avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... data reintegrarii efective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

data reintegrarii efective

Unii autori considera ca reintegrarea unui salariat concediat se face printr-o decizie de reintegrare.
Altii considera ca aceasta decizie nu este necesara, reintegarea facandu-se printr-o simpla notificare in scris a angajatorului catre salariat cum ca la o anumita data salariatul trebuie sa se prezinte la munca pentru a reincepe activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca incetat ilegal.
Este adevarat ca prin hotararea definitiva si executorie masura dispusa de angajator este anulata, iar cererea de reintegrare este admisa de catre instanta de judecata, nemaifiind necesara inca o crere de reintegrare adresata angajatorului, care acesta din urma este obligat la reintegrarea salariatului concediat ilegal asa cum a dispus instanta prin hotarare, de asemenea nu mai este necesara nici emiterea unei decizii de reintegrare intrucat angajatorul nu are autoritate de lucru judecat asupra hotararii judecatoresti.
Cu toate astea salariatul nu poate fi tras la raspundere pentru abatere disciplinara - absente nemotivate - pentru faptul ca nu se prezinta la munca dupa ce a ramas in pronuntare hotararea judecatoreasca, intrucat nu lui ii revine obligatia de a se reintegra ci angajatorului care este obligat sa dispuna reintegrarea.
Dar nu inteleg pana la urma cum este bine ca reintegarea sa fie dispusa: angajatorul trebuie sa emita decizia de reintegrare sau trebuie doar sa-i trimita acestuia o notificare cum ca ytrebuie sa se prezinte la munca intr-o anumita data (evident in termenul valabilitatii sentintei civile),
avand in vedere ca trebuie sa existe o data a reintegarii efective pana la care, salariatului concediet ilegal, sa-i fie platite drepturile salariale?
In cazul in care angajatorul nu plateste drepturile salariale de la data concedierii efective pana la data reintegarerii efective, si in cazul in care salariatul neindreptatit face o plangere in temeiul art. 287 alin. (1) lit. (e) din codul penal, organele de cercetare penala cum isi vor da seama care este data reintegrarii efective?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 18 Octombrie 2014
Pai practica nu este unitara. Unele instante admit ca trebuie o decizie de reintegrare, altele admit ca nu este necesara o astfel de decizie.
Care dintre judecatori trebuie trasi la raspundere?
Niciunul dintre ei.
Atunci, care este solutia?
Ramane la latitudinea angajatorului sa foloseasca fie notificarea la care v-ati referit dvs , fie decizia de reintegrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintegrarea in munca - situatia putin atipica.rog opinii. RobinHood RobinHood Buna ziua. Am mai multe intrebari in privinta procedurii de reintegrare a unor salariati care au castigat, in prima instanta , procesul (urmeaza ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza? Adrian Lazarescu Adrian Lazarescu Buna ziua, Va rog respectuos, daca doriti sa ma ajutati cu niste lamuriri si eventual niste sfaturi referitor la urmatoarea situatie in care ma aflu: Am ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor in urma anularii deciziei de incetare a contractului gabighe38 gabighe38 In urma hotararii judecatoresti de anulare a unei decizii de incetare a contractului de munca, la solicitarea angajatului, firma convoaca angajatul cu o ... (vezi toată discuția)