avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit teren parohie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit teren parohie

Am contract de arenda cu Parohia comunei de mai multi ani. Recent curtea de conturi a facut un control la Primarie si a cerut ca eu ARENDASUL, PERSOANA JURIDICA, sa platesc IMPOZITUL PE TEREN, REPET, NU PE VENITUL DIN ARENDA, PE TERENUL AGRICOL PE CARE IL ARENDEZ, ca si cum eu sunt PROPRIETARUL ACELUI TEREN! Este normal? In baza carei legi?
Cel mai recent răspuns: victoritas , utilizator 23:17, 2 Septembrie 2014
Ce parere aveti?

*** Legea 489/2006, art. 8:”Cultele recunoscute sunt persoane de utilitate publica”
*** Statututul pentru organizarea si functionarea Bisericii Orodoxe Romane, art.41: “Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), manastirea si parohia sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publica, cu drepturile si obligatiile prevazute de prezentul statut.
(2) Aceste persoane juridice au dreptul la doua coduri unice de înregistrare fiscala, atat pentru activitatea non-profit, cat si pentru cea economica.”
*** (notiuni de drept administrativ) Expresia instituţie de utilitate publică sau institutie de interes public nu coincide nici cu notiunea de „institutie publica" nici cu cea de „autoritate publică". Această expresie desemnează acele structuri private (persoane juridice de drept privat) autorizate de o autoritate publică să presteze un serviciu public, aflându-se sub supravegherea şi controlul unei autorităţi publice.
- Instituţiile de utilitate publică se aseamănă cu instituţiile publice din punctul de vedere al naturii activităţii pe care o desfăşoară, ambele categorii de structuri având o misiune de serviciu public.
- Distincţia fundamentală rezidă în aceea că, în timp ce instituţiile publice sunt structuri statale sau, după caz, ale unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiile de utilitate publică sunt, ca natură juridică, persoane juridice de drept privat.
*** OG 26/2000, vezi capitolul VI …de utilitate publica…

***ART.256
(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrative …
**** Norme metodologice: 75. În cazul în care terenul, proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, este închiriat, concesionat sau arendat în baza unui contract de închiriere, de concesiune ori de arendare, după caz, impozitul pe teren se datorează de către proprietar, cu excepţia cazurilor prevăzute la pct. 73 alin. (2^1).

Deci: Biserica este o institutie publica sau o persoana juridica de drept privat de utilitate publica?
Noi am incheiat contracte de arenda cu o persoana juridica sau institutie publica? Ca Biserica este scutita de impozit pe teren nu e problema noastra.
Se spune ca aceste contracte de arenda cu Biserica sunt considerate ca si contractele de concesiune, DAR Biserica este persoana juridica. Contractul de concesiune se incheie intre o institutie publica si persoana juridica.

Ce parere aveti? Curtea de Conturi are dreptate sau e un abuz in serviciu?
Este o problema recenta si daca nu luam atitudine, se profita de situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ocolul silvic achita taxa pe teren? nicollettaB nicollettaB daca Ocolul Silvic administreaza terenul-padure apartinand unei institutii publice, Ocolul are obligatia sa achite taxa pe teren ? (vezi toată discuția)
Folosinta gratuita tibir tibir am un teren obtinut in baza legii 15/2003 pentru tineri; avand in vedere ca este in folosinta gratuita exista obligativitatea platii vreunei taxe sau impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit impus pe un teren care nu-ţi aparţine!? Şi retroactiv!!! Sandu Marian Sandu Marian În \"urbea\" noastră, primăria pretinde impozit (retroactiv pe 3 ani!) pe terenul aferent parcării de domiciliu! In acest scop se prevalează de o decizie ... (vezi toată discuția)