avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie de stat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie de stat

as dori lamurire privind legea 61/1993 republicata art.1 aln. 3 care cuprinde dreptul de alocatie dupa 18 ani in cazul in care urmezi cursurile scolare.
am fost la Agentia de Plati din localitate la departamentul juridica si mi.au dat legea,acestia o au prin programul LEX EXPERT insa acolo la art.1 aln.3 spune ca ``liceal ``sau ``profesional``.Acest ``profesional`` la ce se refera mai exact?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:44, 17 Martie 2024
pentru moment va pot da un raspuns verbal in curand am sa il transmit si inscris cand am sa il primesc.Alocatiile de stat se dau doar liceal si profesional(scoala profesionala)
1. In raspunsul primit de "laur2013" de la ANPIS, in data de 08.10.2014, se spune:

"Referitor la petiţia dumneavostră transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială... vă comunicăm că în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
Potrivit alin. (3) alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
În acest context, învăţământul profesional se referă la şcoli profesionale sau licee industriale."

2. Deci primesc alocatie de stat pentru copii si tinerii peste 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal si profesional.
freeelis a scris:

Elevii care sunt la postliceala beneficiaza de alocatia de stat.

Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii:
Art. 5.
...
(2) Pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3) inspectoratul școlar județean, respectiv al municipiului București, denumit în continuare inspectorat școlar, transmite agențiilor teritoriale până la data de 1 octombrie a fiecărui an situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar. Situația va cuprinde și elevii înscriși în unitățile de învățământ private acreditate ori autorizate în condițiile legii
...

(4) Pentru tinerii înscriși în unitățile de învățământ din subordinea altor autorități ale administrației publice centrale de specialitate, aceste unități de învățământ au obligația de a transmite agențiilor teritoriale situațiile prevăzute la alin. (2) și (3).


Prin urmare , actele se depun la unitatea de invatamant unde sunteti inscris ,dupa care aceasta le trimite la Inspectoratul Scolar Judetean care le transmite apoi la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care decide plata alocatiei de stat.


Buna seara!
Urmez cursuri la postliceala de 6 luni (am 19 ani ) si nu primesc nimic, ce acte ar trebui depuse. Multumesc anticipat! :)
1. Cerere tip
2. Adeverința de elev
3. Copia actului de identitate
Până la urma care este explicația acestei legi? De ce cei de la ANPIS au spus ca nu beneficiază elevi înscriși la postliceală? Să ne păcălească cei de la ANPIS?

Alte discuții în legătură

Alocatia de stat dupa varsta de 18 ani (la studenti?) ContSters198982 ContSters198982 Buna ziua! Va rog foarte mult sa ma informati daca, alocatia de stat se da si studentilor la zi sau doar daca inca sunt elevi dupa ce au implinit varsta de 18 ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat Cristina/68 Cristina/68 Fiul meu a implinit 19 ani in septembrie 2018 si este elev in clasa a XII-a(nu repeta anul)...Luna aceasta inca nu a primit alocatia....as vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)