avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

In urma succesiunii dupa bunica mea, fiecareia dintre fiice i-au revenit 1/2 din mostenire, noi ca si nepoate (2) nu aveam dreptul la o cota parte?

Mentionez ca bunica a fost casatorita de 2 ori, din fiecare casatorie rezultand un copil, insa casa si terenul le-a facut impreuna cu cel de-al doilea sot. Fiica rezultata din ultima casatorie (mama) are drepturi egale cu cea din prima casatorie, avand in vedere ca titlul de proprietate este pe numele bunicii.

Povestea este foarte complicata si am incercat sa punctez numai anumite lucruri. Sper sa se inteleaga ceea ce am vrut.
Cel mai recent răspuns: flori9 , utilizator 13:03, 1 Iunie 2009
faptul ca sunt surori uterine nu conteaza decat atunci cand impartirea se face in cadrul clasei colateralilor; in speta impartirea se face in cadrul clasei descendentilor, deci nu conteaza ca surorile au un tata diferit.
Nu am inteles in ce sens mama dvs. "a cedat" partea care i se cuvenea; adica a renuntat la mostenire, sau dupa ce i s-a constatat calitatea de mostenitor a facut un act de partaj/vanzare, etc?
Mama a renuntat la mostenire in favoarea bunicii.
Daca in cadrul mostenirii dupa bunicul dvs (respectiv tatal mamei dvs - pe care il vom denumi in continuare "decujus") mama dvs (care era descendent de gradul I ) a renuntat la mostenirea dupa decujus, atunci dvs. (daca erati nascut la data decsului lui decujus) trebuia sa fiti chemat la mostenire in concurs cu bunica (sotia supravietuitoare a lui decujus).
Sotia supravietuitoare nu inlatura nici o clasa de mostenitori, cu atat mai putin pe dvs, (nepot de fiica a lui decujus), care faceti parte din clasa I (descendent de gradul II).
Deci, in certificatul dupa bunicul dvs. trebuia sa aiba calitatea de mostenitori: bunica dvs. si dvs.
Daca sunt neclaritati, formulati alte intrebari.
Imi cer scuze daca va bulversez, insa nici eu nu eram foarte bine pusa la punct cu informatiile, am cercetat si rezulta ca exista un titlu de proprietate pe numele bunicii mele (scos in urma decesului ei, in 1994) in care scrie ca are proprietatea primita ca donatie de la mama ei. Acum nu inteleg la ce succesiune a renuntat mama mea in urma decesului bunicului meu, daca era pe numele bunicii. Mama era tanara si nu-si mai aduce aminte exact si nici acte nu are. Cum pot afla? Unde putem merge sa ne interesm si ce acte sa cerem?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)