avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cumpararea fortata a actiunilor si declaratie la ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cumpararea fortata a actiunilor si declaratie la ANAF

Buna seara,

Ne-am pomenit zilele trecute ca primim fiecare, eu si sotul, prin postas, cate 828 lei fiecare, reprezentand "valoarea bruta a actiunilor" pe care o achita actionarul majoritar. Mai precis, aveam de pe vremea lui Vacaroiu, cate o actiune fiecare, la o firma din Timisoara, prin programul de improprietarire in masa din anii '90. Din cate am inteles din ziarul Bursa din 16.09.2014, societatea asta a noastra a fost preluata de altcineva si conform nu stiu carei legi, ni s-au cumparat actiunile, la toti actionarii minoritari. Intrebari:

1. E legal asa ceva, sa te oblige sa-ti vinzi actiunile ? (Noi am luat deja banii crezand ca-s dividende....n-am citit atent mandatul).

2. Trebuie sa platim si CAS (la Casa de Sanatate) pentru suma asta ?

3. Ce formular trebuie sa completam la ANAF pentru suma asta ? Pe spatele bonului primit de la postas scrie ca trebuie sa declaram pana la data de 25.05.2015, suma asta.

Noi suntem dascali, amandoi, si nu avem alt venit fiecare, decat salariul.

Multumesc
J. Georgescu
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:34, 21 Noiembrie 2015
In situatia dumneavoastra nu aveti ce fisa de portofoliu sa primiti pentru ca asta e data de forma care intermediaza tranzactionarea actiunilor pe bursa, iar dumneavoastra nu ati tranzactionat pe bursa.
Dupa cum va spuneam si in mesajul de mai demult, cand ati depus d200 trebuia sa fi depus copii de pe mandatele postale.
Faceti contestatie in scris la decizia de impunere si nu mergeti pe vorbe cu blonde. Sa vedem daca o sa va dea si in scris treaba asta cu modificarea tipului de sursa de venit.
Asta daca vreti sa fiti mai scrupuloasa, pentru cam din punct de vedere a valorii impozitului pe care aveti sa-l platiti e acelasi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns.

Am atasat la depunerea declaratiei 200 si copii (dupa ambele fee ale mandatului postal). Pe una din fete scria si ce reprezinta mandatul postal, cu legea, nr. etc. Am capsat declaratia 200, foaia cu copii si copie dupa buletin si asa am depus-o in martie.

Unde trebuie sa fac contestatie? Sa o bat la calcuator ? O depun la registratura la anaf sau unde ? Catre cine ? Nu stiu cum se face contestatia ca sa fie legala.

Mie nu de suma de plata imi pasa. Ma gandesc ce va fi la anul, daca cineva vede acolo pe calculator ca apar cu "arenda" ma intreaba unde-i arenda de anul acesta ....
In primul rand, pentru venitul din arenda nu beneficiarul de venit declara si plateste impozitul pe venit ci arendasul. Deci pentru asta nu trebuia sa fi depus d200.
Contestatia o depuneti scrisa la calculator, in termenul de pe decizie, la registratura de la finante din localitate. Atasati in copie declaratia 200 depusa atunci si copii de pe mandate. Explicati clar ca dumneavoastra nu ati tranzactionat actiunile printr-o firma/broker ci vi s-au preluat actiunile automat de catre actionarul majoritar prin intermediul unui intermediar si in acest caz nu se da fisa de portofoliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare venit din vanzare actiuni Polescu_Paul Polescu_Paul Va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema: Actiunile mele la Unicredit Tiriac, le-am vandut bancii la oferta facuta tuturor actionarilor in aprilie ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni miha_mimi miha_mimi Buna ziua! Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Mama mea detinea 1000 de actiuni la o societate cunoscuta. Societatea a decis anul trecut sa faca o ... (vezi toată discuția)
Impozitare castig din investitii in unitati de fond stefan60 stefan60 Buna ziua, va rog sa ma ajutati : la 02.09.2013, am cumparat niste unitati la un fond de investitii la o banca#-o, iar la 28.03. 2014 le-am rascumparat=D>, ... (vezi toată discuția)