avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu unde sa ma adresez,am luat institutiile statului la rand si nimeni nu stie sa ma lamureasca.Am fost disponibilizata de la o societate cu salarii compensatorii luand in acelasi timp si somaj.Anul acesta am ramas gravida urmand sa nasc la inceputul lunii Decembrie.Din luna Noiembrie vreau sa intru in concediu prenatal urmand apoi sa stau 1 an acasa.Intrebarea mea este urmatoarea:Ce venituri mi se iau in calcul la Concediul prenatal sau de lehuzie?Pentru salariile compensatorii pe care le primesc lunar societatea imi achita toate darile la stat.Dar AJOFM-ul imi spune ca el imi va lua in calcul CREDE,doar somajul pentru ca la ei nu apar cu alte venituri.La Casa de Pensii imi apar veniturile si toate darile achitate la stat.Nimeni nu stie nimic,am vorbit si cu director economic,dir general toata lumea da din umeri si imi spune ca logic este sa mi se ia in considerare tot dar ca nu s-au mai confruntat cu o situatie similara.Va multumesc!Cu respect
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:32, 20 Ianuarie 2015
1. Asteptati sa vedeti daca primiti diferenta de la AJOFM in luna urmatoare.

2. Apoi, sau chiar acum, faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Prevederile legale spun clar ca se iau in calcul veniturile realizate pe 6 luni anterioare, pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.


OUG nr. 158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
....
ART. 4
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


Prevederile din Codul fiscal referitoare la baza de calcul a contributiei de 0.85% platita de AJOFM - (sunt multe articole foarte greu de descifrat, cu trimiteri la alte articole anterioare care efectiv te ametesc):

ART. 296^3
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
......
f) instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi, după caz, suportă, potrivit prevederilor legale, contribuţii sociale obligatorii, în numele asiguratului, respectiv:
1. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială ori de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, şi pentru care dispoziţiile legale prevăd plata de contribuţii sociale din bugetul asigurărilor pentru şomaj;


ART. 296^6
....
(2) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. f) pct. 1, baza lunară de calcul pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate o constituie totalitatea drepturilor reprezentând indemnizaţii de şomaj.
(3) Prevederile art. 296^4 alin. (2) şi (3), respectiv cele ale art. 296^5 , referitoare la plafonarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se aplică în mod corespunzător şi în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. f) pct. 1. .............................
(6) Pe perioada în care şomerii beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3), corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, iar contribuţia de asigurări sociale se suportă la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de muncă.

ART. 296^4
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
.... ţ) veniturile acordate la momentul disponibilizării, venitul lunar de completare sau plăţile compensatorii, suportate din bugetul asigurărilor de şomaj, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii; .....
(2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
(3) Câştigul salarial mediu brut prevăzut la alin. (2) este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ART. 296^5
(2^1) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), corectată cu excepţiile prevăzute la art. 296^15 şi art. 296^16 lit. e). În baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se includ şi veniturile prevăzute la art. 296^17 alin. (7). Baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât produsul dintre numărul asiguraţilor din luna pentru care se calculează contribuţia şi valoarea corespunzătoare a 12 salarii minime brute pe ţară garantate în plată.

ART. 296^17
(7) Persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g) datorează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), calculată asupra:
a) sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, numai pentru zilele de incapacitate temporară de muncă, suportate de angajator;

ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);

In concluzie: venitul de completare prevazut la art. 296^4 alin.(1) lit. ţ) este exceptat de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de catre AJOFM, drept pentru care acesta nu poate fi luat in calcul la indemnizatia de concediu medical.
Faceti calculele doar cu indemnizatia de somaj.

P.S. vedeti de ce primiti atat de greu un raspuns? Cum sa te descurci repede in alambicul asta de articole care se cheama "Codul fiscal"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate SzAlex SzAlex Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din: - Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o ... (vezi toată discuția)