avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca

Buna ziua
Am lucrat la o firma de curierat timp de 1 an pe perioada determinata,si acum cand trebuia sa-mi faca contractul pe perioada nedeterminata,am primit o adresa precum ca nu mi se mai prelungeste contractul deloc.
Intrebarea mea este daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca,angajatorul nu trebuie macar sa bage angajatul in somaj?
Adica, nu mi se da nici somaj.
Contabila de la firma a spus ca pot eu sa ma duc eu la centrul de somaj dupa ce mi se da decizia de incetare a activitatii,cu toate actele si atunci i se va trimite angajatorului un act prin care este obligat "cica"sa o semneze,ca sa pot beneficia de somaj.
Am auzit la firma cum ca mi se desface contractul de munca cu litera ( j ).Ce inseamna asta?
Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 25 Septembrie 2009
Din cate am inteles daca o pers lucreaza in ultimele 24 de luni 12 luni la mai multi angajatori,trebuie neaparat in ultima zi cand isi incheie activitatea la ultimul loc de munca sau cel tarziu in urmatoarea zi sa depuna dosarul cu toate actele....?.practic asta e cam imposibil sa le obtina ...mai ales carnetul de munca!!eu stiam ca in termen de 1 luna.Si inca ceva:de ex daca din 20 august 2007 pana in 20 septembrie 2008 s-a lucrat la un angjator ,dupa care din septembrie 2008 pana in septembrie 2009 la 3 angajatori diferiti in luni diferite cu pauza,se poate lua adeverinta doar din perioada 20 sept 2007-20 sept 2008 ,plus adeverinta de la ultimul loc de munca,urmand ca de la celelate locuri de munca sa nu se mai ia,pt ca ar dura mai mult?au nevoie cei de la AJOFM de toate adeverintele??
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa depuneti actele la AJOFM in termen de 30 de zile de la data concedierii.
2. Daca depuneti actele mai tarziu de cele 30 de zile (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemnizatia de somaj cu data depunerii actelor.
3. In legatura cu adeverintele, normal ar fi asa cum ziceti dvs. dar intrebati pe cei de la AJOFM pentru ca in aceasta perioada de criza le vin mereu "instructiuni" noi.
Mai sus scria o doamna ca trebuie depuse actele in ultima zi de incetare a activitatii la ultima firma...si mi se pare ciudat!!efectiv nu este timp!!!si eu stiam tot de acest termen de o luna!
Art. 38 din Legea nr.76/2002 prevede :
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii contractului individual de munca sau a contractului de munca temporara;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
c) incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e) incetarii calitatii de membru cooperator;
f) incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h) incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
i) Abrogat;
j) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) expirarii perioadei de 30 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. c).
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj... bianchita bianchita Buna ziua In conditiile in care sunt angajata pe perioada determinata,pentru a beneficia de somaj cu ce articol si litera trebuie sa imi fie desfacut ... (vezi toată discuția)
Conditii de obtinere a somajului Lacd Lacd Buna ziua,e Am fost angajata timp de 6 ani la o societate comerciala, cu norma intreaga, de unde am plecat cu demisie. Am fost reangajata la o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj dupa o luna lucrata mikitud mikitud Buna ziua Pe ce baza un salariat angajat pe perioada determinata timp de o luna poate beneficia de somaj? Multumesc (vezi toată discuția)