Buna ziua. Va rog sa-mi dati un raspuns in urmatoarea problema: am facut o actiune pentru evacuarea chiasului care nu a mai platit chiria de mai bine de 6 luni pe art. 1033 si urm. NCPC si instanta mi-a respins-o ca inadmisibila. Inca nu am vazut motivarea dar motivul invocat in sedinta a fost acela ca contractul de inchiriere era in fiinta la momentul introducerii cererii, acum 3 luni, desi in prezent el este desfiintat. La dosar am avut o denuntare unilaterala prin executor cu un termen de preaviz stabilit prin contract mai mare de 30 de zile si o reziliere unilaterala pe art. 1550 NCC, in aceasta ordine, ambele inainte de introducerea actiunii, deci consider ca nu mai era in fiinta contractul cand s-a facut actiunea.
Care sunt efectele denuntarii urmate de reziliere, anuleaza beneficiul termenului pentru debitor? A procedat corect instanta? Conform art. 1037 al. 3 NCPC denuntarea ceruta de lege valoreaza si notificare de evacuare deci era legal sa respinga actiunea avand acea denuntare la dosar, chiar daca actiunea s-a facut inainte de expirarea termenului de preaviz?
Ma gandesc sa fac apel si nu stiu daca am sanse de castig. Multumesc.
Multumesc, eu m-am intemeiat in drept pe 1033 si urm. NCPC, deci implicit pe art. 1037 pe care judecatoarea trebuia sa-l cunoasca.
Sincer, daca fac o alta cerere imi e teama ca dau de aceeasi judecatoare care imi poate reprosa cine stie ce, de exemplu faptul ca nu am facut notificarea de evacuare de 30 de zile, interpretand ca dispozitiile art. 1037 au aplicabilitate in cazul unui contract deja incetat, adica in loc de notificare de evacuare dupa incetarea contractului poti face o denuntare desi nu ar avea niciun sens sau partea adversa ar putea invoca rezilierea deja depusa la celalat dosar.
Multumesc pentru sfat, o sa tin cont de el, pare o solutie simpla, depinde insa si de buna credinta cu care se interpreteaza legea.
O alta problema ar fi cheltuielile de judecata pe care ar trebui sa le recuperez, chiriasul e in stare sa-l execute silit pe proprietar cerandu-i si cheltuieli de executare, acesta din urma e un pensionar care si-a cheltuit deja economiile cu procesul.
Referitor la autoritatea de lucru judecat: Art. 430. - (1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată
Se poate invoca autoritatea de lucru judecat fata de exceptia inadmisibilitatii in cazul in care as face o alta cerere?
Dacă se schimbă temeiurile care au stat la baza primei hotărâri, în cazul procedurilor speciale (ordonanță președințială, evacuare, etc), într-o nouă acțiune nu se va reține autoritatea de lucur judecat.
Trebuie văzut care au fost temeiurile pentru care instanța a respins cererea de evacuare ca inadmisibilă. Dacă la momentul în care introduceți o nouă cerere de evacuare nu mai subzistă acea inadmisibilitate (referitoare la titlu, îndeplinirea sau neîndeplinirea obligațiilor chiriașului, etc.) nu se va reține autoritatea de lucru judecat față de prima sentință și cea de-a doua cerere va putea fi admisă.
Daca fac apel, in ce termen pot depune motivele de apel? Banuiesc ca va mai dura pana se va redacta si comunica hotararea, pentru a putea vedea care a fost motivarea instantei.
Si as mai avea o intrebare, care este momentul cand se comunica apelul meu partii adverse, de indata sau dupa depunerea motivarii mele sau dupa redactarea hotararii?
Multumesc.
Recuperare debit
Iovanca
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: este vorba despre un contract de inchiriere intre 2 persoane juridice. Chiriasul nu a mai platit ... (vezi toată discuția)