national in intregine.
Art. 79. - În cazul în care unitatea este pusă în situaţia de a efectua concedieri colective, părţile convin asupra respectării următoarelor principii:
a) angajatorul va pune la dispoziţia sindicatului justificarea tehnico-economica în legătură cu măsurile privind posibilităţile de redistribuire a personalului, modificarea programului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesională etc.;
b) justificarea tehnico-economică, împreună cu obiecţiile şi propunerile sindicatului, va fi supusă spre analiză şi avizare consiliului de administraţie sau, după caz, adunării generale;
c) în cazul în care angajatorul intenţionează să efectueze concedieri colective, acesta are obligaţia de a iniţia, în timp util şi în scopul ajungerii la o înţelegere, în condiţiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, cu privire cel puţin la:
- metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariaţi care vor fi concediaţi;
- atenuarea consecinţelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaţilor concediaţi.
Prin sintagma timp util se înţelege:
- la întreprinderile cu un efectiv sub 100 de salariaţi, cu 15 zile înainte de notificarea prevăzută la art. 711 din Codul muncii, cu modificările ulterioare;
- la întreprinderile cu 101-250 de salariaţi, cu 20 de zile înainte de notificarea prevăzută la art. 711 din Codul muncii, cu modificările ulterioare;
- la întreprinderile cu peste 250 de salariaţi, cu 30 de zile înainte de notificarea prevăzută la art. 711 din Codul muncii, cu modificările ulterioare.
Art. 80. - (1) În situaţia în care disponibilizările de personal nu pot fi evitate, conducerea unităţii va comunica în scris fiecărui salariat al cărui post urmează a fi desfiinţat dacă i se oferă sau nu un alt loc de muncă ori cuprinderea într-o formă de recalificare profesională în vederea ocupării unui post în aceeaşi unitate.
(2) În cazurile în care salariaţilor nu li se pot oferi alte locuri de muncă ori aceştia refuză locul de muncă
oferit sau cuprinderea într-o formă de recalificare, conducerea unităţii le va comunica în scris termenul de
preaviz, în condiţiile prevăzute în prezentul contract colectiv de muncă.
(3) Pentru situaţia în care se efectuează concedieri colective, părţile vor negocia acordarea de
compensaţii băneşti cu respectarea prevederilor legale şi/sau ale contractelor colective de muncă aplicabile.
(4) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv vor fi luaţi în calcul şi acei salariaţi
cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din motive ce nu au legătură cu
persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri de această natură, cu cel puţin 30 de zile
înaintea expirării perioadei prevăzute la art. 79, lit. c), din prezentul contract.
Art. 81. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura
celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează
pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut
pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în
vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de
muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al
unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau
divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care
mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de
perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care
s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia
despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului
de muncă nu-i este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se
va face cu consultarea sindicatelor.
Concediere
csillah
Buna ziua!
Am nevoie de ajutorul vostru in ceea ce priveste concedierea.
Ce obligatii are o societate comerciala in cazul concedierii unui angajat?
Ce ... (vezi toată discuția)