Conf. Art. 912 alin 2 Cod Proc. Civ., s-a dispus de catre instanta de judecata un program de consiliere psihologica a minorului pentru o perioada de o luna de zile, in fiecare zi de luni si miercuri.
Din motive nejustificate in opinia mea, la mijlocul procesului de consiliere, dupa doar cateva sedinte, psihologul din cadrul DGASPC, stabilit de instanta, a intrerupt consilierea psihologica deoarece copilul a plecat in vacanta.
Au trecut doua luni si consilierea psihologica inca nu s-a finalizat.
Consider ca in acest fel s-a intrerupt fara motiv procesul de consiliere iar acest lucru are repercursiuni asupra rezultatului final prin neasigurarea continuitatii programului.
As dori sa stiu care este calea legala prin care cei raspunzatori pot fi trasi la raspundere pentru nerespectarea dispozitiilor instantei de judecata in acest caz.
Motivele se deduc din temeiul legal. Care sector nu are importanta pentru dvs.
Refuzul minorului Art. 912
(1) Daca executorul constata ca insusi minorul refuza in mod categoric sa il paraseasca pe debitor sau manifesta aversiune fata de creditor, va intocmi un proces-verbal in care va consemna constatarile sale si pe care il va comunica partilor si reprezentantului directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(2) Reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului va sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna, in functie de varsta copilului, un program de consiliere psihologica, pentru o perioada ce nu poate depasi 3 luni. Cererea se solutioneaza de urgenta in camera de consiliu, prin incheiere nesupusa niciunei cai de atac, pronuntata cu citarea parintilor si, dupa caz, a persoanei la care se afla copilul. Dispozitiile legale privind ascultarea copilului raman aplicabile.
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanta va intocmi un raport pe care il va comunica instantei, executorului judecatoresc si directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(4) Dupa primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executarii silite, potrivit art. 910.
(5) Daca si in cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizata din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul in vederea aplicarii unei penalitati, dispozitiile art. 905 alin. (2) si (4)-(6) fiind aplicabile in mod corespunzator.
Deci, mai pe scurt, dincolo de temeiurile legale, situatia e urmatoarea: Aveti un copil de 8 ani si fiul sau fiica dvs refuza sa participe la programul de vizitare. Inteleg ca asteptarea dvs este ca niste terti sa va rezolve problema (instanta, executorul, angajatii dgaspc, mama, etc). Ma indoiesc. Sunt tot soiul de intrebari: cum s-a ajuns aici, de ce refuza copilul, ce zice mama, ce zice psihologul, ce ati facut dvs (alceva decat demersuri). Caci, dupa cum singur observati, simpla citare a textului de lege nu pare a fi de mare ajutor. Nici daca pe final veti optine amendarea mamei, desi nu cred, nici asta nu o sa va ajute prea tare. Plus ca timpul nu trece in favoarea dvs si nici legatura cu copilul nu e suplinita prin procese verbale sau hotarari judecatoresti/incheieri. Deci, ce va propuneti dvs sa faceti?
Stimate d-le Ioniţă, legal este aşa cum spune legea şi aţi citat şi dvs. Legea spune că după consilierea psihilogică, urmează să fie amendată mama, în favoarea dvs., cu 100-1000 lei/zi întârziere. Ei, mai există şi mame fără venit de 100 lei/zi şi în plus, chiar dacă e lege, nu văd de ce un cetăţean să aibă foloase necuvenite :-/
Nu sugerez că d-l Ioniţă ar face aşa, dar există posibilitatea ca un părinte mai diabolic, să se folosească de prevederile legii, purtându-se cu copilul în aşa manieră încât acela să se teamă de a merge cu el fără prezenţa părintelui rezident şi, ca urmare, să fie beneficiarul amenzii generoase oferite de art.citat.
Altfel, dacă după parcurgerea tuturor etapelor copilul se încăpăţânează să plece cu dvs., numai cu forţa îl puteţi lua.
Să vă mai spun ceva:însăşi această consiliere psihologică este o traumă pentru copil, ştiu când trebuia să plec cu copilul la Protecţie ce circ făcea, că nu vrea să meargă, până la urmă a venit psihologul acasă să vadă copilul.Toate dereglările astea din programul rutină al copilului îl afectează, îl stresează.
Eu vă sfătuiesc să urmaţi calea medierii şi apropierii treptate de copil.