avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune de antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune de antecontract de vanzare cumparare

buna ziua
am achizitionat in martie 2008 un apartament platind 50% din valoare si restul uramand sa platim la receptia finala
constructorul nu s-a tinut de termenele din antecontract si nici in ziua de azi nu avem utilitatile promise
problema e ca constructorul este in litigiu cu un vecin la care trebuie sa ii mai dea niste bani (cu sarcina pe imobil ceea ce ne impiedica sa luam credit de la banca deorece extarsul CF nu e curat) si a spus ca va face cesiune pe antecontractele unde nu e achitat total apartamentul
e posibil asa ceva?
daca da , constructorul poate face cesiune fara acodrul nostru?(antecontractul de VC nu e legalizat la notar ci doar semnat de noi si martori)
vecinul in cauza e recunoscut de rea credinta(nici cu construcrotul nu ma fac de rusine) si ma tem ca se va face cesiunea fara acordul nostrui riscam ca el sa vanda apartamentul si sa ramanem pe drum?
ce ma sfatuiti?
multumesc
Inseamna ca nu prea ati citit primul meu mesaj. Va spuneam ca obligatiile raman constructorului. Nu vi se pot cere banii decat cand el isi excuta obligatiile.
boancamaria a scris:
[...] a spus ca va face cesiune pe antecontractele unde nu e achitat total apartamentul
e posibil asa ceva?

Se pare ca am raspuns exact la obiect: constructorul datoreaza niste banuti si, pentru ei, va putea cesiona drepturile sale de creanta sau va face o novatie de creditor (ati aflat ca se poate, intre timp!)
In urma unui asemenea act, dv. nu mai platiti constructorului, ci noului creditor ce va reiesi din act.
Pentru acest lucru trebuie sa fiti notificat in scris (asa cum am aratat inca din prima pagina a postului).
In functie de reactia dv., constructorul npoate ramane debitor al obligatiei de a termina lucrarile sau nu.
Nu este corect musai ca "obligatiile raman constructorului". Ele pot sa ramana constructorului sau nu, in functie de ce contine acea notificare si de reactia dv. la ea.
Ei pot si sa raspunda solidar daca este o novatie... tot in functie de reactia dv.
Daca e numai o cesiune de creanta si nimic mai mult, atunci raspunde numai constructorul in continuare.

Banii vi se pot cere si inainte, insa in functie de prevederile contractuale dv. chiar ii datorati sau nu. Depinde daca aveti data fixata de plata, daca plata e conditionata etc.
Va recomand sa mergeti la un specialist si sa vedeti si ce sanse aveti sa obtineti penalizari, daune etc. dupa caz si contract.
Succes!
Doamna AVLIL,
Ori nu intelegeti, ori va faceti ca nu intelegeti. O novatie cu schimbare de creditor se poate face doar daca la acest contract ar fi parte si debitorul. Nu si altfel. Deci nu are nicio legatura cu speta noastra. Daca nu stiati, va spun eu. Prin novatie se stinge o obligatie si se inlocuieste cu una noua. In cazul asta creditorul constructor nu face decat sa isi transfere catre acel tert dreptul de creanta pe care il are fata de cumparatori . Nu exista posibilitate de a denumi novatie un astfel de act. #-o
Notificat in scris? Si daca se inscrie creanta la AEGRM, daca e o cesiune pe Legea 99, mai trebuie notificare scrisa? #-o
Ei pot raspunde solidar? #-o Cum asa? In ce temei? daca este novatie? #-o Cred ca nu stiti ce e aia novatie, sincer. Cum sa se noveze cu schimbare de creditor si sa avem in continuare 2 creditori obligati solidar? :O
Banii, chiar daca sunt ceruti inainte, nu sunt datorati indiferent de dispozitiile contractuale deoarece se va invoca exceptia de neexecutare.

p.s. As vrea sa imi descrieti novatia asta pe care o vedeti dumneavoastra. Sunt foarte curios sa vad cum intelegeti aceasta institutie.
Pur si simplu fiecare are deptul la o alta opinie, eu consider ca se poate face si o novatie, e parerea mea. ;) Nu am spus cine ar fi partile novatiei, am spus ca este o posibilitate. Nu stiu ce urmareste una sau alta dintre parti si nu am exclus-o!!
Scopul meu nu este nici sa tin teoretizari despre institutii juridice si nici sa iau discutia personal. B-)
Eu nu stiu daca acel contract nu are vreo clauza de exonerare sau de permisiune a intarzierilor...
Am facut contracte in care plata nu era conditionata de termenele de executare din contract... Am facut novatii in care, pentru stingerea unei datorii, s-a negociat o preluare partiala a dezvoltarii unui proiect imobiliar (adica s-a preluat totul din punctul in care era: cu obligatii si debite)...
Eu nu am habar de ce vor aici cele trei parti, nu am habar cat de mare asigurare vrea una sau alta dintre parti si imi pare ca nici userul nu cunoaste situatia in amanuntele ei juridice.
De aceea, avand in vedere ca nu o data am plecat de la o discutie care s-a transformat in alta... nu elimin nicio posibilitate.
Daca eu as avea niste bani la x si el nu mai are resurse sa termine lucrarile, eu nu prea ii pot incasa, apropo de exceptia de care ziceai... si atunci la ce-mi ajuta ca mi s-a cedat o creanta pe care nu o pot incasa? :)) Raman tot cu buzele umflate... si fara bani!
Mai bine as accepta sa-mi dai tot, cu obligatii si datorii, si macar am eu singur bani sa mai investesc pentru ca sa obtin ceva din toata afacerea asta!!! :D
E o chestiune de viziune... care pate fi diferita de a ta, gresita, perfecta, oricum, ca suntem pe un forum si nu la examen pe civil si comercial.

:offtopic: Te rog frumos sa nu mai jignesti userii ori consultantii ca nu stiu, nu cunosc sau nu inteleg ei... Iti atrag atentia ca aici nu facem schimb de pareri savante si absolut corecte, aici ne pierdem timpul pe net.
Multumesc pentru intelegere.
:offtopic:

Mie nu imi place sa imi pierd timpul. Nu am intentionat sa jignesc, nici nu e jignitor ca cineva sa nu stie anumite lucruri. Invatam. Incercati sa nu mai luati totul personal.

Alte discuții în legătură

Novatie - cesiune - consimtamantul expres al vanzatorului Andrei CFNET Andrei CFNET Acum ceva timp a fost incheiat un contract de vanzare-cumpărare pe bun viitor (antecontract). Obiectul contractului este vanzarea de catre Vanzator catre ... (vezi toată discuția)
Novatie vasioanaro vasioanaro Se poate printr-un contract de novatie ca debitorul, persoana juridica, sa fie inlocuit de un debitor, persoana fizica? (vezi toată discuția)
Vreau sa preiau ipoteca bogdanescu bogdanescu Buna ziua.Mama are un credit la o banca din Romania,ea a fost fortata de imprejurari sa se pensioneze.Cu actuala pensie nu s-ar descurca sa plateasca si ... (vezi toată discuția)