Pentru perioada 06.07.1983-01.04.1992(8ani,8luni,25zile) am adeverinta de gr. a II-a ,eliberata in anul 2000.Conform art. 55, tab.1 ,din legea 263/2010,reducerea virstei de pensionare,pentru 8 ani impliniti in gr a II-a este de 1.5 ani. Intrebarea mea este: se iau in calcul si lunile sau numai anii intregi? Pentru determinarea stagiului de cotizare in gr.a II-a se ia in calcul perioada efectiv lucrata in gr. a II-a sau se aduna si vechimea suplimentara de 3 luni/ an(adica 8 ani + 3x8=24 de luni = 2 ani = total 10 ani + proprtional cu numarul de luni) Sau,perioada suplimentara se adauga numai la stagiul complet de cotizare
1. - Suplimentul de 3 luni la an (pentru gr. a II-a de munca) se adauga la stagiul de cotizare facandu-l mai mare.
- Dvs. ati lucrat 8 ani in gr. a II-a de munca dar vi se considera 10 ani de stagiu de cotizare.
2. - Iconita aceea apare atunci cand dupa ce puneti doua puncte vine litera "p", fara sa lasati spatiu intre ele.
- Am facut o pauza intre ele si s-a sters iconita.
Sint nascut la 04.10.1955 si am inceput munca la 05.09.1980.Deci, in 05.09.2014 fac 34 ani de munca(vechime),iar in 04.10.2014 implinesc 59 ani.Dupa discutia de pina acum ,eu am deja stagiul complet de cotizare indeplinit : 34 ani vechime + 2 ani ,suplimentar de la gr. a II-a = 36 ani (lasind la o poarte perioada necontributiva ,cf. art. 49 alin. I lit b si c : 5 ani facultate si 9 luni armata cu termen redus) Acum e marea dilema: cu cit mi se va reduce virsta de pensionare avind 8 ani de gr. a II-a? cu 1.5 ani sau cu 2 ani ?( adica se considera ca am 10 ani de gr. a II-a sau numai 8 ani? )Anul viitor, dupa 04.10.2015 pot solicita iesirea la pensie partial anticipata (60 de ani si mai mult de 35 ani stagiu de cotizare,dar sub 8 ani) Cam ce penalizare as primi ,daca as face acest lucru ? (Legea 19/2000 ,conceputa de un geniu al raului, numai in detrimentul cetateanului, dar si apoi legea 263/2010 fac o mare nedreptate, chiar discriminare neluind in calcul pentru limita de virsta perioadele necontributive-perioadele asimilate. De ce? Pentru ca daca o persoana nu facea facultatea si armata avea timp sa faca vechimea in munca si sa iasa la pensie anticipat si nu partial anticipat cu penalizare;eu consider ca dupa ce terminarea facultatii, in productie, prin calitatea muncii depuse persoana valorifica acumularile din faculate.Nu vreau sa fac politica ,dar eu cred ca parlamentarii nostri ar trebui sa faca ceva aici.)
Ma pot pensiona?
sch
Prietena mea ar vrea sa stie 1.daca se poate pensiona la limita de virsta , cu reducerea virstei standard. Nascuta : mai 1955 (a implinit 55 ani) , angajata ... (vezi toată discuția)