avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate

O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email.

Dupa plecarea angajatului parola a fost schimbata insa acesta continua sa acceseze regulat emailul companiei intrucat a fost informat despre noua parola de catre persoana respectiva.
Exista dovezi inregistrate cu IP-ul si locatia de unde a fost accesata adresa de email.

Se poate dispune cercetarea disciplinara a persoanei care a divulgat parola si sanctionarea acesteia inclusiv cu desfacerea contractului de munca avand in vedere ca persoana careia i-a divulgat parola s-a angajat intr-o companie cu acelasi domeniu de activitate avand astfel posibilitatea sa afle informatii despre cereri de oferta, preturi, contracte in derulare inclusiv sa poata modifica parola de acces iar compania sa piarda accesul la toate emailurile primite in decursul anilor?

Care ar fi temeiul legal pentru sanctionare conform codului muncii si care poate fi sanctiunea disciplinara aplicata?

In Regulamentu Intern exista un articol care prevede ca salariatii au "obligatia de a respecta secretul de serviciu si confidentialitate in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in executarea atributiilor de serviciu".

Art. 39. - Cod Muncii
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;

Poate fi considerata parola un "secret de serviciu"?

Angajatorul poate dispune concedierea in baza art. 61, lit. a) din Codul Muncii?

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;

Poate fi considerata fapta ca fiind o abatere grava avand in vedere eventualele consecinte?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:36, 13 August 2014
Nu am avut rabdare sa citesc tot ce s-a povestit, dar din citit in diagonala mi-au atrsa atentia cateva chestii:
- aveti grija cu facutul de plangere penala impotriva persoanei care a divulgat parola. Daca ii faceti plangere penala nu o mai puteti concedia disciplinar. Cautati pe google sau in forum "penalul tine in loc disciplinarul".
- ati scris ca tuturor celor caror li s-a comunicat parola li s-a spus sa nu o divulge. Daca este asa si puteti dovedi, atunci cel care a disvulgat palora a savarsit abaterea disciplinara de incalcare a ordinelor legale ale superiorilor directi (cautati dvs. articolele din codul muncii referitoare la asta). Veti folosi acest temei in paralele cu nepastrarea secretului profesional (care este aparet cam subtire pentru ca nu aveti detaliat ce anume este informatia confidentiala). In cercetarea disciplinara veti audia martori pe ceilalti colegi care stiua parola si ca ea nu trebuie divulgata, si martori care au stiut ca salariaului i s-a spus sa nu o divulge. Toate astea daca cel cu pricina nu recunoaste. daca recunoaste, nu mai trebuie martori, zic eu.
- folosirea informatiilor unei alte firme (de la un fost angajat al aceleia) cam incalca prevedrile referitoare la concurenta loiala. Noual angajator al celui care sparge conturi de mai poate fi tras la raspunedere daca a folosit informatiile (si daca va este accesibil ca jurisdictie).
Culmea este ca persoana care a divulgat parola a recunoscut cu seninatate directorului general ca ea a fost cea care a dezvaluit parola deoarece asa i s-a solicitat de catre persoana careia i-a divulgat-o!! :happy:
Acum "mingea" este la directorul gen deoarece am intocmit si inregistrat nota cu privire la accesarea ilegala a emailului si cu dovezile aferente, prinscreen-uri cu activitatea pe mail si localizarea IP-ului, dovada ca persoana din firma fara drept de accesare a trimis mailuri in numele firmei de pe adresa de email a firmei cu toate ca are adresa de email personalizata pe server, abaterile savarsite si sanctiunile care pot fi aplicate conform regulamentului intern, codului muncii si codului penal.
I-am pus in vedere DG sa o puna in fata a doua alternative, demisia sau plangerea penala pentru complicitate la accesarea ilegala a unui sistem informatic (a corespondentei electronice a firmei) care se concretizeaza prin suspendarea contractului de munca si concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului. Martor este chiar DG caruia i-a declarat ca ea a divulgat parola!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare fapta penala complicitate acces ilegal email cyan cyan Unde poate fi incadrata (temei legal, articol CP) fapta penala de a divulga unei persoane din afara firmei a parolei de acces la adresa de corespondenta ... (vezi toată discuția)
Convocator gigione01 gigione01 Am fost convocat la o cercetare disciplinara prealabila.Pentru acest lucru am primit un convocator care continea data,locul si mai spunea niste numere de ... (vezi toată discuția)
Fost angajat a blocat accesul la contul de email asociat contului de facebook beczukdavid beczukdavid Buna ziua am si eu o intrebare Care sunt actiunile legale prin care se poate macat intimida o persoana in a face lucrul cel bun inainte de a se intenta ... (vezi toată discuția)